Иран – скараните фанатици

Ройтерс

Решението на иранския парламент в сряда да даде под съд президента Махмуд Ахмадинеджад за това, че се самоназначи за министър на петрола, е поредният знак за задълбочаването на разрива в управляващата върхушка.

Напрежението между твърдолинейните ръководители на Иран би могло да застраши шансовете на Ахмадинеджад да изкара докрай мандата си, изтичащ през 2013 г.

Парламентът, който често има разногласия с Ахмадинеджад по въпроси на политиката, одобри становището на своята енергийна комисия, че решението на президента да поеме поста министър на петрола, след като миналия месец освободи от тази длъжност Масуд Мир-Каземи, е било „явно нарушение на закона“, съобщи полуофициалната информационна агенция Мехр.

По закон ако парламентът даде три пъти под съд президента или някой от министрите в неговото правителство за нарушаване на закона, събранието има правото да отстрани от длъжност Ахмадинеджад.

Евентуално отстраняване от длъжност обаче би се нуждаело от одобрението на върховния водач аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички важни дела в държавата, а това е малко вероятно.

Наистина, не всичко е гладко и между Хаменей и Ахмадинеджад. Миналия месец Хаменей публично се противопостави на Ахмадинеджад, като възстанови на поста уволнения от президента министър на разузнаването. Този ход разпали борба за власт между президента и хардлайнерите, включително духовници, които се безпокоят да не бъдат изтласкани в периферията от Ахмадинеджад.

Въпреки това управляващата върхушка може да прикрие разногласията, вместо да рискува фатално да навреди на властовите си позиции. „Въпреки разрива главната им цел е да запазят системата и те ще се обединят, ако се уплашат, че разривът застрашава тяхното съществуване“, каза анализаторът Хосеин Шарифи.

В неделя Хаменей предупреди Ахмадинеджад да не превишава правомощията си, но също така призова политиците да се обединят срещу „вражеските заговори за сеене на раздор“ сред управляващите елити.

Хаменей, който е наясно с проблемите в икономиката и с опасността от разпространяване на заливащите арабския свят народни бунтове, няма намерение да позволи на парламента да отстрани Ахмадинеджад, което би могло да дестабилизира политическата върхушка, казват анализатори.

„Подобен ход може да разпали прореформистки улични размирици като тези, които навредиха на легитимността на системата след преизбирането на Ахмадинеджад през 2009 г.“, заяви политическият анализатор Хасан Хемати. „Той ще остане на поста като президент на доизживяване. Това ще бъде доста неефективно управление с много караници, конфликти и блокажи“, каза той.

Спорните избори през 2009 г., които според опозицията са били фалшифицирани, предизвикаха най-сериозните размирици в Иран от три десетилетия и разделиха елитите, управляващи от революцията през 1979 г.

Анализатори очакват следващите месеци да бъдат съпроводени от боричкания за власт, защото Хаменей , който бързо подкрепи преизбирането на Ахмадинеджад, сега изглежда застава на страната на тези, които искат да подрежат крилата на президента.

„Върхушката ще има нужда от изкупителна жертва, ако кризата в арабския свят се разпространи в Иран, и отслабеният Ахмадинеджад е най-добрият избор“, каза политически анализатор, пожелал да не се разкрива името му.

Ахмадинеджад освободи министъра на петрола Мир-Каземи и още двама министри като част от план за намаляване на правителството чрез сливане на министерства и съкращаване на техния брой от 17 на 21. Депутати казват, че те би трябвало да имат правото да вземат решения за такива промени в правителствената структура.

Председателят на парламента Али Лариджани, който е един от най-яростните консервативни критици на президента и чийто брат е председател на съдебната власт, заяви, че незачитането на законодателството от страна на Ахмадинеджад е рисковано, защото „винаги съществува възможност за диктатура“.

Критици обвиняват Ахмадинеджад, че незаконно внася бензин и нафта, не осигурява бюджетна прозрачност и изтегля милиони долари от чуждестранния резерв на Иран, за да осъществи плановете си за намаляване на субсидиите за храна и енергия.

Твърдолинейни духовници и политици предупреждават, че съкращаването на субсидиите ще увеличи инфлацията. Поддръжниците на Ахмадинеджад казват, че той несправедливо е вземан на прицел от гледащи своите интереси фракции.

Президентът разгневи противниците си, като отказа да отстъпи поста временно изпълняващ длъжността министър на петрола, въпреки че държавния орган, следящ за спазването на конституцията, половината от членовете на който се избират от Хаменей, постанови, че той няма законово право да заема поста.

Ахмадинеджад обаче направи ход на помирение, като реши да изпрати министър от правителството на предстояща среща на ОПЕК, на която Иран е ротационен председател.

Мнозина консервативни политици и анализатори казват, че Ахмадинеджад иска да поеме контрола върху печелившата петролна и газова промишленост на Иран и да използва приходите от нея, за да бетонира подкрепата си сред по-бедните иранци.

Това е наистина тревожно в зависима от петрола страна, подложена на международни санкции заради спорната й ядрена програма. Въпреки това караниците сред хардлайнерите едва ли ще променят външната и ядрената политика на Ислямската република, по които последната дума има Хаменей.

В опит да бъде обуздан Ахмадинеджад бяха задържани няколко негови политически съюзници, а близкият му сътрудник Есфандияр Рахим Машаи беше обвинен в магьосничество и корупция.

„Целта е Ахмадинеджад да бъде отслабен, като бъде изолиран. Без Машаи във властта те не могат да спечелят мнозинството в парламента през 2012 г.“, каза анализатор, пожелал да не се разкрива името му.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.