Новите от Ал Каида: безочливи и кръвожадни

Асошиейтед прес

Дори преди смъртта на Осама бин Ладен преди месец младо поколение от кандидат- терористи загърби лидера на Ал Каида и се обърна към нова порода безочливи, харизматични идеолози.

За много от тези екстремисти 54-годишния Бин Ладен беше човек на миналото – застаряващ, досаден и все по-недостъпен, тъй като се укриваше. Бивш джихадист го сравни с дядо, а други почти не помнят атаките от 11 септември 2001 г. и не се интересуват от миналото му по време на съветско-афганистанската война.

„Ние го уважавахме, но той отдавна не беше възприеман като някаква значителна фигура“, каза 28-годишен бивш екстремист от Източен Лондон, който настоя да остане анонимен заради страх от отмъщение. Той бил на 18, когато започнал да контактува с екстремисти.

Младите джихадисти предпочитат откровено жестоката проповед на духовници като Абу Яхия ал Либи, роден в Либия хардлайнер и изгряваща фигура в Ал Каида, и новодошлия Халид бин Абдул Рахман ал Хусейнан, който се подиграва в известния си видеозапис с лозунга на кампанията на президента Барак Обама „Да, ние можем“.

Следователи се опасяват, че твърдият тон на такива записи заедно с още по-резкия език в онлайн форуми може да увеличи броя на младите хора, които биват радикализирани в интернет.

Самата Ал Каида призна нуждата да издигне нови лица на мястото на лидери като Бин Ладен и най-близкия му сътрудник, 59-годишния Айман аз Зауахири. Медията на Ал Каида „Ас Сахаб“ усилено рекламира през последните месеци Либи, който е близо 50-годишен, и Хусейнан, чиято възраст не е известна.

Тонът и на двамата е твърд, а посланията им са безкомпромисни. За разлика от тях Бин Ладен понякога се опитваше да обяснява действията на групата си, а веднъж в аудиозапис от 2006 г. дори спомена за евентуално дълготрайно примирие със САЩ.

„По-младите идеологически фигури се разбират по-добре с някои от по-младите момчета“, казва Аарон Зелин, администратор на уебсайта Джихадология, проследяващ екстремистката активност онлайн. „Тези, които са между 16 и 25 години сега, са израснали с различен светоглед.“

Водената от САЩ инвазия на Ирак през 2003 г. и съдбата на мюсюлманите в Газа са нещата, които вълнуват младите екстремисти сега, смята той, също както съветско-афганистанската война в края на 70-те и 80-те години на миналия век е вълнувала поколението на Бин Ладен.

Либи е почитан не на последно място заради зрелищното си бягство през 2005 г. от американската военновъздушна база Баграм в Афганистан. Смята се, че той внася „младежки дух и нова перспектива“ в Ал Каида, каза Джарет Брахман, експерт по тероризма, който десет години проследява медийната активност на Ал Каида и съветва американското правителство.

Хусейнан също е смятан за влиятелна нова фигура. Във видеозапис, озаглавен „Тих разговор с Обама“, Хусейнан се усмихва, докато иронизира лозунга на президентската кампания с думите „Не, Обама, не можеш“.

„Той е безочлив и груб“, каза Брахман, опитвайки се да обясни защо младите екстремисти гледат с почитание към Хусейнан. „Голяма част от онлайн общността обича да гледат как джихадисти „показват мускули“ по този начин.“

За хората на Запад роденият в САЩ йеменски духовник Ануар ал Аулаки също си е спечелил лоялни привърженици, изнасяйки видеопроповеди на английски език, в които подчертава безпокойството си от външната политика и слабите перспективи за работни места за млади мюсюлмани.

„Не съм съгласен с всичко, което казва, но той поне е човек, с който имаме нещо общо“, каза 23-годишен британски студент по инженерство с роднини в Пакистан и Афганистан, който твърди, че е бивш екстремист. Той настоя да запази анонимност, докато споделяше наблюденията си за екстремистки духовници. „Хората на моята възраст всъщност никога не ги е било грижа да слушат хора като Бин Ладен или Зауахири. Те не говорят нашия език“, каза той.

