Васа Ганчева се защитава с нелепи аргументи

Васа Ганчева. Снимка: от видеозаписа със скрита камера

Отначало мислех да не коментирам историята с рушвета от рубриката „Съдебен спор“ на „Станция Нова“, заради който Васа я втаса. Освен че по някакъв начин ми се води колежка, тази жена ми е симпатична и трогателна, дори съм се срещал с нея в едно тв студио. „На едно мнение сме с вас, Георги, и не трябва да седим от различните страни на спора. Но нали трябва да има шоу, правим го за шоуто“, беше казала тогава на излизане от предаването „5400“.

Направи ми впечатление на професионалист, човек със самочувствие, личност от класа. От екипа леко бяха промърморили срещу нея – че имала претенции за това, онова или трето, и че изисквала специално отношение към себе си. Но няма лошо. Тя е цяла епоха от историята на българската телевизия.

Коментарите й за тв предавания никога не съм приемал като обективни. Но освен добър стил, в тях има и задълбоченост. Написани са хем на професионален език, хем нескрито флиртуват с широката аудитория и простолюдието. „Ех, бедний ми зрителю…“, и всякакви възклицания от този род. Приемал съм ги като екзотична част от публицистичното разнообразие в днешната преса, както и като едно от малкото доказателства, че силните личности все още имат място във все по-сивите и унизени български медии.

Чета обаче отвореното й писмо в новия брой на „Уикенд“ и виждам, че вместо да замълчи или да каже поне една дума на съжаление, Васа се опитва да мине в контраатака, а и се защитава с нелепи аргументи. Смятам, че това е проява на нахалство и безочие.

Основната й защита е намекът, че имало обещание „Съдебен спор“ да уведоми редакцията на „Уикенд“ за договорката си с нея. Глупости. Във видеото от скритата камера ясно се чува как я питат: „Няма ли опасност някой да се усъмни, като прочете текста ви?“, на което тя отговаря „Ми нищо, нека да се усъмнят“. Тези реплики биха били напълно излишни, ако е имало уговорка някой да съобщава във вестника за външното стимулиране на авторката. Така че, г-жа Ганчева е трябвало повече да се постарае в търсене на някакво свое оправдание.

Да, не е никак хубаво, че всички така скочиха срещу нея, че я изправиха на „другарски съд“ по телевизията. Такива сцени винаги са грозни и будят инстинктивна симпатия към обвиняемия. От предаването обаче бяха категорични, че са я поканили да се защити, но тя е отказала. А и какво може да каже в своя защита, наистина?

Аргументите на някои коментатори от типа „тя ли е най-корумпираната личност, тя ли е най-големият престъпник в България“ са абсолютно неприемливи. По тази логика, като не можем да осъдим най-големите престъпници, да оставим всеки да злоупотребява със служебното си положение и да приватизира под масата медиите, за които работи на хонорар, така ли? Хайде няма нужда!

Да, Иван и Андрей биха могли да скроят подобен номер и на много други хора, и биха имали не по-малък успех. В случая обаче Васа Ганчева напълно си заслужи приоритетното им внимание, защото не се умори да ги нарича хлебарки и гномове, пишейки един и същ коментар срещу тях месеци наред. Докога Нова телевизия щяла да търпи бездарието и нахалството им и т.н. и т.н. Иван и Андрей са всичко друго, но не и бездарни, а само броени дни след спирането на шоуто им липсата му в ефира на Нова телевизия вече се усеща крещящо. Да, не се харесват на всички зрители, но да не би Слави Трифонов, „Комиците“ или „Пълна лудница“ да се харесват на всички?

Така че Васа трябваше най-малкото да очаква ответен удар от хората, които заклеймяваше толкова последователно и почти никога аргументирано. Вместо това обаче тя седна на една маса с техен представител, похапна добре и си поиска рушвет.

Тук стигаме до един нюанс, който се подминава от досегашните коментатори на скандала. За да дръзнат въобще да опитат такъв номер срещу Васа, от „Съдебен спор“ със сигурност са имали информация, че трикът може и да мине. Слухът, че Ганчева взима пари, за да хвали някои тв продукции, се носи не от вчера из медийната гилдия.

Второ – самата Васа се държи дотолкова обиграно, че в никакъв случай подобна практика не изглежда прецедент за нея. Тя нито веднъж не споменава пред редактора Георги Игнатов, който й скрои шапката, че подобна услуга се иска от нея за сефте.

Възниква важният въпрос: кои ли са тези продуценти, които досега са се възползвали от платените услуги на нещатната коментаторка на „Уикенд“? Даже и бърз анализ на статиите й веднага навежда на някои подозрения, но интересното е, че никой не разчепква казуса в тази посока.

Онези, които са й плащали за позитивни статии, сега със сигурност ще се разграничат от нея, ни лук яли, ни лук мирисали. Важното е, че не просто Ганчева се е оказала податлива на корумпиране, а и това, че се е намерил кой да я корумпира. Много вероятно е инициативата за това да не е била нейна.

Нека поразсъждаваме още малко в тази посока. Какво излиза? Че всесилните телевизионни продуценти, които се вихрят в най-могъщите медии на нашето време, са готови да плащат немалки суми, за да виждат имената си в положителна светлина в „някакъв си жълт вестник“. Явно силата на печатната преса не е толкова отслабнала, колкото на някои хора им се иска. И явно непоклатимостта на тв продуцентите не е толкова гарантирана – оказва се, че са подвластни на такива фактори като публицистична критика, положителни заглавия и прочие и прочие суета.

Изводът от всичко това е ясен – коментарните статии за телевизионни продукции, каквито и аз пиша понякога, са важен елемент от съвременния медиен живот. Когато са обективни и написани единствено от гледна точка на зрителския интерес, те могат да бъдат сериозен, а понякога и незаменим коректив в телевизионния бизнес. Нито рейтингът от пийпълметрията, нито количеството привлечени реклами са достатъчен критерий дали едно предаване е успешно. Нужни са и анализи – написани от опитни, но и безпристрастни коментатори, какъвто Васа Ганчева се оказа, че не е.

Така че нека не отписваме бъдещето на журналистиката и телевизионната критика. Сега доста податливи на корупция автори ще станат много по-внимателни. По страниците на вестниците и списанията тепърва ще става все по-интересно и по-интересно, а в телевизионните офиси ще четат преса повече от всякога.

Виж още текстове в сайта на Георги Неделчев

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.