Несебърските паразити, които ядат Иракли. И не само

По празниците полицаи от РПУ – Несебър разгонили къмпингари от Иракли. Имало жалба от собственици на терени там, че са се настанили на палатки на тяхна територия.
Всичко е законно, полицията брани правата на собствениците.
Как обаче са станали собственици те? Кой им е дал земя край морето, дори на места, където нито ниви е имало, нито селище, че да я наследят?
Начините са няколко. Първият е земеделски земи да се включат в регулация. Става с гласуване на общински съвет. В случая – на прочутия общински съвет в Несебър. Прочут с войни и убийства.
Друг начин е да се замени земя от горския фонд, каквато е част от тази при Иракли, срещу земеделска земя в друг район. Става чрез свои хора в Министерство на земеделието, където управлява ДПС и всичко може да се купи. После придобитата земя от горския фонд пак чрез общинския съвет става земя в регулация, на която се строи. Така в горичките по морето изникнаха хотели от Синеморец до Каварна (сега предстои и по на север).
Предстои и в Иракли, където всичко се решава от Несебърската община – най-смрадливата по цялото Черноморие. Слънчев бряг е нейното лице. Някога курорт, прочут с паркове и зеленина, с 20% застрояване на територията и с 15 000 легла. Днес бетонна джунгла с 85% застрояване на територията и 70 000 легла. Хотели са построени и на самия плаж, някогашните дюни, защитени от закона, вече ги няма. Няма и разследване за това очебийно престъпление.
И несебърските общинари продължават да раздават разрешителни за строеж и да включват в регулация терени по крайбрежието. Всичко зависи само от размера на рушвета и до колко хора ще стигне. Всичко си има цена – за голям хотел много, за малък – малко. За включване на терен в регулация – според терена и района.
Така ще изчезне Иракли – красива горска местност с плаж, изядена от паразитите от община Несебър. От който и вид и цвят да са тези паразити, заедно са раздали, продали, заменили и изтъргували под масата терените. И сега собствениците им са възмутени, че някой се настанява на терените им с палатка. И протестират, че им забавят строителството с разни еко-експертизи и ограничения.
В Иракли от десетилетия е имало хора на палатки. Сега има собственици на терени. Законни. Въпрос на финтове и рушвет.
Това упражнение с терените го правят общините по цялото крайбрежие (виж в e-vestnik “Северното Черноморие преди да стане на вили и голфигрища”). Но никъде няма такава алчност, като в община Несебър. Самият град е унищожен от застрояване и сергии. Някогашният му античен вид изчезна – безогледно струпване на къщи и павилиони. Общинарите от Несебър вече оставиха в 21 век паметник на своята лакомия. И продължават да засират онази част от крайбрежието, която е имала нещастието да попадне в юрисдикцията им.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.