В Йемен иде по-лошо от хаос

Асошиейтед прес

Дори в най-добрите си времена Йемен е изглеждал като държава, която е пред разпадане. Сега, след като президентът, съюзник на САЩ, замина да се лекува и може да не се върне, гражданите на най-бедната арабска страна очакват бъдеще, което може да е дори по-лошо от последните 33 години на авторитарно управление.

Въпросът кой ще замени в крайна сметка Салех може да отприщи нови и непредвидими борби за власт сред влиятелните племена в страната, младежкото движение, което поведе протестите срещу Салех, и останки от режима на лидера, в това число синът му.
В същото време многобройните конфликти и икономически и социални проблеми, които вече водят Йемен към още по-големи безредици и трудности, преди да избухнат вълненията тази година, изглежда със сигурност ще останат без отговор със задълбочаване на политическата криза.

Всичко това предизвиква голяма загриженост далеч отвъд границите на Йемен, особено у американското правителство, което разчиташе на Салех в борбата срещу един от най-активните клонове на Ал Каида. Ал Каида на Арабския полуостров има около 300 твърди членове, които са намерили убежище в суровите планини на Йемен, планират нападения срещу цели в Европа и САЩ и се радват на защитата на племенни лидери, които са на нож с режима на Салех.

Екстремистите от Ал Каида вероятно ще извлекат полза от засиления хаос в Йемен, ще спечелят повече свобода за планиране на атаки, без да бъдат притеснявани от обучените от САЩ сили на Салех за борба с тероризма. Екстремистите обаче нямат достатъчно хора, за да завземат и контролират значителна част от Йемен или да заменят правителствената власт. Въпреки това саудитците и техните американски поддръжници биха искали всеки бъдещ режим в Йемен да преследва твърдо екстремистите от Ал Каида и да подкопае способностите им.

Групата е свързана с няколко почти успешни нападения срещу американски обекти, включително заговора да се взриви самолет за Детройт през декември 2009 г. Тя постави също бомби в колети, адресирани до САЩ, които успяха да бъдат натоварени на търговски самолети. Йемен е също дом на родения в САЩ мюсюлмански духовник Ануар ал Аулаки, който САЩ поставиха в списък с хора, които трябва да бъдат убити или заловени. Вашингтон го обвинява, че е станал главен оперативен член на Ал Каида и подстрекава атаки срещу САЩ, в това число стрелбата през 2009 г. във военна база във Форт Худ, Тексас, при която загинаха 13 души.

Йемен е изправен пред други дестабилизиращи заплахи, които сега могат да се влошат, в това число отцепническо движение на юг, което постепенно набра сила през последните години и засили вероятността страната да се раздели на две части или да избухне гражданска война, за да попречи на това. На север живеят бунтовници шиити, за които правителството твърди, че са подкрепяни от Иран.

Салех използва смесица от политическа проницателност, патронаж и насилие, за да попречи на Йемен да се разпадне, и ще бъде трудно това да продължи в страна, където почти всеки възрастен мъж има огнестрелно оръжие, религиозният фундаментализъм е широко разпространен и възмущението, дори презрението срещу властта е всеобщо настроение.

Никой в режима на Салех няма достатъчно от неговите качества, за да успее, каза Рик Нелсън, експерт по борбата срещу тероризма в Центъра на стратегически и международни изследвания във Вашингтон. „Не мисля, че ще остане нещо от правителството на Салех след това“, каза той. Последният конфликт в Йемен започна като мирно протестно движение, срещу което режимът на Салех на няколко пъти използва брутална сила, за да го потуши. Това се превърна през последните седмици в открит въоръжен конфликт между силите на президента и племенни членове, лоялни на свой лидер, който застана на страната на протестиращите, след като в продължение на години подкрепяше президента.

Заминаването на Салех може да спести на страната гражданска война, но конфликтът между него и протестиращи в цялата страна, които искат незабавната му оставка, извади на показ разделенията на Йемен и задълбочи икономическите трудности. Обвит в потайност, Салех замина за Саудитска Арабия рано вчера, за да потърси лекарска помощ за раните, които понесе в петък при ракетно нападение срещу комплекса му в столицата Сана. Новината за неговото заминаване предизвика ликуване по улиците на Сана, но страхът от това, което очаква Йемен, не бе далеч от мислите на някои. „Доволни сме, че си отиде“, каза ентусиазираната Файза Абдула, която участва в протестите. „Нека да празнуваме неговото заминаване независимо какво ще ни донесе бъдещето“, каза тя.

Племената, които са влиятелна и консервативна сила, вероятно биха си приписали заслуга за отстраняването на Салех и ще поискат да доминират в следващото правителство, ако президентът не се върне. Това на свой ред ще ги противопостави на най-либералните младежки групи, които организираха масовите протести срещу Салех от февруари насам.

Групите се страхуват също, че висши армейски офицери, които дезертираха на тяхна страна през март, в последствие ще ги изоставят и ще поискат да запазят традиционната власт на военните в Йемен, вместо да оставят правителството в ръцете на цивилни с либерални или реформаторски идеологии, които биха намалили тяхното влияние.

Племената са водени от Садек ал Ахмар, близък съюзник на Саудитска Арабия, за когото е известно, че получава финансова и други помощи от Рияд. Повечето висши офицери в Йемен също се облагодетелстват от щедростта на саудитците, които биха искали техните съюзници в Йемен да поемат властта след Салех, вместо да видят южната си съседка да потъва в нестабилност, съпровождаща прехода към демократично управление.

Друг източник на опасност идва от влиятелните членове на режима на Салех, които той остави в Йемен, когато замина за Саудитска Арабия. Сред тях са неговият син и очевиден приемник Ахмед, който оглавява добре въоръжената и обучена Републиканска гвардия, и четирима близки роднини, които командват ключови военни части.

Синът и останалите роднини, както подозират мнозина в Йемен, са оставени да се сражават за оцеляването на режима на Салех, докато президентът се върне, макар че саудитците едва ли ще му позволят да се върне в Йемен дори и само за да спестят следващи кръвопролития в страната. „Опасявам се от битка на отчаяните“, каза правозащитникът Маджид ал Мадхаджи, визирайки това, което синът и роднините на Салех могат да направят. „Това е най-големият страх – да решат да сринат храма.“

Йемен междувременно се приближава все повече до икономически крах и всеки бъдещ режим в страната ще трябва да търси значителна чужда помощ, за да създаде работни места и да нахрани най-уязвимите групи. Страната почти приключва запасите си на вода и петрол, чието производство вече е спряно заради вълненията през изминалите месеци. Петролът носи 60 процента от държавните приходи и над 90 процента от това, което влиза в държавата от износ, според данни на Международния валутен фонд. Спадът в приходите от петрола остави Йемен изправен пред дефицити в годишния бюджет на стойност милиарди долари през последните години.

Почти половината от всички йеменци живеят под прага на бедността, определен от Световната банка на 2 долара дневно, и нямат достъп до добри хигиенни условия. По-малко от една десета от пътищата на страната са павирани, а над 50 процента от децата са недохранени.

Вълненията през последните три месеца доведоха също до драматично покачване на цените на храните в столицата и недостиг на основни стоки и принудиха десетки хиляди да отидат в селските райони, където цените са достъпни. Спирането на електричеството зачести. На места в Сана токът спира по 20 часа. Недостигът на гориво означава, че водните цистерни не могат да доставят вода за домакинствата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.