Какво умее Пасуш Коелю, новият премиер на Португалия

Ройтерс

Педру Пасуш Коелю. Снимка: официален сайт

Педру Пасуш Коелю, който беше избран за министър-председател на Португалия, е ръководител, съчетаващ качествата на политик и бизнесмен. Неговите управленски умения и пестеливост може да бъдат от полза за осъществяването на съвместна спасителна програма на ЕС и МВФ, предвиждаща строги икономии.

Десноцентристката му Социалдемократическа партия (СДП) спечели изборите в неделя с обещания за радикални промени, отхвърляйки критиките, че Пасуш Коелю е твърде неопитен за деликатната задача да измъкне Португалия от острата дългова криза.

Наистина, той никога не е работил в правителство и е заемал единствено дискретни административни длъжности в малки компании, като от време на време е оставял политическата кариера и се е заемал с бизнес и икономика.

Той посочва като пример Тони Блеър и Дейвид Камерън във Великобритания, казвайки, че те не са имали опит в правителство, преди да станат министър-председатели.

„Може би това не е идеалният вариант. Но има моменти, когато опитът има по-малко значение от здравия разум и способността да извършваш промени“, заяви неотдавна в интервю за списание Пасуш Коелю, който е завършил икономика през 2001 г. на 36 години.

При речта си след победата той изглеждаше сериозен и решителен, като предупреди, че предстоят тежки предизвикателства за всички португалци, но обеща „нов прозорец на увереност и надежда“.

Добре изглеждащият 46-годишен мъж, който някога е бил женен за поп певица от момичешка група от 80-те години на 20 век и самият той има завиден баритон, изтъква бизнес уменията си като своя силна страна, казвайки, че Португалия има нужда от дисциплинирана администрация с бизнес мислене, която да я измъкне от кризата.

„Работил съм като ръководител и администратор в компании и никога не съм довеждал някоя от тях до фалит“, заяви той по време на кампанията, нападайки своя предшественик социалист Жозе Сократиш, който според Пасуш е оставил Португалия да се срине и да бъде принудена да моли за спасяване.

Приятели и врагове го описват като доста пестелив човек. Самият Пасуш Коелю признава, че не обича да харчи пари, било в личния или професионалния си живот. Той живее в обикновен жилищен блок в скромното лисабонско предградие „Амадора“, където някога се беше кандидатирал за кмет, но нямаше успех и загуби.

Сократиш, чието правителство на малцинството падна през март, след като социалдемократите отхвърлиха последния му план за икономии, обвини Пасуш Коелю, че „от алчност за власт“ е предизвикал политическата криза, която задълбочи дълговите проблеми на Португалия.

Харизматичният, но въздържан и избягващ шеговитите коментари Пасуш Коелю се присмя на това изявление, като каза, че няма никаква алчност за власт в опита да поемеш едно сринало се управление.

Някои анализатори казват, че неговата слабост е позволила на партията му да говори с твърде много гласове по време на кампанията, но той отвърна, че това е било част от стратегия за обновление и повече отвореност в СДП, която, когато той е станал лидер, е била слаба и разпокъсана след загубата на парламентарните избори през 2009 г.

Той влиза в политиката на 14 години като член на младежката организация на социалдемократите и бързо се издига в редиците й, стигайки до лидерския пост. През 1991 г. е избран в парламента, но по-късно става депутат в общинската камара на „Амадора“.

Фигурата на Пасуш Коелю отново изникна от политическата неизвестност през 2008 г., след като той работеше няколко години в различни консултантски фирми, а после заемаше ръководна длъжност в компанията „Фоментинвест“, управлявана от влиятелния му съпартиец от социалдемократите Ангелу Корея. Той също така изнасяше лекции по приложна икономика на бъдещи преподаватели.

Най-напред той се кандидатира за лидер на разпокъсаната си партия през 2008 г., но без успех. Две години по-късно, след като партията понесе второ поредно поражение от социалистите на Жозе Сократиш, той стана лидер на СДП с 61 процента от гласовете, наследявайки непопулярната 69-годишна Мануела Ферейра Лейте. Той е роден през 1964 г. в провинциално лекарско семейство. Прекарал е детството си в Ангола, където баща му бил на медицинска практика, после се завърнал със семейството си в Португалия и живеел в изолирания град Вила Реал в северната част на страната.

Пасуш Коелю е запален по фаду и оперно пеене и някога се е явявал на прослушване за сценична адаптация на мюзикъла „Моята прекрасна лейди“. Той има две дъщери от първия си брак и една от сегашния си брак с физиотерапевтка от Гвинея-Бисау.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.