От 2 до 8 г. затвор за цигара марихуана – основа за полицейски рекет. Съвети от адвокат Хаджигенов 2.

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

По българския закон притежаването на цигара марихуана или хапче екстази, амфетамин и др. забранени вещества, се наказва със затвор от 2 до 8 години. От Наказателния кодекс е премахнато понятието „еднократна доза” и онзи текст, който спасяваше от затвор за една цигара. Хиляди българи са заплашени от това, някои дори без да знаят. Ситуацията се използва от полицаите, които масово претърсват младежи вечер пред заведения, при пътна проверка и др. и ги рекетират, като им вземат всичките пари, защото заплахата от затвор е реална (виж тук един случай). По същия начин и момичета са подложени на сексуален рекет от полицаи, особено нощем край дискотеки и заведения. Връщането на текста от закона за еднократната доза може да се превърне във важно изискване на групи от избиратели към партиите преди изборите.

В следващото интервю адвокатът Николай Хаджигенов съветва как младите хора да се държат, когато ги задържат или претърсват за марихуана, и предлага затворът за еднократна доза да се замени с принудително лечение, както е в други страни.
Хаджигенов е от София, завършил е право в Нов Български университет. Работи като адвокат от 10 години. Половината му практика е свързана с наказателно право, занимава се и с данъчни, търговски дела и авторско право. Има блог, в който излага много казуси, които създава полицията– БлогА на Хаджигенов, един обикновен адвокат.

– Какво да правим, като ни хванат полицаи при проверка и намерят в нас цигара марихуана?

– Най-добре е човек да не употребява наркотици (смее се). Но много често се случва да намерят цигара марихуана у някого. Или да подхвърлят самите полицаи такава цигара или фас. На мой клиент, момче на 18 г., му бяха подхвърлили така фас от марихуана, той се яви на тест, кръвна проба, и се установи, че няма никакви следи от упойващи вещества в кръвта. Това ясно показа, че полицаи подхвърлят и рекетират по този начин. Започват да плашат – „Ти знаеш ли сега колко ще лежиш в затвора?”, „Това се наказва тежко!” и т. н. Това по принцип е вярно.

– Какво го заплашва човек, заловен при проверка с цигара марихуана?

– Марихуаната по нашия закон, съгласувано с европейските регламенти, се смята за високорисково вещество. Това значи, че дали става въпрос за цигара марихуана или еднократна доза друг наркотик, няма разлика по отношение на наказанието.

– А количеството има ли значение?

– Законът различава количество, има понятие „големи размери” – когато наркотикът е на стойност между 70 и 140 минимални работни заплати, а над 140 минимални работни заплати – „в особено големи размери”. Но едната цигара марихуана е равна пред закона на доза хероин или друго.

– И колко тежко е наказанието за една цигара марихуана?

– Между 2 и 8 години затвор – за притежание на наркотични вещества.

– И няма никакъв начин за по-лека присъда за еднократна доза? По целия цивилизован свят ученици, студенти пушат марихуана и не влизат в затвора?

– У нас премахнаха понятието „еднократна доза” от НК и напълниха затворите с наркомани. Логиката беше, че дилърите носят в себе си по 1 доза и полицаите, като ги хванат, те твърдят, че са наркомани. И заради това промениха закона. Това решение не работи. Трябва да се намери друг тип решение. Не трябва да се поставят всички под един знаменател. Някои дилъри са наркомани, други не са. Наркоманите са болни хора, не престъпници. Трябва да има лечение. В Щатите има принудително лечение. Съдилищата са приели, че наркоманията е болест. При нас в затвора ги събират с истински престъпници и на практика ги правят престъпници.

– Как трябва един човек да действа, когато полицаи искат да го претърсят за марихуана?

– Такова претърсване може да стане само, ако има достатъчно данни, че лице като него или автомобилът се издирват, че има данни, че лицето е свързано с търговия, с пренос. Заповедта да си извадиш съдържанието на джобовете или да отвориш багажника е „претърсване на лице”. За него трябва да се изготви протокол и да се подпише от свидетели (б. р. – ако няма съставен протокол и не е валидиран в съда, задържаният може да се измъкне. Виж още по въпроса тук).

– Тоест, ако полицаите претърсват и искат да те задържат, без да са направили протокол, означава, че просто рекетират?

– Знам ли какво означава… По-скоро в общия случай това означава, че има злоупотреба с правомощията. Рекет (изнудване) може да има, само ако си поискат пари или друго. Има и трети вариант – може просто да си вършат работата (смее се). Колкото и перверзно да звучи, от време на време и това се случва.

– Но в общи линии в повечето случаи става дума за изнудване или злоупотреба?

– Достатъчно често се случва. Дали е в повечето случаи или не, но е често. Непознаването на закона от страна на служителите на МВР, и нежеланието им да го следват, води точно до подобен род нарушения.

– Когато те закарат в районното заради една цигара марихуана или доза хероин, как трябва да се държиш?

