САЩ пращат в Москва посланик с извънредни пълномощия

в. Независимая газета

Новината, че посланикът на САЩ в Русия скоро ще бъде сменен, предизвика широк отзвук в Москва. Експерти и дипломати, помолени за коментар от „Независимая газета“ („НГ“), споделят мнението, че днешният посланик Джон Байърли е изиграл положителна роля за двустранните отношения. Колкото до прогнозите дали предполагаемият му приемник Майкъл Макфол ще успее да поеме щафетата и да развие постигнатия успех, те засега не са тъй еднозначни. Сред причините са наближаващите избори – и в Русия, и в Америка.

Както съобщи вчера „НГ“ с позоваване на източници от Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама е решил да назначи за следващ американски посланик в Москва своя специален помощник и старши директор за Русия в Съвета за национална сигурност на Белия дом Майкъл Макфол. Четирийсет и седемгодишният Макфол е смятан в САЩ за „архитект на политиката за рестартиране“ на отношенията с Москва.

Ще отбележим, че американският печат на практика единодушно даде положителна оценка за избора, направен от Обама. „Ню Йорк таймс“ например цитира неназован служител от администрацията на Обама: „Майк е онзи, който всъщност помогна на президента да въведе рестартирането, той е идеалният човек, който трябва да отиде в Москва, за да гарантира непрекъснато развитие на отношенията“.

„Вашингтон пост“ пък се позовава на известния американски експерт по разоръжаването Джоузеф Сиринсионе, също като Макфол съветник на Обама по външната политика през 2008 г., за да отбележи: „Макфол помогна да бъдат спасени руско-американските отношения, когато се бяха влошили до равнището на студената война“. Сиринсионе изтъква, че бъдещият посланик би могъл да тласне усилията на бюрократите в посоката, необходима на президента Обама. Като заслуга на Макфол се посочват всички последни постижения в двустранните връзки: подписването на СТАРТ-3, договореностите за американския транзит през Русия към Афганистан, сближаването на позициите във връзка с Иран и Либия.

От Москва обаче се чуват нееднозначни оценки. Ще припомним, че наред с Владислав Сурков (първия заместник-ръководител на президентската администрация в Русия – б. р.) Макфол е съпредседател на работната група по въпросите на развитието на гражданското общество в президентската комисия, създадена от Медведев и Обама. Както заяви вчера пред „НГ“ председателката на Московската Хелзинкска група Людмила Алексеева – видна представителка на руското гражданско общество, „Макфол е твърде компетентен и доброжелателен човек, чудесно знае руски, познава страната и хората, които живеят в нея“. „Според мен, той ще си е на мястото“, заключи тя.

Някои руски специалисти обаче не одобриха направения от Обама избор. В московските експертни среди се изказва мнението, че връзките на Макфол в руската столица са негов минус: „Толкова лош кандидат за длъжността посланик в Москва не е имало вече от близо 25 години. Макфол е политически ангажиран и е затънал в руските интриги. Назначаването му сочи, че администрацията на Обама изобщо не разбира ситуацията в Русия. Отпътуването на днешния посланик Джон Байърли е голяма загуба за руско-американските отношения“.

За тези толкова негативни очаквания допринася може би и фактът, че Макфол е кремлинолог (експерт по руска и съветска политика – б. р.), а до момента хора с подобно образование най-често само са внасяли ново напрежение в двустранните отношения, гледайки на Москва единствено през призмата на противопоставянето между великите сили. Да си припомним примерно бившия държавен секретар на САЩ Кондълиза Райс, която постоянно пригласяше, че заслугата на Русия била вече да не е Съветският съюз.

В московските научни среди се чуват впрочем и контрааргументи. Професор Евгений Бажанов, и. д. ректор на Дипломатическата академия към руското Външно, заяви например пред „НГ“, че Макфол е „добър избор за Русия“. Защото интересът, който проявява към страната като специалист, „ще подгрее ентусиазма към развитието на връзките“. Контактите с един специалист, който познава руската култура, политиката и икономиката, са по-лесни, защото няма нужда да му обясняваш нещата, отбелязва експертът.

По думите на Бажанов, Макфол подкрепя идеята за силна, а не слаба Русия. Обявява се за развитие на Руската федерация в условията на политическа демокрация и свободна икономика. И за тясно сътрудничество с нея на международната арена, насочено към решаване на афганистанския, иранския, севернокорейския проблем, а и на въпросите около неразпространението на оръжията за масово унищожаване като цяло; също и към гарантиране на стабилност и сигурност в Европа. „Освен това, Макфол има силни позиции във Вашингтон. Оглавявал е отдел в Съвета за национална сигурност и е близък до Обама. Това ще му даде възможност да разговаря директно с президента и да влияе върху състоянието на отношенията“, обобщи Бажанов.

Източник от администрацията на руския президент съобщи за РИА Новости, че по време на официалната част от преговорите между лидерите на Русия и на САЩ в Довил не е било споменато за евентуално назначаване на Макфол за посланик в Москва. Според него обаче Кремъл има позитивно отношение към Макфол.

Защо все пак Обама е решил да смени посланика точно сега? Наблюдателите лансират различни версии, включително свързани със скандала около Уикилийкс – сайта, публикувал депеши на Байърли с неприятни лични характеристики на президента Медведев и премиера Владимир Путин. Подобни изобличения предизвикаха например смяната на посланика на САЩ в Мексико. А може би Вашингтон се надява чрез връзките на Макфол да повлияе върху резултата от изборните кампании в Русия? Въпросът остава открит. Вероятно обаче такава потенциална намеса би била деструктивна.

„Отношенията между нас в момента са сравнително в най-високата си точка от 20 години насам, откакто Русия съществува като независима държава – коментира ситуацията пред „НГ“ Константин Косачов, председател на външнополитическата комисия в Държавната дума. – Едва тепърва започваме да се търсим опипом като партньори и да постигаме взаимно разбирателство. Аз съм оптимист и смятам, че в тези отношения сега можем да направим повече отвсякога.“

По думите на Косачов, ролята на един посланик е твърде съществена. Нито днешният посланик, нито предшественикът му Уилям Бърнс не са създавали изкуствени пречки за развитие на отношенията, както се е случвало да правят някои посланици в миналото, посочи той. „А колкото до приемника, първо трябва американската страна да вземе официално решение по въпроса“, заключи руският депутат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.