Защо Кристалина и Борисов бягат на различни стадиони?

Кристалина Георгиева и Бойко Борисов. Снимка: от тв екрана

В интервю по бТВ Кристалина Георгиева казва за премиера Борисов: “Имаме различна съдба с него, но ни обединява това, че сме решителни и че се разбираме.“

Неин познат я бил предупредил на шега, че има опасност рейтингът й да задмине неговия. „Г-н Борисов е интелигентен човек, той знае, че ние с него бягаме по различни писти, моята писта е на друг стадион, на друго място, но бягаме в една и съща посока с него“, заяви Георгиева в отговор.

Кристалина Георгиева е казала това, което аз отдавна разправям, но понеже е еврокомисар звучи по-авторитетно. Но хората пропускат най-важното в нейното изказване:

Приемете Европейския съюз, развитието на модерната западна цивилизация като спортно състезание. Сега помислете, дали ако ние тичаме – което аз твърдя отдавна, а Кристалина Георгиева е казала вчера – на друг стадион, а не на този, на който са нормалните държави, имаме какъвто и да е шанс да ги настигнем?

Очевидно е, че Кристалина деликатно ни казва:

Трябва да си знаете – всички вие, включително и Бойко, че нямате никакъв шанс да настигнете Запада, защото вие сте на друг стадион. Състезанието се води между страни, които са на сравнително едно спортно-техническо ниво. Ние не сме на такова. Ние не се състезаваме в леката атлетика, а във футбола. При това този, който се играе на сгурията в Банкя.

В този мач ние артистично падаме за дузпа, ритаме противника по кокалчетата, дърпаме играчите за фланелките и ги щипем, без съдията да забележи. А, да – и в съблекалнята на гостите няма вода, гардеробите са разбити, а пейките – счупени.

Ако съдията забележи неспортсменските прояви, ние – и играчи, и публика, налитаме да го бием или най-малкото почваме да крещим на висок глас обидни думи, главно насочени към неговите роднини или сексуални предпочитания.

Впрочем, дори и по това можем да преценим, че не ставаме за стадиона, на който се състезават европейските отбори, защото там не е обидно да си различен, докато у нас за различните хора се пускат дебелашки намеци, шеги и подмятания, при това баш от Бойко Борисов…

Правим всичко това, защото не сме способни на друго, а с третокласен селски футбол нямаме шанс срещу леката атлетика, т. е. няма как да се класираме на първите две места, които дават право да бягаме на другия стадион – на този, на който се състезава Кристалина Георгиева.

Ако се отдалечим още от бягането и влезем във футбола, от който всички разбират – спомнете си какво стана с “Левски”, когато се класира за европейската лига – биха го наред всички отбори, като единственият гол срещу “Челси” беше вкаран от представителя на ромското малцинство, за ужас на “правоверните” българи. При това той бе откритие на… Елена Йончева, за ужас на десните политици… Вижте какво пише близкият до всяка власт “7 дни спорт” под заглавие “Цигане от Лом вкара на Челси”:

“В сряда вечер на стадион “Васил Левски” имаше 43 000 зрители. Всички те изпаднаха в екстаз в 89-ата минута. Тогава „Левски“ вкара гол. Не победен, почетен, първи в Шампионската лига. И стадионът изригна. Сякаш Левски е станал европейски шампион. Голът бе дело на някой си Мариян Огнянов. Един 18-годишен младок препарира Петер Чех. Вратарят на Челси остана безпомощен след шут с левачката на Огнянов.”

Включително и заради този телешки възторг, в който вестниците пишат ласкаво за ромите, когато те са направили нещо, което нито един от “истинските” българи не е сторил, Кристалина е наясно – стадионите са различни, състезанията са различни, тя е различна и затова не представлява никаква заплаха за рейтинга на Бойко Борисов.

И една прогноза: ако Кристалина Георгиева се върне в България след като приключи с кариерата си на еврокомисар, ще я разнищят и накастрят здравата – така, както правят това в момента с Меглена Кунева.

Достатъчно е българската политическа сган (трудно е да използвам думата “класа”) да усети, че има европейски конкурент, за да обърне плочата и от “Осанна” да почне да вика “Разпънете я, бе!”

Изводите се натрапват от само себе си:

– Кристалина Георгиева бяга на стадиона на Европейския съюз.

– Тя се състезава в отбор, в който хората и държавите играят на принципа “Един за всички, всички за един“, а не “А, бе, аз да спечеля, пък ако ще и цял народ да изгуби“.

– Тя не е български, а европейски политик. който е наясно, че България не бяга на същия стадион.

Но Кристалина не посмява да направи последната крачка: да каже ясно, че с такова поведение на хората, България няма никакви шансове да се класира за участие на стадиона, на който бягат нормалните страни-членки на Европейския съюз. А можеше да го направи, с което щеше да докаже, че е повече от един обикновен, макар и европейски политик.

От блога на Вени Марковски

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.