Политическа шизофрения или Медведев критикува системата

в. Независимая газета

Дмитрий Медведев изучава популярно издание за правата на руските граждани. Снимка: официален сайт

Президентът Дмитрий Медведев се изказа тези дни доста критично за управленската система в Русия. Експерти отбелязват голямото значение на тази оценка за вертикалата на властта – оценка, идваща от държавния глава. Някои събеседници на вестника са убедени, че изявлението на Медведев го задължава в много отношения, но на първо място да разработи собствена президентска програма.

В дискусия за проблемите на руския език Медведев изрече с горчивина: „В Русия често пъти, ако нещо не се координира от президента, то не се координира от никого. Това обаче е лошо, това означава, че имаме абсолютно остаряла, недодялана система за управление, която е необходимо да променим. Тъй като, щом всички сигнали трябва да идват само от Кремъл, това показва, че системата сама по себе си е нежизнеспособна и трябва да се настрои“.

Ораторът тутакси премина към друга „политически важна тема, значима за цялата страна“ – за езика като геном на нацията, но това не можа да лиши от съдържание думите за негодната управленска система. Ето как тълкува това понятие (рускоезичната – б. р.) Википедия: системата за управление представлява „систематизирана съвкупност от средства за влияние върху контролиран обект с цел обектът да постига определени цели. Обект на управленската система може да са както технически обекти, така и хора. Обектът на управленската система може да се състои от други обекти, евентуално с постоянна структура от взаимовръзки. Системите за управление, включващи хора като обекти за управление, често са наричани системи за мениджмънт“.

С други думи, президентът смята за провал дейността на висшия мениджмънт в Русия. А след като понятието управленска система включва „други обекти, с постоянна система от връзки“, той всъщност вдига ръка срещу целия руски мениджмънт, чак до губернаторите и кметовете – институция, която все повече се бюрократизира.

Същевременно решенията на властта постоянно дават дефекти и това пречи да се решават насъщните проблеми на хората. Центърът за проучвания „Левада“ нарежда на първите места сред тях въпросите, произтичащи от инфлацията, високите тарифи, скъпоструващото образование, скъпата медицина. Следват проблеми, свързани с растящата престъпност и личната незащитеност на гражданите.

Шефът на центъра Лев Гудков е убеден, че днешното печално положение с управленската система в Русия е „резултат от цялата предишна политика за централизация на властта и изчезването на реалното разделение на властите. Системата, залегнала в конституцията, се е разтопила в практическата политика. Което означава, че контрол върху бюрокрацията липсва. Последната започва да работи за себе си“.

Щом контролът идва само от една точка, чиновниците лесно го обезсилват, отбелязва експертът. „Тъкмо това очевидно е имал предвид президентът. Бюрократите от всички нива гледат само как да запазят позициите си. И ако няма система за отговорност, те нямат и интерес да подават нагоре вярна информация. Защо да го правят? За да накажат тях самите или да ги накарат на работа, та да отстранят пропуските?“, обяснява той.

Данни за проблемите не се изпращат централизирано нагоре, което води до системни грешки при опит да бъдат решени, смята събеседникът на „Независимая газета“. „В условията на демокрация, естествено, щяхме да научаваме за проблемите от медиите, от изказвания по митинги, от изявления на политическите партии. У нас обаче липсват такива механизми за саморегулиране на обществото“, изтъква той.

Колкото до политическата информация за положението в Русия, нещата са направо катастрофални, твърди шефът на фондация „Ефективна политика“ Глеб Павловски. „И въпросът не е, че някой съзнателно мами другия. Днес върху страната се излива гърмяща смес от пропаганда за инвеститорите, подмилкване пред народа и критични намеци от президента. Всичко това образува опасен коктейл“, забелязва той. Президентът казва прости неща – „че системата е нежизнеспособна, значи трябва да се лекува“, продължава експертът. „Веднага идва въпросът кой ще я смени и с какво. Какво точно е остаряло и кой черпи изгоди от тази нежизнеспособност на системата?“, пита той.

Има нещо трагично в това, че президентът „представя толкова важни съждения съвсем не пред онези, които ги очакват, а пред академичната номенклатура, която чака финансиране за напълно различни проекти“, изтъква Павловски. „Страната е болна и трябва да знае какво е заболяването й, кои са лекарите и как ще бъде лекувана, това ще я успокои. И ако все едно ни чака операция, не е зле да научим дали ще я правят в Сколково (бъдещия „Град на иновациите“ край Москва – б. р.), с болкоуспокояващи средства, или във фронтовата болница на Путин * – само след чаша спирт? Хората имат право да знаят какво ги очаква“, настоява политологът.

Според събеседника на „Независимая газета“, Медведев трябва да вземе решение: „Това са твърде сериозни неща, за да се подхвърлят ей тъй. Когато един политик казва, че системата е нежизнеспособна, той предлага своя програма. Тръгнали сме към избори и тя неизбежно трябва да е предизборна президентска програма. И според мен Медведев не бива да си играе с тези неща, инак апаратът ще пощръклее от неяснота и ще хукне в противоположна посока“, добавя Павловски.

Критиките към системата за управление са „неразбираеми, защото идват отвътре, от самото сърце на това управление“, подчертава Алексей Малашенко от научния съвет на Московския център „Карнеги“. „Виждаме някакъв вид политическа шизофрения: кого всъщност критикува Медведев? Всеки президент, щом изрече подобно нещо, трябва да подаде оставка и да каже: не успях да се справя с тази система“, смята той. Анализаторът е убеден, че щом системата не действа, необходими са качествени, структурни промени, „а не да прекръстиш милицията на полиция или обратно. Вертикалата не може да се позатегне с гаечен ключ“.

Дефектите във вертикалата може да бъдат отстранени само чрез възстановяване на системата за разделение на властите, смята Олга Крищановская, която оглавява Центъра за изследване на елитите в Института по социология към Руската академия на науките. „Не може вертикалата просто да бъде счупена. Това ще предизвика хаос, анархия. Трябва да се стигне до няколко управленски пирамиди. Държавата ни обаче си остава авторитарна, демократичната расте вътре в нея. И те явно си пречат. И в подобно общество липсва обратна връзка“, казва Крищановская.

Класата на бюрократите няма интерес от никакви промени, посочва Алексей Мухин, шеф на Центъра за политическа информация. „Тъкмо затова партията на властта приема реформите като заплаха за собственото си съществуване. А изявленията на Медведев звучат като опит за някаква революция в този смисъл. „Единните руснаци“ в Държавната дума посрещат инициативите му с одобрително кимане, но не правят нищо, за да се либерализира политическото поле. Това дразни държавния глава, но и той носи част от отговорността за днешното положение. Докато не е реформирана „Единна Русия“, всички реформи ще бъдат козметични“, коментира политологът.

БТА

* Намек за създавания от премиера Владимир Путин – лидер на „Единна Русия“, Общоруски народен фронт, обединяващ главно политически и обществени организации – б. р.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.