Футуристичен „Пентагон“ строи Франция

Ройтерс Лайф

Бъдещият френски „Пентагон“. Илюстрация: фирмен сайт

Бомбардировач Стелт? Извънземна крепост? Новото министерство на отбраната на Франция, което ще отвори врати през 2014 г., ще представлява асиметричен комплекс, който изглежда като току-що изваден от научнофантастичен филм. Представяна като отговора на Франция на Пентагона – военния команден и контролен център на САЩ във Вирджиния – новата сграда ще събере командването на военновъздушните, сухопътните и военноморските части на френските въоръжени сили на едно място в западен Париж.

Минувачите по улицата ще виждат прозрачна фасада от обработено стъкло, издигаща се от уличната настилка като надвиснала варовикова скала с гигантска стъклена колонада на главния вход, според дигитални изображения, показани на репортери.

Необикновеното обаче е главно в покрива – планинска верига от сиви геометрични плоскости, които се застъпват под странен ъгъл, а там, където комплексът се издига от земята, образуват серия падини, върхове и остри клисури. Плоскостите от 7000 кв. метра, които напомнят за фюзелаж на бомбардировач Нортроп Гръман Б-2, ще улавят слънчевата енергия, а отоплението и охлаждането ще става предимно чрез въздушни потоци, идващи от градината под тях.

В презентация близо до строителния обект тази седмица главният архитект Никола Мишлен описа центъра като отчасти машина, отчасти крепост и отчасти природен парк. „Това е природна машина. Играем си с вятъра и слънчевата светлина“, каза Мишлен пред журналисти и добави, че неговата компания така е констриурала главната сграда, че да изглежда едновременно „административна, но също някак загадъчна и образцова по отношение на енергийно потребление“.

От птичи поглед комплексът изглежда като лабиринт от шестоъгълни клетки с огромно парково пространство, покриващо почти две трети от площта, и тесни пътеки, свързващи различните служби. Комплексът от 300 000 кв. метра ще е съставен от три части, в това число главното министерство и 90 000 кв. метра офис пространство, предназначено за цивилна употреба. Разположено близо до парижкото околовръстно шосе, министерството ще има плувен басейн, достъпен за жителите на квартала, както и три забавачници. Общо 9000 души ще отиват всеки ден на работа на новото място.

Строителният клон на френската фирма „Буиг“ (Bouygues) спечели договор да построи новото министерство в рамките на държавно-частно партньорство, което ще добави над 1 милиард евро към дългосрочния й баланс. Съгласно сделката, която е новост за този вид проекти във Франция, правителството ще е наемател през следващите 27 години и ще плаща годишна рента от около 130 млн.евро. Общите разходи възлизат на 3,5 милиарда евро.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.