Ердоган печели изборите, но с колко?

Очевидният фаворит на парламентарните избори в Турция е управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган – нещо, в което никой, запознат с резултатите от социологическите изследвания напоследък, не се съмнява. Според анкетите подкрепата за партията на Ердоган, която управлява Турция от 2002 г., се движи около 40-50 процента, с което лесно може да се заключи, че ПСР ще сформира и следващия кабинет. Предусещайки победата, премиерът дори обяви преструктуриране на правителството преди няколко дни, което ще важи за новия кабинет на ПСР.

Политическият наблюдател Ялъм Ералп казва, че „тези избори са най-трудно предсказуеми“. Не заради това кой ще ги спечели обаче. Въпросът, който всички си задават, е каква ще бъде преднината на Ердоган на изборите утре, а отговорът би могъл да промени много неща.

На изборите през 2007 година Ердоган спечели 46,58 процента и 338 депутатски места. Сега въпросът е дали гласовете в подкрепа на ПСР ще са достатъчно, за да може партията да приеме самостоятелно и без да се налага свикване на референдум обещаната нова конституция. За да направи това, Ердоган се нуждае от мнозинство от две трети, а критичният праг е 330 депутати.

Мнението, че сегашната турска конституция, писана след последния военен преврат в Турция през 1980 г., трябва да бъде реформирана, споделят както мнозинството от турците, така и европейските лидери. Притесненията обаче са, че приемането на една самостоятелно реформирана от ПСР конституция ще обслужва само интересите на управляващата партия, която има ислямистки корени, и респективно авторитарния стил на Ердоган, който особено пролича през втория период на управлението му.

Но ако най-малко две партии още влязат в парламента, това би променило нещата – в такъв случай би могло да се предполага, че ПСР няма да получи мнозинството от две трети, което да постави цялата власт в ръцете й.

Въпросът „колко“ занимава и чуждите наблюдатели. Западните и американските медии, които през 2007 година не криеха симпатиите си към Ердоган, сега безжалостно го удрят в земята. Сп. „Икономист“ прикани турците да гласуват за опозиционната Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу, за да „насърчат демокрацията“. Опасения във връзка с авторитарните тенденции на премиера изказаха и вестниците „Файненшъл таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“. Разбира се, Ердоган, с характерния си стил, не им остана длъжен.

Анализирайки външната политика на ПСР, Шуле Кут, ректор на университета Окан в Истанбул, заяви, че през втория мандат на правителството най-слабото звено е в посока на европейската интеграция. Тя казва, че освен факторът Меркел и Саркози (германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози), които подкрепят привилегировано партньорство на Турция с ЕС вместо пълноправно членство, редица погрешни действия на правителството на Ердоган също са допринесли за безизходицата в процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Според нея едно евентуално по-широко представяне на Народнорепубликанската партия в бъдеще ще „отпуши“ европейската интеграция.

По отношение на другите акценти във външната политика на ПСР, която спечели висок рейтинг на премиера Ердоган, в частност политиката за Близкия изток и конкретно Израел, както и по кипърския въпрос и арменския въпрос, е малко вероятно да има промени. През следващия мандат на ПСР отношенията на Турция с Русия ще продължат да се развиват динамично, същият динамизъм вероятно ще се запази и и в развитието в отношенията със Западните Балкани, казва Кут.

Във вътрешен план своята критичност запазва кюрдският въпрос. Наблюдателите предполагат, че най-малко 30 кюрдски депутати ще влязат в новия парламент, което е почти една трета повече отколкото в предишния. Трудно е да се прогнозира обаче как ще се развият нещата, защото ПСР изостави проекта си за разрешаването на кюрдския въпрос.

Кюрдската кандидатка Лейла Зана, голямото име на кюрдската политика в Турция, която изтърпя десет години в затвора, защото през 1994 година произнесе парламентарната си клетва на кюрдски език, и бе наградена с наградата Сахаров за мир, обеща пред избирателите, че след изборите лидерът на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан ще бъде освободен.

Народнорепубликанската партия (НРП), най-старата партия на Турция, получи 20,8 процента на миналите парламентарни избори, което й осигури 112 места в Меджлиса. От миналата година, когато партията смени лидера си, обаче формацията е във възход и според проучванията подкрепата за нея на изборите утре ще е около 30 процента.

Другият критичен въпрос е дали Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели ще успее да прескочи 10-процентовия праг. На миналите избори ПНД спечели 14,3 процента. Партията обаче понесе някои силни удари в предизборната борба – огласени бяха секс записи с участието на нейни ръководни лидери, които трябваше да подадат оставки, и се твърди, че тя ще има проблеми да прескочи високия праг.

„Докато вие проявявате най-голям интерес към гласовете на ПСР, за мен е по-важно колко ще получи националистическата партия“, казва анализаторът Тархан Ердем.

Според наблюдатели евентуално оставане извън парламента на ПНД, втората най-стара партия в Турция след кемалистката НРП, може да изкара тълпите на улицата и да провокира нещо като „турска пролет“.

Над 42 милиона турски избиратели са призовани да се явят пред изборните урни утре, за да упражнят своя вот за новия 550-членен парламент. Изборите ще започнат в 8 часа сутринта и ще завършат в 17 часа същия ден, а в източните области ще са изместени с един час пo-рано. На 25 гранични пунктове, включително на Одрин, Капъкуле и Хамзабейли, гласуват турските граждани, които живеят в чужбина. В изборите участват шестнайсет политически партии.

Ердоган вече е подготвил „балконската си реч“, отбеляза политическият анализатор от в. „Радикал“ Дженгиз Чандар. Този термин навлезе в турската политическа литература след изборната победа на ПСР на последните избори. Речта, която Ердоган произнесе вечерта на 22 юли 2007 г. от балкона на централата на ПСР в Анкара, беше интересна, съдържателна и вълнуваща. Много обещания обаче останаха неизпълнени…

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.