Китай влиза в Гърция с два милиарда евро

Гърция и Китай постигнаха мащабно споразумение за около два милиарда евро въъв връзка с инвестиции във фотоволтаични и вятърни паркове. Това стана на тазгодишния гръцко-китайски форум, състоял се преди два дни, с участието на над 200 бизнесмени от двете страни.

Споразумението се отнася до сътрудничество между големия китайски консорциум Dofgang Electric International Corporation и гръцката DTS HELLAS.

Документът, който предвижда изграждането на фотоволтаични паркове с обща мощност 250 мегавата и вятърни паркова с мощност 750 мегавата, включва още и съвместно инвестиционно предложение на двете компании за строителството на фотоволтаичен парк в град Козани, гръцка Македония.

Смята се, че съвместните проекти не само ще засилят още повече деловите връзки между двете страни, но и ще насърчат китайските инвестиции в Гърция.

Двете китайски компании Suntech Power и ZTE, първата специализирана в изграждането на фотоволтаични паркова, а втората – в телекомуникационния сектор, имат силно присъствие на гръцкия пазар.

През април пък China Development Bank и Sinoved Wind оповестиха своите планове за Гърция. Наред с тях консорциумът COSCO продължава засилената си инвестиционна активност на пристанище Пирея, като само тази година тя е инвестирала 43 млн. евро.

Китайският инвестиционен интерес в Гърция се разпростира и до тютонопроизводството, представено от гръцката компания СЕКАП, към което интерес проявява китайският тютюнев монопол както за търговско сътрудничество, така и за участие в акционерния капитал на гръцката тютюнева индустрия. Гръцката Marfin Bank обяви, че е готова да открие свое представителство в Пекин.

На бизнес форума регионалният министър Михалис Хрисохоидис призова китайските бизнесмени да се възползват от инвестиционната среда и да обединят своите усилията с гръцките партньори в сектори, в които Гърция и Китай притежават ноу-хау, като корабоплаване, туризъм, енергетика, търговия и строителство.

Егейско море се превърна в любима дестинация за китайските туристи, каза от своя страна министърът на културата Павлос Геруланос, като прикани китайците да инвестират в гръцкия туризъм.

Китай би могъл да бъде използван като врата за проникване на гръцката делова активност в Азия, подчерта заместник-министърът на външните работи Спирос Кувелис, а президентът на Invest in Creece каза, че Гърция е „естествено делово място с възможности да привлече 140 млн. потребители от Югоизточна Еврпа, чийто брутен вътрешен продукт възлиза на близо един трилион евро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.