Ще спасим ли обществото от човека?

Млади българи разсъждват върху социалната и народопсихологията

Негативните етнични нагласи у децата се проявяват за пръв път към 10 годишна възраст защото тогава етническата идентичност е вече формирана, съобщава един от авторите на „За тъмната страна на човешката психика” (изд. „Кота”). Те са две дузини „млади, а и не толкова млади”, според съставителя професор Минчо Драганов и тук обсъждат социалната и народопсихологията у нас.

Младите са по-интересни. Те задължително тръгват от конкретен случай за да стигнат до изводите си. Заглавията им: Кълбото от неконтролирани отрицателни емоции винаги обърква съдбите на хората, Прикритата непоносимост, Формирането на непоносимост между майка и дъщеря и нейното преодоляване, Етнически различия при възпитаването на шотландски деца от една българка, Отношението на хората към мен като човек с увреждане, Негативни нагласи по време на наводнението във Велинград, Социалните алергии на българина и отношението му към ромите, и т.н.

Изучава се типичният случай, всекидневният човек – антимедийно, сиреч непродаваемо. Което увеличава цената му. Мерилото „личен успех” е изместено от „човекът”. Какво става с най-интимната същност на редовия човек.

„Днес като че ли масата на негативните явления се увеличава, отношенията между хората се изострят, заобикалящата действителност става по-враждебна, човечността се превръща в маскировка на античовечността, на една мизантропия. Това цената на течащи преходи и подготвящи се сблъсъци по света ли е? – пита професор Драганов. – Временно ли е или е дългосрочен процес?”.

Важното е, че млади хора разсъждават. Есма Реза търси отговор на въпроса „За какво му е на младия българин омраза към българите?” – добронамерено и загрижено за националното ни самооплюване.

Пак професорът: „Както през ХХ в. успяхме да спасим от обществото човека, така и сега ще спасим от човека и неговата алчност обществото”. Предупреждение от списващия тази вестникарска страница: Трудно, адски трудно ще откриете книгата из книжарниците! Как – сред този физически дефицит на мислене ще стане спасението?

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.