Няколко опита за нападения показаха голямата притегателна сила на последователите на Бин Ладен и колко трудно е да се проследят тези, които са радикализирани вътре в собствените си домове, далеч от традиционния радар.

При един от последните случаи във Великобритания двама млади мъже се опитаха да извършат нападение, след като гледали джихадистки видеозаписи и уебсайтове у дома си. Единият взриви самоделна бомба в ресторант, а другият направи два колана с бомби за самоубийци и проучи голям търговски център като евентуална цел на нападението.

Студентката Рошонара Чоудри, която бе осъдена на 15 години затвор, след като намушка с нож британски депутат през май миналата година, каза на полицията, че е слушала в продължение на 100 часа лекциите на Аулаки в интернет. Аулаки е свързван със стрелбата във Форт Худ, Тексас, през 2009 г., при която загинаха 13 души, а също с опита за самоубийствен атентат на самолет за Детройт и други неотдавнашни заговори, насочени срещу САЩ и Великобритания.

Случаят на Чоудри подложи на съмнение общоприетите представи как терористите биват радикализирани. Тя не е имала личен контакт с други екстремисти, което се смяташе досега за съществен фактор, и е извършила нападението няколко дни след като спряла да слуша записите на Аулаки.

„Той обяснява нещата наистина подробно и интересно и смятах, че мога да науча много от него“, казала Чоудри пред полицията след нападението, според запис на разпита.

Ханиф Кадир, бивш екстремист, който ръководи програма за дерадикализация в Лондон, каза, че резкият тон на новите духовници се харесва на младите хора, които са привлечени също да дискутират актуални въпроси като забраната за носене на бурка в Европа.

„Те смятат, че там има някой, който се опълчва на Запада и защитава възгледите им, като се държи бабаитски – не се изразява меко и всъщност говори техния език“, каза той.

Противоречив правителствен проект във Великобритания с участието на полицията и преподаватели е довел до идентифициране на 1000 души, предимно под 25 години, а някои дори на 7-годишна възраст, които са податливи на притегателната сила на екстремизма. Специалистите, които били помолени да ги отклонят от насилието, казват, че много от младежите редовно гледат видеозаписи на новия ешелон от духовници.

Британската служба за вътрешно разузнаване МИ5 определи радикализирането на подрастващите като причина за безпокойство и каза, че 15- и 16-годишни често участват в заговори в Обединеното кралство.

Проектът на Кадир, наречен „Фондация за активна промяна“, работи с младежи, оценявани като рискови от родители и учители, и с хора, които са излежали затворнически присъди по обвинения в тероризъм.

Младите разменят дискове и видеоматериали с обезглавявания, съхранявани в мобилните телефони, и използват есемеси или Туитър, за да обменят адреси на джихадистки уебсайтове, каза Кадир. По думите му малко младежи са вербувани при физически контакт, което подсказва, че интернет играе все по-важна роля.

Британското вътрешно министерство съобщи, че специална полицейска част, отговаряща за борбата срещу тероризма в интернет, е обработила 14 000 жалби за екстремистки сайтове, след като е призовала да се подават сигнали през януари 2010 г. Със съюзниците в чужбина тя е затворила около 156 сайта, макар това да е само малка част от джихадисткия материал, достъпен онлайн.

Мина ал Лами, роден в Ирак учен, която изследва тероризма в Лондонското училище по икономика, каза, че освен видеозаписите в интернет от енергични нови духовници във форумите се наблюдава все по-агресивен тон.

Някога младите хора се съревноваваха да публикуват най-шокиращите видеозаписи, а сега се групират около евентуални джихадисти, на които все още предстои да извършат насилие. Те се предизвикват един друг да действат и сипят похвали за онези, които убиват, каза тя.

Лами неотдавна назова най-малко 30 души, които са извършили терористични атаки, веднага след като са били подстрекавани да го направят в разгорещени беседи в арабски джихадистки форуми.

Тя каза, че младите екстремисти жадуват за доживотен приемник на Бин Ладен, който да възприеме същия безстрашен тон, използван от Либи. Те искат нов лидер, който да заплаши Запада и да заяви, че адът ще се отприщи в идните дни, убеден е Лами.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.