Дуел между жени очакват ултра-консерваторите в САЩ

Франс прес

В интернет се разпространяват много подигравателни колажи за Пейлин и Бакман

Те са хубави, нямат равни, когато трябва да разгорещят слушателите и имат общо десет деца. Проблемът е, че Сара Пейлин и Мишел Бакман действат на едни и същи ултраконсервативни терени, което рискува да усложни президентските избори през 2012 г.

Нито една от двете все още не е обявила официално кандидатурата си за първичните избори в републиканската партия, за които все още няма ясен кандидат. Но програмите им си приличат много с тези на кандидатите от изборната обиколка в няколко щата.

Трудно можем да си представим кандидатирането на двете жени, от една и съща партия и течение в страна, в която жена никога не е заемала първото място в партията си в надпреварата за Белия дом. Но според политолога Лари Сабато, републиканският политически лагер е достатъчно открит за двете претендентки.

„Всяка от тях може да бъде кандидат“, заключава професорът от Университета във Вирджиния. Бакман, която представлява щата Минесота в Камарата на представителите, увери, че ще се обяви намеренията си този месец в Айова. „Ако реша да се кандидатирам, ще бъде, за да победя“, заяви тя във вторник по телевизия Си Ен Ен.

И двете жени имат еднакъв популистки и антиелитарен политически профил. Подобно на Сара Пейлин, Мишел Бакман се противопоставя на аборта, защитава религиозните ценности, семейството и свободното предприемачество.

„Няма никакво съмнение, че през 2012 г., републиканците ще представят разнообразие от кандидати пред президента Барак Обама. И смятам, че сравнението ще бъде благоприятно“, заяви Бакман, която ръководи групата на ултраконсервативните депутати на движението „Чаено парти“ в Камарата на представителите.

Петдесет и петгодишната Бакман уверява, че политическото й съперничество с Пейлин не засяга отношенията й с бившата подгласничка на Джон Маккейн. „Много обичам Сара Пейлин“, заяви Бакман по Ей Би Си и допълни: „Не я възприемам като конкурент, а като приятел.“ Майка на пет деца и адвокат по образование, Бакман управлява малка фирма заедно със съпруга си. „Нашата страна има нужда от някой, който насочва вниманието си към създаване на работни места“, каза тя.

Междувременно 47-годишната Пейлин привлече камерите миналия уикенд във Вашингтон, където участва в голямо годишно събиране на моторизирани полицаи по случай уикенда на бившите бойци. Тази седмица тя продължава с патриотична обиколка с автобус по североизточното крайбрежие.

Пейлин, която е бивш губернатор на Аляска и кандидат за вицепрезидент през 2008 г., наскоро си купи къща в Аризона, която според някои наблюдатели ще бъде централа на кампанията й през 2012 г.

Според други експерти обаче, това не означава, че тя ще участва в надпреварата за Белия дом. Обиколката й с автобус, според Сабато, не показва нищо повече освен как Сара Пейлин поздравява с ръка и казва: „Все още съм тук“.

Същото заключение прави и политологът Алекс Кастеянос. „Не смятам, че тя е сериозен кандидат“, каза Кастеянос за телевизия Ен Би Си. Тя просто се опитва да обнови марката Пейлин, допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.