Заваляха нови лъжи за АЕЦ. „Ядрената мафия“ прие твърд курс, докато по света ги затварят

Георги Котев. Снимка: Личен архив

Миналата седмица беше твърде „плодородна” на новини от сектора на родната и европейска ядрена енергетика. Стартът на тази „канонада” беше даден лично от самият министър-председател Борисов, който на 27 май, от трибуната на Народното събрание съобщи, че същия ден ще бъде подписан договор с компанията „Уестингхаус“ за доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”, което щяло да намали енергийната ни зависимост от Русия. Малка подробност е това, че в същия ден не беше подписан никакъв подобен договор, а вече повече от седмица след това такъв все още няма. Оказа се, че не става въпрос за договор за доставка на ядрено гориво, а за „Меморандум за намерения”, други го наричат „за бъдещо сътрудничество”, каквото и да означава това. Все още не е отбелязан скок в цените на акциите на „Уестингхаус“ на световните борси, в резултат на тази „новина”.На 30 май: „Германия ще затвори последните си атомни електроцентрали през 2022, с което ще стане първата индустриална сила, която се е отказала от ядрената енергетика, съобщават световните агенции.” След няколко дни (малко по-надолу в текста) ще стане ясно, как родните „ядрени ястреби” тълкуват тази новина.На 31 май, бившият заместник министър на атомната енергетика на Русия (1998 – 2002 г.), проф. Булат Нигматулин, предупреди от ректората на СУ „Кл. Охридски”: „АЕЦ „Белене“ е риск и за България, и за Русия.” (б. р. – виж повече тук). Но предупреждението не предизвика реакция на висотата на аргументите.

Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ лъже, че били правени стрес тестове

На 1 юни, започнаха т.нар. стрес тестове във всички ядрени електроцентрали в Европейският съюз. По-този повод, два дни по-късно, изп. директор на АЕЦ „Козлодуй” Костадин Димитров ще заяви (по БНТ) следното: „Смея да твърдя, че това, което сега толкова много се говори, за стрес-тестове по отношение на АЕЦ в Европа и по света, ние сме подложени на такива стрес-тестове през последните 10 години …”. Малка подробност е, че нито той, нито който и да е специалист по ядрена енергетика не може с думи прости да обясни на народа що за животно е този „стрес тест” и каква е ползата от него. Още по-малка подробност е, че К. Димитров в това свое изказване силно се увлича, заявявайки, че АЕЦ „Козлодуй” била подлагана на такива стрес тестове от цели 10 години. Аз работя в областа на ядрената енергетика от над 20 години, но до преди 11 март 2011 (денят на трагедията в АЕЦ „Фукушима”) никога не бях чувал словосъчетанието „стрес тест на АЕЦ”. Тоест, аз може и да не съм, но икономистът (той не е инженер) К. Димитров е не само чувал, но и провеждал такива.

Проверка в Google с израза „стрес тест на АЕЦ”, за периода 11 март 2010 – 11 март 2011, или за последната година преди катастрофата в Япония дава над 200-та отговора, но само с линкове към материали съдържащи критерии, появили се след 11 март 2011. На практика такъв израз и такова понятие преди тази дата никога не е имало по отношение на ядрените обекти. За същият период (11.03.2010-11.3.2011), по критерий „стрес тест” пак Google.bg дава 375 000 отговора, но те се отнасят до банки и финансови институции. Може би от там идва и объркването в твърденията на К. Димитров. И още една, бих казал нищожна подробност. Цената на стрес теста е прилична сума, в размер на 10-12 (десет-дванадесет) милиона лева. Лъвският пай от този бонус ще отиде в джобовете на избрани „добри експерти” от средата на самата АЕЦ „Козлодуй”, със значителни „заслуги” в прикриването на факта, че от седем години централата няма паспорт (Техническа обосновка на безопасността). На печелившите, честито!

Как лъже Богомил Манчев за АЕЦ в Германия и у нас

На 2 юни беше открита седмата годишна конференция на Българският атомен форум БУЛАТОМ, в град Варна. (Не се учудвайтем че на страницата на тази организация няма да откриете информация за това събитие. Нито една “мафиотска” според американските грами, структура в света не съобщава мястото и датите на срещите си.) Заваляха ядрени новини, от „поканени” журналисти и медии! За илюстрация на „качеството” на потока от тези новини ще разгледам само една от тях, а тя е показателна, защото е сътворена от председателя на същият този БУЛАТОМ и сочен за “capo di cappi” в родната “ядрена мафия” Богомил Манчев, собственик на не безизвестната фирма „Риск инженеринг”.

За националното радио Манчев посочи и основанията си за подкрепата на проекта АЕЦ „Белене“: „Нямаме източници, ние няма с какво да си покрием живота напред. Няма с какво да го гарантираме. Една Германия се отказа, защото много се шуми по този въпрос, но някои не разсъждават. Една Германия има над 200 хиляди мегавата инсталирана мощност и се отказва от 20 хиляди мегавата, която са ядрени. И те имат над 100 хиляди мегавата въглища. (..) Ние искаме да се откажем от нещо, което ни прави 40% от енергията. Ядрената ни прави 40%.“

Това повече от съмнително изявление също се проверява лесно с Google. Той насочва към интернет страницата на U.S. Energy Information Administration (EIA) (Американска Администрация за енергийна информация, финансирана и обслужваща Конгреса на САЩ, но и не само него. В смисъл, че друг не плаща, но може да се възползва от информацията.)

