Проф. Чавдар Николов: Дянков набута държавата във възможно най-тежката криза

Разговор с проф. Чавдар Николов, декан на Стопанския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски”

Радио Фокус

Проф. Чавдар Николов. Снимка: от тв екрана

– Г-н Николов, има ли сигнали, че страната ни излиза от кризата? Да кажем само тук, че търговци на нови автомобили отбелязаха засилен интерес като отчетоха за два дни продажби за над 1 млн. лв. Стабилен показател ли е един такъв факт?

– Трудно е да се каже, че страната излиза от кризата. Аз не мога да намеря категорични статистически доказателства за това. Трябва да покажем растеж от над 1%. Засега информацията е противоречива. Друг е въпросът за тази минимална заплата, за която се вдига толкова много шум- все едно става дума за не знам си какъв проблем. Минималната заплата, разбира се, че трябва да се вдигне. Тук има някои неща, които трябва да се изтъкнат в политиката на правителството. В общи линии Симеон Дянков се заплете в собствените си схеми. От една страна има резерви в бюджета, това съм убеден – разходите са орязани с 20% и това го чувстваме всички, включително и в образованието върху гърба си.

От друга страна и там има някакви противоречиви сигнали. Примерно това, което се получи с директорката на НОИ, несъбираемостта на НОИ, т.е. несъбраните вноски, които са били предвидени. Нещата могат трудно да бъдат съвсем точно определени, но при всяко положение за мен за някакви си там 20 милиона средства ще се намерят. Това ще се отрази – колкото и малко, но ще подкрепи това падащо вътрешно търсене. Защото автомобили може да се търсят. Но както излизат някои данни, храни не се търсят. Разбирате ли, храните са по-важни от автомобилите.

– Вие казахте, че има резерви в бюджета, за да се увеличи минималната работна заплата. От друга страна работодателите предупреждават, че е възможно това увеличение да доведе до драстично намаляване на работни места или преминаване в сивия сектор.

– Това просто не е вярно. Съжалявам, но в последните години работодателите получиха такива подаръци от държавата, каквито нямат никъде другаде. Като се почне с плоския данък най-напред. Те трябва да свикнат, че заплатата трябва да се повишава поне с производителността на труда. И второто нещо в България, което също е фактор – тъй като ние имаме по-ниско ценово равнище в единния европейски пазар, тук имате постоянно заложена по-висока инфлация в България. Това ще продължи, докато това ценово равнище в България, което в момента е да речем на 55 % от европейското, стигне до 80%. Това трябва да се компенсира с доходите, иначе създавате взривоопасна обстановка. Не случайно и профсъюзите, и от Президентството дойдоха сигнали за ниския дял на работната заплата в Брутния вътрешен продукт. Това не е само сив сектор, никой не може да ме убеди, просто в България привикнахме да не ни плащат заплати.

– Резонно ли е предложението минималната работна заплата да се откъсне от други плащания, които се формират на базата на нейния размер. Икономисти твърдят, че партии биха спечелили най-много, ако минималната работна заплата се вдигне от първи юли.

– Защо партиите да спечелят? Нещо за субсидиите ли имате предвид?

– Да.

– Аз бих я откъснал. Аз не мога да разбера защо толкова големи суми трябва да се плащат за едно посещение при лекарите, всички тези потребителски такси, които се плащат. Другите плащания, които са за майките, тях бих ги вдигнал преспокойно. Но има едни такива паразити, закачени за минималната работна заплата, които трябва да се откъснат. Това, което си мисля, че Дянков иска да направи, което е част от неговите схеми- той има нелоши приходи, но не иска да влиза на бюджетен дефицит, което е неговата стара фиксидея за уравновесен бюджет. Уравновесен бюджет по време на криза не бива да има, защото в икономиката липсват пари. Той самият, г-н Дянков, набута държавата във възможно най-тежката криза като не се разплати с бизнеса. Фактически всички тези орязвания ние си ги понесохме и ще си понасяме на гърба. В държавата просто липсват пари.

Чуждестранните инвестиции паднаха от 8-9 млрд. на 800 млн., десетина пъти и вие трябва да ги компенсирате с нещо. В този момент трябваше да се сключат заеми. Това са големите грешки ,които направи още предишното правителство. Сега въобще няма какво да се размахва призракът на Гърция. Вчера премиерът го размаха. Извинявайте, ама Гърция има над 130% задлъжнялост, а ние имаме 15%. Моите сметки показват, че ако годишно взимаме между 2 и 3 млрд. евро до 2015 година, тогава задлъжнялостта ще се качи на 37%, което едоста под европейския показател от 60%. Така че ние самите си усложнихме в кризата нещата. Просто липсват макроикономисти в управлението и това не го казвам за първи път.

– Каква е вашата оценка – дали с планираните промени в Конституцията трябва да се гарантира финансовата дисциплина на държавата и дали те ще доведат до желания ефект?

– Извинявайте, ако се изразявам малко по-остро. Но това си пълна измишльотина на Симеон Дянков. Няма такова регламентиране в света. Обикновено обичат да сочат Германия, но тук в моя случай те се занимават с човек, свързан с Германия за повече от 45 години. Аз много добре познавам регламентацията в Германия. Там е регламентирано това, което се нарича широко балансиран бюджет. Един бюджет като влезе на дефицит по време на криза, да може да излиза по време на подем с излишъци от дефицита, в общи линии да се получава някакво равновесие. Това, което Симеон Дянков иска са изкара, това са неолиберални фикции и схеми, които са изключително опасни. Това е някаква адска машина, която се залага за бъдещето на България. Изключително против съм. Още повече, че вътре иска да фиксира и процентът на преразпределението на база на бюджетни разходи. Първите му идеи бяха за 38%, сега е отишъл на 40%. Това също лишава държавата.

Това не го казах аз, май го каза някакъв телевизионен журналист – държавата се оковава с белезници. След корсета на валутния борд, с който свикнахме и трябва да си го носим, от тук-нататък ако се оковем в белезници, би било крайно опасна грешка. На всичкото отгоре изключително лошо е решението. Един капаните, в които си пребивава Дянков, е предложението с квалифицирано мнозинство да се определят подоходните данъци. Това означава фиксиране на екзотичния за света плосък данък. Именно за това не могат да се съберат в България по време на кризата бюджетни приходи, именно за това е този спад в бюджетните приходи, защото вие не събирате преки данъци. Погледнете в Америка кои са основните данъци, преките данъци. В общи линии България се превръща в поле на пореден експеримент, ако трябва генерално да обобщя всичко, което Дянков е измислил. Изключително нагла е тази лъжа за Германия, която постоянно се лансира.

По Агенция Фокус

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.