– Имаш право на адвокат при задържане. Препоръчвам настоятелно да се вика адвокат. Задържаните не трябва да се поддават на заплахи от сорта „адвокатите пречат”, „дойде ли адвокат – ще имаш със сигурност обвинение и ще влезеш в затвора”, „дойде ли адвокат, значи си виновен”. Не трябва да се говори нищо, да не се подписва нищо, докато не дойде адвокат или служебен защитник, ако задържаният не може да си позволи адвокат. Тъй като последствията се сериозни. Притежаването на наркотици, са от този тип деяния, които не се толерират от съда, обществото и т. н. Обикновено се издават тежки присъди. По едно време се стигна до парадокса наркомани да влизат в затвора с по-големи присъди от убийци. Законодателен парадокс. Сега ги намалиха. Но минимума е 2 години затвор. И обичайно дават ефективна присъда, а не условна. Според мен тук трябва да влезе институтът на принудителното лечение, вместо затвор. Дали някой е наркоман или не, е въпрос на експертиза. Според тежестта може да се праща на курс по рехабилитация, или на принудително лечение в клиника.

– Как може да си осигури по-лека присъда?

– Споразумение с прокурор, което се одобрява в съда. Обвиненият признава и получава по-лека присъда, може да е условна. Другият вариант е съкратено съдебно следствие – приемат се доказателствата, не се разпитват свидетели, няма нови експертизи и т. н. и се произнася бърза, пак по-лека присъда. Само че сега направиха изменения на НПК в тази част, които обезсмислиха съкратеното следствие, защото вече подсъдимите нямат много полза от него – намалява му се присъдата само с 1/3. А в съда може да получи и по-ниска присъда. Съкратеното следствие работеше страшно добре. Огромна купчина дела приключваха с едно заседание. Много хора се признаваха за виновни и приемаха доказателствата. Или не се признаваха за виновни, но отново приемаха доказателствата, което в голяма част от случаите означава, че свежда наказателния процес до едно единствено заседание. Ефективно правораздаване, което приключва с осъдителни присъди, разтоварва съда, прокуратурата. В САЩ 95% от гражданските дела не влизат в съдебна зала и приключват със споразумение. При наказателните дела там, решени по споразумение, процентът е по-малък, не мога да се сетя точно, но е около 2/3. Това не означава, че всички тези имат условни присъди, както твърдят Цветанов, Борисов и прочее „видни юристи”.

– И сега това не работи?

– Да, защото подсъдимите нямат интерес, след поправките в НПК.

– Под натиска на Цветанов ли са тия поправки?

– Те ги надробиха. Дали конкретно той, няма значение.

– Не трябва ли законът да се поправи и да въведат пак еднократна доза?

– Трябва, но трябва и да се намери решение, така че да не се измъкват дилърите. Това вече е в ръцете на МВР. Просто трябва да ги хващат с повече от 1 доза. Нали слушат телефони, следят интернет, следят на улицата?

– А другите леки дроги? По едно хапче екстази, амфетамини – ако те хванат с такива, същото ли е?

– Да, същото – от 2 до 8 години.

– Има ли леки наркотици, за които наказанието да е по-малко?

– Няма. Но има огромен проблем с т. нар. дизайнерски дроги (б. р. – това са вещества с наркотично действие, аналози на амфетамините, екстази, канабис и др., често дори по-силни от тях, но активното вещество, което съдържат, не е включено в списъка на забранените вещества. В интернет се разпространяват рецепти за получаването им). На практика това позволява да се продава дрога легално. Това по принцип е проблем по цял свят. Но тук отдавна свободно се продават в интернет, имаше и в два магазина, в Студентски град и др. Това е ужасно. Но за съжаление у нас намериха поредното цветаново решение. След като магазин в Студентски град работи повече от 6 месеца необезпокояван, след като видяха, че закъсват с разкриваемостта, преди седмица нахлуха там, с камерите, естествено, задържаха всички, показаха по телевизията… „Голям успех”. За съжаление, този „успех” е с предизвестен край. Защото тези дроги не са в списъка на забранените вещества. Тоест МВР пак не са направили нищо смислено. Както обикновено МВР си гони опашката, вместо да направи нещо както трябва. Това, което правят в момента е следното – намират някаква дизайнерска дрога, която се продава от месеци, правят експертиза, установяват съставките, пишат предложение до Съвета за контрол на наркотичните вещества да включи този тип вещество в забранителния списък. И в момента, в който влезе в списъка, производителите променят дрогата с друга съставка. И тя отново става легална. Тук трябва да бъде търсено друг тип решение, защото тази легалност ги прави много лесно достъпни.

– А ученици, които не са навършили 18 години, също ли ги заплашва затвор от 2 до 8 г. за една цигара или хапче?

– Има правила за определяне на размер на наказанието за непълнолетните. Те носят наказателна отговорност при малко по-различни условия. За една цигара непълнолетен няма да влезе в затвора, но и условна присъда го поставя в трудно положение в следващите 2-3 години.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.