Учениците в Южна Корея – изтощени и склонни към самоубийство

Франс прес

Ученици в Южна Корея празнуват завършването на гимназия. Снимка: АП/БТА

Традицията повелява южнокорейските юноши да се трудят като роби, за да се подготвят за страшните изпити за влизане в университета. Увеличаването на депресиите и опитите за самоубийство обаче започват да поставят под въпрос тази система. В Южна Корея, както в други азиатски страни, образованието се смята за жизнено важно и оценките определят не само университета, но и перспективите за работа, дори брака.

Всяка година през есента страната замира за един ден за приемните изпити. И всяка година, десетки младежи се самоубиват от отчаяние, че не са се представили според очакванията си. Според министерството на образованието 202 ученици са сложили край на живота си през 2009 г. в тази просперираща страна, която обаче има едно от най-високите равнища на самоубийства.

През март младеж на 16 години се самоуби в Мокпо (югозападната част на страната). В предсмъртната си бележка той пише, че се е провалил на изпитите и се упреква, че не е отговорил на очакванията на родителите си.

Осемнайсетгодишната Анджела Куон е ученичка в последния клас в Суон, южно от Сеул. Часовете й продължават от 7,00 ч. сутринта до 16,00 часа следобед. След това ходи на частни уроци (900 евро на месец) до 22,00 часа, след което учи в библиотеката на пансиона си до 2,00 сутринта. Компенсира малко от липсата на сън във влака, докато се прибира към дома си през уикенда.

„Сънят става все по-малко с годините. Много от приятелите ми казват, че са уморени, че са уморени през цялото време“, отбелязва младото момиче. „Бягаме от училище на всеки два или три месеца, за да отидем на кино, но се чувстваме виновни“. Според статистиките на правителството, учениците в последен клас спят средно по пет часа на ден и учат над единайсет часа.

Ким Хьо-ин, друга абитуриентка от Сеул, разказва, че подобно на приятелите си и тя носи каучукова гривна, която редовно подръпва, за да се държи будна. „Да се събудиш сутрин след само четири часа сън е най-трудният момент през деня“, споделя гимназистката, която учи, за да влезе в желаното от нея музикално висше училище. В моя живот вече няма свобода. Понякога спим през часовете с риск учителите да ни ударят, ако ни хванат, допълва момичето.

Днешните деца постоянно са в състояние на крайна умора, липса на сън и депресия, подчертава Пак Чже-уон, начело на Центъра за изследване на образованието Висанг в Сеул. „Много родители карат децата си да тръгват на училище все по-рано без да си дават сметка за развитието на мозъка им, с което понякога предизвикват проблеми с липса на внимание, даже депресии“, допълва той.

„Преди надпреварата започваше в колежа или гимназията. Днес още от началното училище“, твърди психоложка от института за помощ на корейската младеж, чиито пациенти се увеличават всяка година. „Преди младежите, които се обръщаха за помощ, казваха чувствам се толкова тъжен или потиснат. Сега казват: „Давя се, искам да умра“, допълва тя.

Училищните власти започват боязливо да се занимават с въпроса. Сеул обяви през ноември, че всички ученици ще бъдат следени за депресия и ще бъде предложена помощ на децата, изложени на най-голям риск. На проектът обаче му липсват средства и терапевти. Освен това много родители отказват помощ за децата си от страх да не бъдат стигматизирани, отбелязва говорител на министерството на образованието.

Той подчертава, че в момента 4300 училища – или 38 процента от общия брой в Южна Корея, подлагат учениците си на тестове за депресия, срещу само 97 през 2007 г. „Нашите деца са смазвани от напрежението винаги да бъдат по-конкурентни. Не можем да си позволим да ги оставим така“, допълва говорителят.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.