Дилма Русеф губи позиции

Стюарт Гръджингс
Ройтерс

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Миналата година, когато Дилма Русеф хвърли котва на президентския пост в Бразилия, не преставаше да се прокрадва едно съмнение – дали професионалната бюрократка ще бъде достатъчно умела, за да се справи с политическия свят в Бразилия, който може да се характеризира с израза: „Човек за човека е вълк“. След няколко бурни седмици, които разтърсиха младото й правителство, доказателствата, че тя не е готова, се множат. Това е неуспех, който може да има сериозни политически последици в условията на забавящ се икономически растеж и нарастваща инфлация.

Русеф беше отслабена от скандал около влиятелния шеф на кабинета й Антонио Палочи. Случаят разкри пукнатини в коалицията, които доведоха до поражението на законопроект в Конгреса преди две седмици. В основата на кризата стоят съмненията относно стила на управление на Русеф, бивша лява партизанка, която не е надарена с непринудения чар на популярния й предшественик Луис Инасиу Лула да Силва. Съветниците й признават, че през първите няколко месеца от управлението си тя е обърнала твърде малко внимание на политическите въпроси и се е фокусирала предимно върху технически и административни теми.

Така миналия месец правителството се оказа уязвимо, когато се появиха разкрития, че Палочи, който рискува да загуби поста си, е увеличил рязко материалното си състояние, което може да предизвика федерално разследване. Проблемите на Русеф се допълват и от лошото здраве, след като през 2009 г. тя беше успешно излекувана от рак. Помощниците на Русеф твърдят, че тя се е поучила от грешките си и сега посвещава усилията си на защитата на Палочи – любимец на Уолстрийт, чието евентуално оттегляне може да разтърси борсите – и на закърпването на отношенията с основния си коалиционен партньор, Бразилското демократично движение (БДД).

Съществува обаче риск програмата на Русеф да се забави още повече, тъй като тя е принудена да прави отстъпки на депутати, а рейтингът й вероятно ще намалее успоредно със забавянето в растежа на бразилската икономика. „Политическата цена, която Русеф трябва да плати, за да управлява, може да се увеличи рязко“, коментира Кристиано Нороня, анализатор от фирмата за политическо консултиране ARKO. Един високопоставен правителствен представител призна, че Палочи е бил отслабен от скандала, но Русеф едва ли ще се опита да го замени, освен ако не се появи нова уличаваща информация за приходите му от консултантски услуги, докато беше депутат.

ВЛАСТТА В СЯНКА

Нищо не илюстрира по-ярко проблемите на Русеф от сцената от миналата седмица, когато Лула се завърна с бърза стъпка на политическия манеж в столицата Бразилия пет месеца след като се оттегли с рейтинг, който се рееше някъде в стратосферата. Той подаде рамо и успокои страховете на разочарованите членове на Партията на трудещите се и БДД, които се опълчиха на правителството в гласуването на нов закон за горското стопанство поради липса, по думите им, на подкрепа от президентския дворец „Планалто“.

Лула помогна за постигането на мир между коалиционните партньори, но завръщането на бившия профсъюзен лидер, който не отхвърля възможността да се кандидатира отново за президент през 2014 г., беше откровен удар срещу усилията на Русеф да придаде форма на собственото си управление. Русеф не беше поискала помощта му и беше смаяна, че той не се намеси по по-незабележим начин, коментира друг високопоставен правителствен помощник пред Ройтерс. „Дилма беше много засегната от намесата на Лула в кризата“, отбелязва Амаури да Соуса от консултантската къща „MCM Associados“. „С нея той на практика показа, че е властта в сянка, че ще се появява и ще решава разни проблеми, когато възникнат.“

Русеф спокойно би могла да се отърси от първата сериозна криза в правителството й. Самият Лула за малко не беше свален през първия си мандат от много по-голям корупционен скандал, който го накара да обръща повече внимание на координирането на политиката с Конгреса. Поражението на законопроекта за горите в долната камара миналата седмица обаче беше очевиден знак, че правителството трябва тепърва да прокара програма, която да включва закони за реформиране на склерозиралата данъчна система и за усвояване на новооткритите огромни запаси от петрол. Ненатрапчивият подход на Русеф, заедно със здравословните й проблеми, заради които тя често си взима почивки, я карат да изглежда дистанцирана в една политическа култура, в която личният контакт с публиката е жизненоважен.

РИСКЪТ ЗА ПАЛОЧИ

Подкрепена от убедителната си победа в президентските избори и увеличеното мнозинство в Конгреса, през първите седмици на управлението си Русеф направи съзнателни усилия да излезе от сянката на Лула. Тя си изгради аура на тихо усърдие и ефективност и настояваше да запълни апетитните политически постове „по достойнство“, а не като политически услуги към коалиционни партньори. Депутати от Партията на трудещите се и от БДД се оплакват от липса на достъп до президента, чийто министър, отговарящ за отношенията с Конгреса, е смятан за политик лека категория без особено влияние.

Въпреки че БДД не се присъедини към призивите на опозицията Конгресът да назначи разследване срещу Палочи, се смята, че движението използва случая, за да си издейства отстъпки от Русеф. Според правителствен източник силното влияние на Палочи е забавило процеса на вземане на решения през първите месеци на новото правителство и това, че в резултат на скандала той се изтегли на заден план в публичното пространство, е помогнало на нещата да се ускорят. „Изведнъж всичко тръгна напред“, коментира източникът. „Това може да бъде много добре за правителството. Ако той е по-слаб, ще бъде много по-лесно да се върши работа.“

Повечето анализатори обаче са на мнение, че евентуална загуба на Палочи, който е талантлив комуникатор и отявлен поддръжник на идеята за строга антиинфлационна политика, би била сериозен удар срещу Русеф. „Палочи е смятан за гарант за насочена към пазара икономическа политика. Опасенията спрямо него водят до опасения спрямо икономиката“, коментира Нороня.

Шансът на Палочи да оцелее може да зависи от това дали през следващите дни главната прокуратура ще реши да започне разследване на 20-кратното увеличение на личното му състояние в периода 2007-2010 г., когато беше депутат във федералния парламент. Въпреки че няма отправени конкретни обвинения, се ширят подозрения, че той е използвал консултантската си фирма, за да търгува с влияние. Палочи отрича тези твърдения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.