Илияна, българка от Кайро: След изборите Египет може да стане Иран-2

9% от египтяните са копти – крайно религиозни християни, има и православни и т. н.

Илияна Илиева. Снимка: Личен архив

Илияна Илиева е 37-годишна българка от Русе, която е омъжена за египтянин, лекар по професия, и от 2 години живее в Кайро. Илияна има дъщеря, която съпругът й е осиновил (нещо не толкова обичайно в Египет), учи в частно английско училище. Илияна няма постоянна работа, поддържа дребен бизнес в интернет. Много активно организира християнски и православни празници в Египет, контактува с българки там, поддържа блог. Тя беше любезна да разкаже за e-vestnik какво се случва в Египет след падането на дългогодишния президент Мубарак.– Свикнахте ли вече с живота там?

– Само с жегата не мога да свикна.

– Как ви приемат там, като чужденка?

– Нормално. Нямам никакви проблеми.

– А като християнка, българка? Знаят ли са за България?

– Също без проблем. Тук проблемът е да си атеист. За България са чували, най-вече покрай футбола, понеже са големи фенове.

– А защо е проблем да си атеист?

– Най-големият грях – да не признаваш и вярваш в Бог. Мюсюлманин може да се ожени за християнка или еврейка, всяка от монотеистичната религия. Но не може за будистка, да речем, или за индийка.

– Вашият съпруг е мюсюлманин, нали?

– Да, принципно.

– Има ли проблем, че е женен за християнка?

– Не.

– Колко българи има в Кайро? Има ли много българки, омъжени за египтяни?

– Не знам точно колко са, може би 200. Има доста бракове, много ми пишат, споделят ми историите си, питат. Обикновено се запознават по интернет. Трябва много да са внимателни момичетата – египтяните са големи омайници, и е лесно да им паднеш в капана (смее се). Не казвам, че всички са така, но част от тия запознанства на египтяните имат за цел едно – заветната виза. И не само те – алжирци, тунизийци, мароканци.

– Какво става сега в Египет, след като се махна Мубарак?

– Всички чакат изборите.

– Нормализира ли се обстановката, има ли напрежение?

– Преди две седмици пак имаше опит за протест срещу военния съвет. Страхуват се от Братята.

– Кои братя?

– Движение Мюслмански братя (б. р. – ислямистко крайно движение, забранено от закона, след извършени терористични актове на отвличания и др. След падането на Мубарак са реабилитирани и разрешени).

– А тогава защо протестират срещу военния съвет?

– Защото не прави бързи реформи, не вкарва в действие закони, които да противостоят на Братята, и по този начин им дава голяма преднина да спечелят. Другите партии и движения нямат време да се обединят, да направят платформи, изобщо да се организират.

– Ще им разрешат ли на Мюсюлмански братя да се явят на избори? Нали бяха забранени?

– Ще им разрешат, въпреки че самите те и досега отричат да имат апетити за там. Казват, че искат просто да участват в политическия живот, не да ръководят.

– А Братята имат ли шанс да спечелят изборите?

– Ами, не вярвах, ама се оказва, че имат. Първо са страшно добре организирани, имат поддръжници на всички нива, много са добре финансово.

– Колко подкрепа имат? 30%? 40%? Има ли социологически проучвания?

– Не знам, не съм виждала нищо такова. Резултатът на референдума беше отчайващ за хората, дето искат демокрация. Ако гледаме резултатите от референдума – 70% гласуваха един вид в подкрепа на Братята. И най- важното – имаше високи резултати в градовете – в Кайро, в Гиза, в Александрия. Да кажем към 30 % е подкрепата за тях. По времето на Мубарак са имали и повече от 50% – като единствена обединена противостояща му сила.

– За какво точно беше тоя референдум?

– Дали да се направят промени в Конституцията и какви, кога да са изборите. Сега определиха през септември-октомври да са парламентарните – няма време за подготовка. Питането беше за 9 поправки в конституцията, за ранно провеждане на избори. Сега първо ще се проведат парламентарни избори, тоя парламент ще направи новата конституция, после президентските. Страхът е, че в този първи парламент сега е голяма вероятността да се изгради от Братята, и те да си проправят път на техните си виждания за законите – основно срещу жените в политиката и християните.

– И друго?

– Активистите искаха изобщо да се промени цялата конституция, да се направи наново, но не мина, само за поправки гласуваха. Сега например в конституцията пише, че жената на президента не може да има друга националност освен египетска. Какво значи това – че президент може да е само мъж. Каква е тая демокрация? Дискутираха го на митинга на жените активистки. Те писаха и декларация до военния съвет.

– Тези жени активистки, някой признава ли ги за нещо в мюсюлманска страна?

– Е, как, тука все пак не е Саудитска арабия.

– От колко години жените имат  право на глас в Египет?

– Отдавна, ако се не лъжа от 1952 г. Има жени в политиката от доста години.

– И има жени в парламент, министри?

Илияна Илиева. Снимка: Личен архив

– Да, навсякъде. Има дори някаква квота.

– Колко е? Има ли министърка?

– През 70-те години им дават 9-местна квота за парламента. В последния са били избирани свободно. Има министърки, две бяха последно – една на труда, и една на външните връзки.
Но в Египет нещата изобщо не са така задръстени като в другите арабски страни. Мубарак може и да е крадец, ама не е допуснал исляма да завладее.