След като се порових малко извадих подробни таблици по страни и видове инсталирана мощност и лъжата на Б. М. лъсна с пълна сила. Данните са към 2007 г., но не са се променили силно до днес. Германия – обща инсталирана мощност 127 хиляди мегавата, от които над 25 хиляди мегавата се падат на АЕЦ. България – обща инсталирана мощност малко над 11 хиляди мегавата, от които само 2 хиляди от АЕЦ. Така че реално германците ще се лишат от 20% от мощностите си, а не както Б. М. Твърди – 10% , докато, ако БГ затвори АЕЦ „Козлодуй“, това ще елиминира под 20% от мощностите. Сравнете отново тези цифри с казаното от Богомил Манчев.

Любен Дилов със слово за кураж

На 3 юни, един вестник публикува слово, на не кой и да е, а на всеразбиращия Любен Дилов – син, произнесено при откриването на „купона” на БУЛАТОМ предния ден. Възможно е в началото на сбирката на БУЛАТОМ да е имало литературно музикална програма, с участието на Л. Д. Ето какво четем: „Целта ми е да ви вдъхна кураж, заставайки пред вас Защото аз съм един типичен европейски интелектуалец, издаващ прочуто европейско либерално списание, чието място – според общите практики – не би следвало да е на атомен форум, а на зелено антиядрено сборище, където да пия бира и да натискам поетеси по храстите” И още: „Неразбираеми и вредни обаче са политиците, които яхват тази безпросветност, тази свещена простота и се превръщат в бабичките, мъкнещи съчки към кладата на Джордано Бруно, надявайки се да се огреят на мимолетната слава на този огън.”

Истината обаче е, че бабичката мъкнала съчки към кладата е свързана със изгарянето на чешкият национален герой Ян Хус. Виждайки това действие на бабичката, Ян Хус произнася крилатата фраза „О, свещена простота!”.

Ако целта на Любен Дилов – син е била да вдъхне кураж на наглите, за да лъжат простите като ги замерят с фалшиви числа, то приемете тази статия като моят (и на Google) скромен принос към личната ви дезомбификация.

“Ядрената мафия” прикрива проблеми при ремонта на АЕЦ „Козлодуй“

На фона на канонадата от „свръхпозитивни” ядрени новини от миналата седмица (27.05 – 03.06.2011 г.) една тяхна още „по-позитивна” посестрима се е промъкнала през медийният пазар повече от незабелязано. Коя е тази новина и защо ядрената мафия не й отдели заслуженото внимание, като я разтръби по села и паланки? Мнооого интересна новина, уважаеми дами и господа! Ето я и нея:

„На 30 май 2011 г. завърши плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ “Козлодуй” и в 20 ч. 39 мин. блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

Ремонтът на пети реактор е завършен предсрочно за рекордните 37 дни, вместо за предварително планираните 45. „Тези осем дни повече работа на реактора означават 12 млн. лева повече за българската енергетика. Поздравявам колегите от „Козлодуй” за добре свършената работа и искам с гордост да отчетем качеството на специалистите, работещи в българската енергетика”, каза по този повод министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В рамките на ремонта, започнал на 24 април, успешно бяха изпълнени планираните ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването. Реакторът на блока бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.

Шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността в съответствие със съгласувания с “Електроенергиен системен оператор” ЕАД график за работа на блоковете на атомната електроцентрала.“

Откъдето и да се погледне това си е една прекрасна новина, не ли? Да, ама медиите нещо не я „кльопат”. Защо ли? Защо, уважаеми дами и господа, тази „истинска перла” в короната на ядрения ПР така пренебрежително е подминавана? Говори се за рекорд, за милиони левове „повече” и министерско приветствие, а медиите НЕ и НЕ. Защо така?
Нека да ви помогна да си отговорите на този сложен въпрос.

1. Рекордът, за който се говори в съобщението наистина е факт, но той се случва по времето на два ядрено опасни инцидента. По време на ремонтните операции беше констатирано наличието на минимум една разхерметизирана ядрено-горивна касета, довела до изтичането на радиоактивен газ в зоната за строг режим. Властите не дадоха отчет за последствията. Няколко дни по-късно беше съобщено, че 37 броя от общо 61 защитни тръби, на приводите на органите за регулиране на реактора са се напукали. Обяснение, както и търсене на причините и поемане на отговорност пак нямаше. У мен се поражда повече от основателно съмнение, че именно тези две събития и са „пришпорили” ЯМ, да презаредят реактора, колкото се може по-скоро, че „да не изскочи още някой заек от храста”. А как са се справили с последствията от тях – това са подробности от пейзажа. Да се надяваме, че след време ще разберем.

2. Блокът се пуска в експлоатация по време на работната седмица (понеделник срещу вторник), а не както е обикновено, късно в петък или през уикенда. За потвърждение на думите ми съм си направил труда да ви извадя (по-долу) всички шест подобни прес-съобщения, които са налични на интернет страницата на АЕЦ „Козлодуй”. Можете сами да се убедите на какъв ден от седмицата съответстват посочените в тях дати. И такава една практика е повече от логична. Големи мощности се пускат в експлоатация и се подключват към енергийната система през периоди, когато активната икономика почива, за да не се случат сътресения, в случай на проблеми, по време на старта. Такава е устойчивата практика за 37 годишната история на централата. Но не и този път. Трябвало е да се бърза и се е рискувало!

Виж края на текста в блога на Георги Котев. Авторът е работил 17 години като експерт по ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“. Заглавията са на e-vestnikМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.