Грузинската „Харта на свободата“ не се харесва в Русия

„Хартата на свободата“, приета от грузинския парламент, разширява пълномощията на специалните служби, пише в. „Комерсант“. Депутатите в Тбилиси приеха закон за лустрация и забрана на съветските и фашистките символи, напомня вестникът. Освен това, „Хартата“ предвижда бивши агенти на КГБ и висши функционери на комунистическата партия да не заемат ръководни държавни постове, съобщиха агенциите.

„Естествено не става дума, че всеки комсомолец или член на КПСС ще изгуби правото да работи в държавния апарат“, уверила пред „Комерсант“ Ека Малазония, юрисконсултка на грузинския парламент. Според новия закон, в Грузия ще бъдат разрушени всички паметници от съветско време и ще бъдат променени имената на улици, напомнящи за комунистическото минало на страната, посочва печатът.

Миналата година шестметровият паметник на Сталин в центъра на родния му град Гори бе преместен в тбилиски музей, напомня „Комерсант“. Източник от грузинското министерство на културата заяви пред вестника, че властите няма да имат особени грижи във връзка с други символи на съветската епоха. „За щастие у нас вече не са останали Лениновци и Сталиновци“ – само барелефи, мозайки и т. п., „с гордост“ добавил той.

Документът обаче безпрецедентно разширява пълномощията на силовите структури. Според авторите, той ще попречи на руските тайни служби да действат активно в Грузия, използвайки агентура, останала от съветско време. Критиците на новия закон се опасяват той да не засили влиянието на бездруго вездесъщите грузински специални служби и контрола им върху живота на обикновените хора, отбелязва изданието.

„Хартата на свободата“ упълномощава грузинските правоохранителни органи да поставят под специален контрол стратегическите обекти, например гарите, летищата и комуникациите, както и да проверяват без съдебна санкция съмнителни пратки от чужбина. Въвежда се единна система за наблюдение, която ще действа в цяла Грузия. Засилва се контролът върху паричните преводи от чужбина, информира всекидневникът.

Според цитирани в него местни наблюдатели, инициаторите на законопроекта са били вдъхновени от примера на САЩ с техния „Патриотичен акт“, приет след атентатите на 11 септември. В Америка „резултатът е налице: оттогава в САЩ не е имало големи атентати. Мнозина обаче критикуваха авторите на закона за нарушения на основните човешки права“, коментира грузински политолог. Наивно е да се мисли, че руските тайни служби разчитат на агентурните си мрежи от времето на Съветския съюз, добавя друг.

Срещу грузинската „Харта на свободата“ се обявиха дори онези опозиционни партии, които не може да бъдат обвинени в симпатии към Съветския съюз. Включително Републиканската, основана още през 1979 г. от съветски дисиденти, допълва „Комерсант“. Любопитно е, че тъкмо Републиканската партия на Грузия напразно настояваше по-рано да бъде приет закон за лустрацията, забелязва „Новие известия“.

Останалата опозиция в Грузия критикува законопроекта още от самото начало. Партията на бившата председателка на парламента Нино Бурджанадзе например го нарече „поредната стъпка към укрепване на авторитаризма“. Новият закон силно напомня „лов на съветски вещици“. Той буквално е преписан под индиго от подобни актове на балтийски и централноевропейски държави, твърди електронният вестник „Правда“.

Според изданието, предвидените забрани означават, че ветеран от Великата отечествена война, излязъл закичен с наградите си на 9 май, може да бъде преследван от закона. „Саакашвили е параноик“, но не бива безразборно да се охулва всичко сторено от него, заявява пред изданието руски аналитик.

Решението на грузинския парламент заслужава да бъде приветствано, колкото до оценката за престъпленията на комунизма. При все това „не бива да се зачертава цялата история. Камо ли да бъдат оскърбявани ветераните“, пояснява експертът.

Историк от Русия сравнява в „Правда“ приемането на „Хартата на свободата“ с разпореждането на Саакашвили тези дни да бъде разпръснат със сила митинг на опозицията. И двете неща са логични за един проамерикански режим, приличен на хунтите в Латинска Америка от 60-те – 80-те години, заявява той.

Според него, Саакашвили съзнателно е тръгнал по същия път като латиноамериканските диктатори от 20-и век. „Стопанинът му е същият, както и на хунтите от другия край на света – ЦРУ, и той е лоялен към своя стопанин“, добавя руският наблюдател.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.