– Няма ли да съжаляват за Мубарак? Както при нас започнаха да съжаляват за Живков?

– Охоо, аз им го разправям това, но засега не. Имат още надежда за по-добри възможности, живот, държава…. А и тук не са такива безморални и безпринципни.

– Нещо промени ли се откак падна Мубарак – имам предвид икономически?
Нещо поскъпна ли, влоши ли се?

– Не се усеща нищо за сега. Гледаме новините за борсата – почна да се вдига и достига нивата отпреди революцията. Освен това много страни се натискат да помагат икономически.

– Кои?

– Например Германия веднага предложи няколко милиарда инвестиции.

– От 70 млн. египтяни колко са християни?

– Около 14%

– Главно в Кайро и Александрия?

– Не, навсякъде ги има. И на юг, долу в Миния, където стават най- гадните сблъсъци на религиозна основа. В “Уикипедия” пише, че християните са 9%.

– Защо това разминаване?

– Така знам, тук така ми казват. Откъде може да идва разминаването – те говорят за коптите, че са 9%, а то тук има много католици, протестанти, арменци, гърци.

– А има ли напрежение между християни и мюсюлмани? Какви са тия сблъсъци?

– Винаги може да пламне искрата. Коптите не ги харесвам, като секта са. За папата им думи нямам, глупав човек.

– Той папа ли се нарича коптският шеф?

– Да – Шедула. Папа, както католическия. Разликата между крайните ислямисти и коптите е, че жените на коптите не се забраждат. Всички копти задължително са татуирани с кръст на дланта.

– Тоест – крайни са?

– Страшно религиозни, ама страшно. Молят се както е указано там. Всяка неделя на църква с децата, няма разводи, няма аборти. То и затова стана оня панаир.

– Кой?

– Две жени, омъжени за коптски свещеници, и подложени на домашен тормоз, понеже няма как да се разведат, искат да се покръстят като мюсюлманки. Това автоматично ги избавя от брака. Съпрузите им, като разбират тия им желания, ги затварят в църквата в Имбаба. Отвън я ограждат мюсюлмани, почват да напират да ги спасяват, и почват да се стрелят. И така – 9 убити, много ранени. Това стана миналия месец.

– Според теб кога ще се нормализира обстановката в Египет, да почнат да идват туристи?

– То и сега няма пречки, но, да кажем, след година. И то в зависимост от изборите. Например, бяха пуснали информация, че в Египет щели да приемат закон, в противодействие на тоя във Франция за бурките, жените на летището да слагат дълги ръкави, и дълги крачоли. Това съобщи печатът в цяла Европа, поне така четох в нета. Тоест, хоп – удар по туризма. Ама няма нищо такова.

– Но това зависи от изборите?

– Ще видим.

– Туристически агенции у нас се надяват наесен от септември пак да карат туристи в Египет?

– То в Хургада има туристи и сега.

– Но не е сигурно?

– Не е.

– Какво ще стане, ако спечелят ислямисти?

– Кой турист ще дойде в Иран-2?

– А освен Мюсюлманските братя кои други имат шансове да спечелят изборите през септември?

– Амр Муса. И Мохамед Ал Барадей има подкрепа.

– Муса беше външен министър и представител в Арабската лига, нейн шеф?

– За кратко беше външен министър. Има още един – Айман Нур от партия Ал Гад. Мубарак го ритна, след като на предните нагласени избори спечели 11%. Много е харесван, много е популярен. Смятат, че на последните нагласени избори, де факто е спечелил срещу Мубарак, поради което го обвиняват в конспирация и го тикат в затвора. Сега се получава, че може да не бъде допуснат до изборите, понеже е бивш затворник.

– А Муса и Барадей са конкуренти?

– Да.

– А този Айман Нур пък е трети, и той с тях конкурент?

– Да. То има много, все силни личности.

– И тези тримата ли са основните лидери, кандидати за президент?

– Има още един, ритнат от Мубарак, има и разни други, които са популярни, известни, но не са силни политици

– Създава се впечатление, че има много кандидати, разпръснати сили срещу Мюсюлманските братя?

– Точно така е.

– Добре, тези, за които говорим, са кандидати за президенти. А за парламент? Всеки от тях ли си има партия?

– Айман Мур е либерал. Барадей и Муса са независими. Нека да ги систематизирам – Айман Нур, Самех Ашур, Рефат Ел Саид, Ел Саиид Ел Бадауи, Мамдух Рамзи – тия са от партии. Барадей, Муса, Ахмед Зеуаил, Абдула Ал Ашаал, Анис Дехейди са независими.

– А каква им е избирателната система? Мажоритарно ли избират депутати или пропорционално?

– Това сега се дискутира, каква да е.

– С Мубарак какво става? Ше го съдят ли – него, сина му?

– Те бяха в Шарм Ел Шейх, всичките. После арестуваха двамата синове, още не са ги пуснали. После арестуваха мама Сузан.

– Това жената на Мубарак ли?

– Да. Тя получи удар, и тя като Мубарак. Взеха й всичките пари и я пуснаха. Арестуваха я по обвинения, че е отклонила не знам колко милиона, над 100 млн., от международни дарения и проекти за александрийската библиотека.

– А Мубарак получил инфаркт, така ли?

– Така казаха. Мубарак беше в една болница тука, в покрайнините на Кайро, специално за него строена навремето. Появи се с едно телефонно обръщение.

ИнтервюМнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.