Довил за руски олигарси – на 10 км от Москва

Франс прес

Обява за къща в руския Довил

За руския елит почивката в известното градче Довил е възможна само на 10 км от Москва – селище за богаташи възпроизвежда прочутия френски курорт. В Русия се засилва тенденцията да се имитират европейски градове. Луксозни жилища на брега на езеро, което се предполага да е еквивалент на Ламанша, осветени с типични френски улични фенери алеи – руското селце Довил се старае да възпроизведе до най-малки подробности градчето от Нормандия (северозападна Франция).

„Това е същият стил като френския Довил – модерен нормандски. Покривите са комплексни, използваме и същите орнаменти на фасадите, същия дървен материал, същите камъни, същата боя като във Франция“, обяснява 30-годишната брокерка Елена Черноцкая, която представя офертите за селището. За изпълнението на проекта основателят му Виталий Борисов се е обърнал както към руски, така и към френски архитекти. „Френските архитекти дадоха идеите, а нашите се погрижиха за въпросите, свързани с климата, защото френският климат силно се различава от руския“, обяснява директорката по продажбите Лариса Никитина.

Руският Довил далеч не е достъпен за всеки. Това е „елитно селище“, анклав в предградие на Москва. То е с повишена охрана, включително наблюдателни камери по алеите и се влиза само с пропуск. Една къща там струва средно между 6 и 8 милиона долара. „Селищата ни са предназначени за хора с вкус, които могат да си позволят цената“, отбелязва Никитина. „Френският Довил навремето е бил създаден като град за хората, които са уморени от Париж и от бесния ритъм на този мегалополис. Тук също строим град извън града, със свой ритъм, където човек може да си почине, слушайки вълните и чайките“, добавя тя.

За удовлетворяването на тази заможна клиентела Борисов не е пестил средства – външен басейн, ресторанти, кафенета, спортен комплекс присъстват в обекта с площ 69 хектара, чийто строеж би трябвало да завърши през 2012 г. Идеята да пресъздаде френския Довил в Русия е хрумнала на Борисов след негово пътуване до този френски балнеокурорт. „Той отиде във Франция, видя Довил и много го хареса“, казва Никитина. Тя описва проекта като уникален заради лукса му и френското му вдъхновение.

Селището Довил обаче не е някакво изключение в предградията на Москва, където днес има и селища „Бенелюкс“ (Белгия-Холандия-Люксембург) или „Баден-Баден“, които също са предназначени за заможна клиентела. „Действително има тенденция. В момента това е на мода, но ние не следвахме модата. Видяхме френския Довил, бяхме очаровани и пожелахме да построим същото нещо“, обяснява Никитина.

След разпадането на СССР се появиха селища, където руският елит да може да се радва на супер луксозни условия на живот. Най-известното е Рубльовка, западно от Москва, където живеят висши държавни служители, политически дейци и известни творци. Според Никитина 85 процента от къщите в руския Довил вече са продадени. Ето защо Борисов се е захванал със строежа на друго елитно селище на име… Трувил. Така се казва друг френски балнеокурорт непосредствено до Довил.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.