Пълен текст на откритото писмо на съдийката и бивша евродепутатка от ГЕРБ Душана Здравкова, която подаде оставка

Душана Здравкова. Снимка: архив на съда

Писмото е по повод избора от Висшия съдебен съвет на семейната приятелка на семейството на вътрешния министър Цветанов, съдийката Владимира Янева, за шеф на Градския съд. Янева е само с 4 години стаж като съдия, но победи в гласуването Величка Цанова – уважавана съдийка с 20-годишен стаж.

Душана Здравкова има дълъг опит като съдия, била е и евродепутат, една от основателките на гражданско движение ГЕРБ, което по-късно прерасна в партия. След скандалния избор Здравкова обяви, че напуска съдебната система, подаде оставка като съдия във Варненския окръжен съд.

Открито писмо
от Душана Здравкова, съдия във Варненски окръжен съд

Изборът на председателя на Софийския градски съд прехвърли мярката на обществената и професионална търпимост.
Очевидно стана ясно – пречупен е гръбнакът на една цяла институция, смачкано и превърнато в придатък на посредствеността е правосъдието на България!
И, няма да помогнат чужди мониторинги и проверки, ако, ние , съдиите, нямаме самочувствието , морала и куража да се изправим срещу демагогията, лицемерието и арогантността на властта.
В нормалните държави, каквато очевидно не сме, такъв феномен се определя като „непотизъм“ , което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят.

Като дългогодишен съдия , заставам до колегите от Висшия съдебен съвет, които устояха на натиска и гласуваха „против“ поредния опит да бъде подчинена независимата по Конституция съдебна власт.
Подавам си оставката като съдия и напускам тази съдебна система, за която съм работила години наред всеотдайно и безкористно. Правя това и заради младите колеги, които трябва да се учат на друг морал, да имат друга ценностна система и да бъдат най-вече съдии „в името“ и „за“ хората.

Призовавам всички съдии в България да се противопоставят на поредния манипулиран избор и да подкрепят малкото, но почтени членове на Висшия съдебен съвет , които гласуваха „против“ поредния удобен на властта, но не и за гражданите, съдия.

Писмото е от сп. „Правен свят„.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.