Още 60-70 млрд. евро за Гърция

Времето на „грубостите“ изглежда е приключило и кредиторите на Гърция – ЕС и МВФ, констатирайки, че двете основни техни искания за отпускане на петия транш от заемите и допълнителното финансиране – взимането на още мерки за икономии и ускоряването на приватизациите, са изпълнени, вече минават на етапа да търсят компромиси за разрешаване на гръцката криза.

Наред с това все повече почва печели идеята за обратно изкупуване на гръцките държавни облигации от частни кредитори, както впрочем предвижда и така наречената „Виенска инициатива“.

Представител на еврокомисаря Оли Рен заяви, че ЕС е склонен да обсъди допълнителна помощ за Гърция. Това, разбира се, ще зависи от реализацията на реформите от страна на Гърция в рамките на нейната правителствена програма за оздравяване на икономиката.

„Готови сме да обсъдим по-нататък начините за подкрепа на Гърция при условие, разбира се, че гръцкото правителство реализира напълно своята програма“, каза представител на финландския еврокомисар. А това означава, че финансовата помощ в размер на 60-70 млрд. евро вече е в процедура и е поела своя път.

Германия също се обяви за отпускането на нова помощ за Гърция, поставяйки като условие участието на частни кредитори, притежаващи гръцки облигации. Говорителят на германското финансово министерство Мартин Котхаус заяви, че новата помощ за Гърция ще бъде отпусната, ако правителството в Атина вземе допълнителни мерки, най-вече данъчни, ако бъде ускорено изпълнението на конкретната приватизационна програма и ако частният сектор поеме своята отговорност.

Като се има предвид фактът, че първите двете условия бяха приети от кабинета Папандреу, не остава друго, освен третото условие, за което германският представител отказа да направи уточнения за формата на участие на частния сектор. Показателно е обаче, че Берлин вече не настоява за участие на частния сектор на всяка цена и започва да клони към участие на доброволна основа, съгласно „Виенската инициатива“.

Във връзка с ролята на МВФ в допълнителната помощ за Гърция, германският представител ясно даде да се разбере, че фоднът ще участва, както и при първата помощ, тъй като това е „съвместна програма“ с ЕС. Той добави, че това е валидно и за отпускането на следващите траншове от заемите в размер на 110 млрд. евро.

„Виенската инициатива“, предвиждаща обратно изкупуване на държавни облигации от частни кредитори бе подкрепена от Оли Рен и от председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който пое да координира действията за уреждане на гръцката криза. Юнкер заяви, че европейските лидери ще вземат окончателно решение за втория спасителен пакет за Гърция до края на юни. Смята се, че вторият пакет ще е обвързван и с намеса на представители на ЕС, които да помагат на страната да събира данъците и да приватизира.

Инспектори на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка – тъй наречената тройка, се очаква да обявят резултата от оценката на напредъка на Гърция. След това ЕС ще формулира новия план за страната, която не може да се завърне на финансовите пазари вече година след първия спасителен пакет от 110 млрд. евро.

Финландският комисар потвърди, че Гърция трябва да върви по стъпките на Белгия, която превъзмогна кризата през периода 1992-1997 г. след строги съкращения и редица приватизации.

За ускорени приватизации се обяви и водещият икономист на Европейската централна банка Юрген Щарк. Според него „икономическата политика, прилагана в Гърция в продължение на десетилетия, е била лоша“, в резултат на което страната „живее над възможностите си“. С други думи „един завой на 180 градуса е болезнен, но неизбежен“, допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.