Съдийката приятелка на Цветанов – и тя с 6 имота за 10 години, не декларира всички

Владимира Янева, шефка на Софийския градски съд. Снимка: от екрана на бТВ

Миналата седмица ВСС избра за шеф на най-важния съд в страната съдия Владимира Янева (б. р. – заради което друга съдийка подаде оставка и медиите разкриха, че е семейна приятелка на семейството на вътрешния министър Цветанов). Въпреки краткия си стаж от 8 години (от които 4 в майчинство), тя съвсем не е малоимотна, показва проверка в Имотния регистър. Не всички нейни придобивки обаче са надлежно декларирани пред Сметната палата.

На 30 септември 1999 г. Владимира Янева купува къща от 93.9 кв. м и парцела от 485 кв. м под нея на ул. „Виктор Григорович“ 28 (точно срещу Медицинска академия). Стойността на сделката е 18 600 лв.

Декември същата година Янева продава на Владимир Чендов апартамент от 82 кв. м на ул. „Хубавка“ в София (кв. „Гео Милев“). Сделката е на стойност 46 912 лв.

За деня на жената – 8 март 2000 г. – Янева си прави подарък, като за 29 500 лв. купува апартамент от 70 кв. м в Зона Б5.

През 2007 г., заедно със съпруга си Илия Манолев теглят ипотечен кредит от 50 хил. евро от „Пиреос Банк“, като ипотекират апартамент и гараж в столичния кв. „Стрелбище“ на ул. „Нишава“.

Самият апартамент е купен от строителя „Метрон Инжинеринг“ през септември 2005 г. срещу 23 884 лв.

През март 2010 г. Янева купува гаражна клетка в близост до жилището за 16 000 лв.

За разлика от съпругата си, Илия Манолев е по-скромен в имотните сделки. През 2002 г. той продава на Иво Георгиев и Надежда Георгиева апартамент в Хаджи Димитър. Те купуват 71 кв. м. за 18 000 лв., но жилището е ипотекирано в полза на Манолев, като ипотеката е отписана следващата година. Иво Георгиев е бизнесмен свързан с варненската група ТИМ. Той е управител на хазартната фирма „Астера I“, дъщерно дружество на свързаното с Химимпорт дружество „Св. св. Константин и Елена холдинг“.

Имоти „укрити“ от Сметната палата

През повечето от годините, когато е извършвала имотните сделки, Владимира Янева е била младши магистрат и не е ясно откъде има средства за сделките. Тя е пропуснала да обяви придобитите от нея имоти пред Сметната палата.

От достъпните декларации от сайта на палата се вижда, че до 2009 г. тя е пускала само уведомления, т.е. че няма придобито ново имущество. Чак през април 2007 г. тя се сеща да обяви част от сделките, но избирателно. Освен това има разминаване между данните в нейната декларацията и тези в официалните регистри.

Пред сметната палата, през април 2009 г. тя декларира, че през 2000 г. е купила апартамент от 70 кв.м. – това е жилището в Зона Б5. В този случай няма разминаване.

В същата декларация новоизбраната председателка на СГС описва и купената през 1999 г. къща и парцел срещу Медицинска акадамия, но посочва, че тя притежава само 1/3 от имотите, като другите 2/3 са съответно на майка и Лили Янева и баща й Яне Янев. В имотния регистър, такова вписано обстоятелство няма. Според Агенция по Вписванията само майка й – Лили Янева притежава 1/3 от имота, а баща й – не. От партидата на имота се вижда, че купувач е само Янева. И за този и за другия имот, като произход на средствата новата председателка на СГС посочва „дарения“.

Пак в декларацията от 2009 г. тя посочва, че през 2005 г. със съпругът й са придобили и апартамента на „Нишава“, като за цена е посочено „23 885“, а източник – „заеми.“ Интересното е, че тя „пропуска“ да обяви купения заедно с апартамента гараж.

Янева не подава декларация за 2010 г. и въобще не намира за необходимо да обяви купения лично от нея втори гараж.

И „Софийски имоти“…

Не по-малко интересни са и имотните маневри на родителите на Владимира Янева. Баща й – Яне Янев, който е ръководител на катедрата по урология в медицинска академия, купува през 2002 г. „Магазин – Помещение за химическо чистене“ от 74 кв. м. в столичния квартал Зона Б5 (между другото, точно срещу блока, в който Янева е купила жилище през 2000 г.) Продавач е общинското дружество „Софийски имоти“, а цената на сделката – 52 726 лв. Три години по-късно Янев успява да ипотекира същия магазин за 50 хил. евро.

Същата година Янев купува още един апетитен имот от „Софийски имоти“ – бившия билетен център на ул. „Искър“, зад Министерски съвет, цената обаче не е записана в имотния регистър.

Двете сделки са притеснителни, защото в ръководения от Янева съд има няколко висящи дела по казуса „Софийски имоти“ и ако те завършат с осъдителна присъда, държавата може да поиска да отмени скандалните сделки.

Текстът е от сайта Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.