София е част от проблема с боклука в ЕС

Вонящият Неапол е само върхът на европейския айсберг от отпадъци

Жена минава край камара отпадъци в Неапол на 24 май. Местните и национални власти се опитваха да излязат от задънената улица, докато планини боклук гниеха по улиците на града заради липсата на сметище. Снимка: Ройтерс

Даниъл Хоудън

Краят на кризата с боклука в Неапол не се вижда. В Европа обаче възникват нови и нови за въпроси за надеждността на препълнените и нездравословни сметища. В момента Европейската комисия предприема правни мерки срещу 14 държави-членки, които не прилагат европейските регламенти за съхранение на отпадъците и за сметищата, като се очакват солени глоби. Подобни кризи с боклука през тази година доведоха до стачки и размирици в Гърция и в България, докато Великобритания беше предупредена съвсем наскоро, че през 2016 година капацитетът на сметищата ще бъде надхвърлен.

Утре кризата с боклука в Неапол може да се влоши, тъй като е планирано затварянето на единственото останало работещо сметище в района. През миналата седмица южноиталианският град се превърна във вонящо бунище, след като боклукчиите обявиха стачка, защото няма къде да извозват боклука. Гневни жители запалиха отпадъците, натрупали се по улиците. В писмо, публикувано в икономическия всекидневник Il Sole 24 Ore, президентът на Италия Джорджо Наполитано призова за бързо решение на проблема и предупреди, че всяко забавяне “може да предизвика екологично и здравно бедствие със сериозни икономически и трудови последици“.

Италиански пожарникар потушава огъня, в който са обвити отпадъци на улица в Неапол на 24 май. Подобна сериозна криза застрашава и София, коментира в. Индипендънт. Снимка: Ройтерс

Боклукчиите спряха да извозват боклука, защото нямаше къде да го откарат. Правителството одобри строежа на повече бунища, но имаше забавяне в пускането им в експлоатация заради съпротивата на местните общности.
Властите планират да спрат сметището във Виларика, северно от Неапол, като, според “царя на боклука” Гуидо Бертоласо – началник на правителствената служба – ще влошат ситуацията. Сметището във Виларика събираше отпадъците на Кампания от месеци и вече е пълно.

Южноиталианският регион Кампания е приютил разкошния курорт Амалфи, но и бедняшките квартали на Неапол. През последните години той беше измъчван от няколко кризи с боклука. Бунищата се препълниха, а местните общности блокираха усилията да се изградят нови или да се създадат временни площадки. През 2004 година криза с боклука предизвика протести, които продължиха седмици.

През тази година неаполската криза имаше своето ехо в демонстрации в гръцката столица Атина, където камари отпадъци бяха оставени на улиците след протести на боклукчиите. Стачката дойде след искания, отправени към кметството, да получават бонуси за работа с “опасни материали”.

Основното сметище на града в Ано Лиозия в северна Атина достигна пълния си капацитет в края на миналата година и властите не знаят какво да правят с 6-те хиляди тона боклук, произвеждан от 4-милионния град. Въпреки че е едно от най-големите в Европа, сметището нарушава разпоредбите на ЕС за обема на боклука. Изследванията на околната среда констатираха вредата, която гниещият боклук нанася на водните източници и подпочвените води, създавайки това, което учените наричат “токсична бомба със закъснител”.

Най-богатите нации в ЕС – Великобритания, Испания и Франция – също са изправени пред тежки проблеми с преливащи сметища. Великобритания събира битови отпадъци в сметища повече от всяка друга страна-членка на ЕС, като годишно складира 27 милиона тона. Пол Бетисън от Асоциацията на местните власти във Великобритания казва: “От десетилетия хората са свикнали да изхвърлят боклука си без да се притесняват. Тези дни отминаха.” ЕС започна да налага значителни глоби, за да успокои положението.

Страни с проблеми с боклука

Ирландия
През 2005 година беше произведен над три милиона тона общински боклук, което е повишение с 65% в сравнение с 1995. В момента страната изнася опасни отпадъци.

България

Около протестите срещу сметището в Суходол боклуците почти затрупаха София. Според в. „Индипендънт“ кризата с отпадъците в столицата тепърва предстои. Снимка: Булфото

Единственото сметище на София беше затворено през миналата година след протести на местните жители. Градът е изправен пред голяма криза с боклука.

Франция
Във Франция всяка година се произвеждат 350 000 тона автомобилни гуми, но няма специализирани закони, които да засягат изхвърлянето на използваните гуми. 77% от тях отиват в сметищата или се изгарят. Само 10 процента се рециклират, а 13 процента се препродават.

Испания

Испания рециклира само 15-20 процента от пластмасовите изделия, а произвежда 17,1 милиона тона битови отпадъци годишно. От тях 6,1 милиона са стъклени, а 3,1 милиона са пластмасови.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.