Исландците пишат нова конституция онлайн

Асошиейтед прес

Страницата на новата исландска конституция във Фейсбук

Как се пише нова конституция през 21 век? Както се прави всичко друго – онлайн. Това бе решението на малката, но високотехнологична Исландия, която преработва конституцията си след икономическата катастрофа и която се обърна към интернет, за да чуе мненията на хората.

Конституционният съвет, който работи над новия основен закон, се консултира с исландците онлайн, най-вече чрез социалните мрежи Facebook и Twiter, сайтът за видеообмен YouTube и фотосайтът Flickr.

Населението на Исландия, наброяващо 320 000 души, е сред най-компютърно грамотното в света. Двете трети от исландците са регистрирани във Фейсбук, така че седмичните заседания на конституционния съвет се предават на живо и по социалната мрежа, и на уебсайта на съвета.

Възможна е регистрация и по други начини, но по-голямата част от дискусиите минава през Фейсбук, казва Бергилдур Бернхардсдотир, говорителка на проекта за обсъждане на конституцията.

Когато северноатлантическия остров получава независимост от Дания през 1944 г., просто взима датската конституция и прави някои дребни промени, например заменяйки думата „президент“ с „крал“.

Цялостното преработване на конституцията е на дневен ред отдавна, но към действие се пристъпи едва след кризата през 2008 г., когато основните търговски банки в Исландия фалираха за седмица, курсът на кроната се срина и народните протести свалиха правителството.

За мен отдавна е ясно, че цялостното преразглеждане на конституцията може да бъде извършено само с пряко участие на исландския народ, каза премиерът Йохана Сигурдотир, която пропагандира идеята, откакто пое поста през 2009 г. Според нея е очевидно, че проектоконституцията ще бъде поставена на референдум преди окончателното й одобрение от парламента.

Двайсет и петте членове на Конституционния съвет бяха избрани с народен вот измежду 522 кандидати, навършили 18 години. Той базира работата си върху доклад от 700 страници, подготвен от комисия, която обобщи мненията на 950 случайно подбрани исландци – т.нар. Национален форум, които заседаваха един ден, обсъждайки разделението на властите, опазването на околната среда, външната политика и др. теми, но интернет компонентът си остава най-прекият път за повечето исландци да кажат думата си. Гражданите трябва да дадат името и адреса си и след това могат да представят онлайн препоръките си, които се обработват от местни служители, за да се избегне възможността за тормоз чрез мрежата над членовете на Съвета. Идеите се предават на Съвета и са открити за обсъждане онлайн.

Забележително е, че сред тях почти напълно липсват негативните и озлобени дискусии, обичайни за блоговете и новинарските сайтове, особено след икономическия срив, отбелязва Бернхардсдотир.

Препоръките обхващат широк кръг от проблеми, от по-хуманното отношение към добитъка до улесняването на конфискацията от властите на крадено имущество, заяви Турвалдур Гюлафсон, професор по икономика в Университета на Исландия и член на Съвета.

Одобрените от съвета предложения се включват в проектотекста, който е достъпен онлайн и отворен за коментари.

Остава да се види дали исландците ще успеят да се обединят по някои от най-болезнените въпроси в предложената конституция като опазването на природата и собствеността на природните ресурси. Големите енергийни проекти, заплахата от глобален недостиг на вода и жестоките спорове по правата над природните ресурси като риболовните полета и геотермалните енергийни източници са накарали исландците да осъзнаят остро ценността на природата им.

Предложената конституция дефинира достъпа до чиста и незамърсена природа като част от човешките права. Това засилва позициите на онези, които искат да се търси съдебна отговорност за щети върху околната среда, обясни Гюлфасон.

Друга нова клауза третира спорния въпрос кой притежава природните ресурси. Когато е въведена системата за управление на риболова в Исландия през 80-те години, някои компании получават риболовни квоти срещу символична такса, което им дава изключителни и изгодни права над риболовните полета. Тази клауза, която с нетърпение се очаква от нацията, гласи, че ресурсите на Исландия, вкл. риболовните полета, са собственост на държавата, която има право над тях.

Проектът трябва да бъде завършен до края на юни, макар че Съветът може да поиска продължение с един месец. След това ще бъди изпратен на парламента за дебати и гласуване.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.