До там дойде – посланиците на 5 страни молят МВР да им опази гражданите в Слънчев бряг

Едно време България беше милиционерска държава, но поне беше сигурна за живеене. Сега пак стана милиционерска, но вече не е сигурна нито за българите, нито за чужденците. И милиционерите на власт, вместо да се грижат за сигурността, демагогстват и обвиняват другите – съд, институции, дори жертвите.

По инициатива на посолствата и консулските служби на пет европейски държави – Великобритания, Ирландия Холандия, Дания и Норвегия – се е състояла среща с изпълнителния директор на „Слънчев бряг“ АД и началника на Областната дирекция на МВР Бургас. Дипломатите са настоявали за мерки, с които да се гарантира сигурността на туристите през лятото.

На какво стават жертва чуждите туристи?

Таксиджии ги рекетират с цени и дори ги отвличат, карат ги надалеч и очакват пари, за да ги върнат обратно. Има измамни имитации на тарифи, на таксиджийски фирми и марки.

Чейнджбюра лъжат с измамни табели за валутни курсове, мошеници обменят и крадат парите на туристи пред бюра и банки.

Незаконни фирми нелегално продават екскурзии в курорта и ощетяват туристите с некачествени услуги и високи цени.

Крадци вилнеят по хотелските стаи и на улицата.

Проститутки агресивно нападат туристите и едва ли не ги изнасилват.

Сергии продават боклуци също на рекетьорски цени навсякъде.

Охраната на дискотеки не пази туристите, а местните бабаити. Преди 3 години охрана на дискотека в Слънчев бряг уби шведски турист, като скочи върху него, преди това пребит на пода, в присъствието на полицай. Случайно заснет клип с телефон на това действие обиколи света и България се прослави (виж тук).

За последните 2 години цветанова полицейска активност, явно положението с туристите не се е променило много, за да поискат посланиците тази специална среща.

В отговор на критиките от чужбина Цветанов неотдавна учуди Европа с предложението съответните страни да командироват свои полицаи в курорта, за да си опазeли туристите. Предложението съдържаше и намек – ами те вашите туристи правят поразии, напиват се, елате да си ги пазите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.