В десетката: Гербове и тоалетни

От седмичната рубрика на автора във в. „Сега“ „Писмо от “България” 1“, със съкращения:

Димитри Иванов. Снимка: Иван Бакалов

… Нашият финансов СД и премиерът ББ (Симеон Дянков и Бойко Борисов), които имам честта да не познавам, ни заплашват, че ако не слушаме, ще станем като фалиралата Гърция. Де да станем. Ако не сте били наскоро в Гърция, идете да видите колко по-хубаво от нас живеят гърците.

На партиите с емблеми хубавото им е, че имаш лидер, който мисли вместо теб и ти спестява мисленето. От мислене боли глава.

Мои приятели ме закачат:

– Ти като чуеш за партия, ставаш алергичен, хваща те уртикария. Никому не симпатизираш.

– Симпатизирам – оправдавам се.

– На кого?

– На зелените човечета.

– Значи си повярвал в извънземните.

– Не, бе, те не са извънземни. И в България има зелени. Те са по-млади от нас, за което им завиждам. И по-умни от нас, за което също им завиждам. Но те не са виновни, че са по-млади и са по-умни, така че аз не им се сърдя.

Зелените оспорват енергийната стратегия на България до 2020 година, която парламентаристите ни приеха на 1 юни. Зелените оспорват бетонирането на Черноморието, оспорват съсипването на българската природа заради руски тръбопроводи, оспорват руския проект за АЕЦ „Белене“, както и US проекта за hydraulic fracturing („хидравлични чукове“ на дълбочина до 3 км) за добив на шистов газ. Че „подземните чукове“ ще отровят нашите подпочвени води и от чешмите ще потече вода, която пламва, е хубаво. Още по-хубаво е, че подземните чукове ще вкарат АЕЦ „Белене“ в зона на управляема сеизмичност. Спирам дотук, да не кажете, че развивам конспиративни теории.

Я по-добре да продължа аз за гербовете и за емблемите.

И на Балканите, и другаде емблемата на зелените е – познайте каква? Зелена, естествено. Най ме забавлява емблемата на Грийнпийс. Зелено земно кълбо, зелено дърво плюс зелено слонче, зелена чапла, зелена пеперуда и други зелени животинки, които не са хищници. И две зелени човечета, които се държат за ръчичките.

Логото на „Грийнпийс“.

Разбирам, че те са една жена и един мъж, но не разбирам защо и мъжът е с рокля. Дали зелените подкрепят транссексуалните или трансграничните култури и това не е рокля, ами е бурнус или галабея или… как им казваха в Читагонг, дето е чак към източния край на ислямската дъга. Много удобни одежди. Кляка някой или някоя (тя, нали е забулена, хич не й пука; забулването е свобода чрез анонимност), разперва „роклята“ около себе си. После се изправя и тръгва, оставяйки след себе си своята красноречива биологична следа. Сигурно е по-здравословно, отколкото да се стискаш. Удобно е да си мъж с рокля. Или забулена жена. Или анонимен български форумец.

Тоалетните определят границите между култури и цивилизации по-точно от мистър Хънтингтън. Можеш и да си измиеш задника с ибрик или с „гъзомийка“, ако си в тоалетна ориентал стайл или в Japanese squat style toilet.

В Меджлиса, турския парламент, навремето президентът на САЩ Линдън Джонсън открехна вратата на тоалетната и си показа ръката, и охранката с бясна скорост и виещи сирени запраши през града да намери и донесе тоалетна хартия. Апропо – в турския Меджлис не допускат забрадени депутатки.

Един чешки „творец“ направи в Брюксел пано на Европа, в което изобрази България като турски кенеф и ние се обидихме. Пък я как „Храбрият войник Швейк“ на Ярослав Хашек си говори какво ли не. Вярно, с Швейк не може да се мери нито въпросният „творец“, нито Вацлав Хавел.

Та „творецът“. Той просто видял България в Ориента, който чак до Холандия осейва Европа с джамии, ако го помните това пано.

Не е прав този „творец“. Той, ако иска да знае, турските кьопеци и българските кучета (кьопек значи куче, мисля) са по-свободни от европейските да се изхождат където им дойде, а не стопанинът да върви подире им, за да им събира туй-онуй. „Восток дело тонкое“, казваше героят от филма „Бялото слънце на пустинята“.

Под своята егида ООН въведе „Световен ден на тоалетната“. Това доказва, че ООН-бюрокрацията много ефикасно се бори с това, че милиард жители на Земята не ползват тоалетни.

Между нас казано, мюсюлманският нашественик основателно смятал гяурите и гяурките за нечисти. Християнството не поощрявало чистоплътността. Европейците вонели.

След крушение на холандски кораб край Япония японците съхранили дървена статуя на Еразъм Ротердамски над вълнореза. Под статуята написали: „Холандски варварин“.

Японците се къпят два пъти дневно и нямат отделни думи за „мръсно“ и за „грозно“. Може би е поради климата – обясни ми в Япония един европеец през миналия век. – Виж, допикае ли ти се, можеш да си пикаеш на някое кьоше на улицата. В Япония това не е неприлично.

Вярно, че в мъртвия град Мохенджо Даро, който е по-стар от пирамидите, центърът е обществен басейн и там има седяща тоалетна. Една англичанка седна на тоалетната и ми даде фотоапарата си да я снимам и аз я снимах.

После една италианка, тя се казваше Ориана Фалачи, се възмути, че пришълците мюсюлмани опикали и осрали италианските църкви, които им дали подслон. После мюсюлманите взривиха християнските черкви в Косово. На християнския Великден НАТО бомбардира Белград със smart bombs с надписи Merry Easter Slobo (весел Великден, Слободане Милошевич). Страшният US орел си беше показал ноктите.

Българите лъв си избрали за емблема, че да са много страшни. „На чела им левски знаци, в очите им плам. Бум!“. Те, милите, помогнали на могъщи външни сили и интереси да видят, че Османската империя е „болният човек на Европа“ и да я разпарчатосат помежду си на двайсет парчета.

Умният Бенджамин Франклин искал не хищен орел, а пуйка да е емблемата на US, щото благодарение на пуйките пилигримите не умрели от глад, но US предпочели хищната птица (the screaming eagle). Моят приятел Чък ми обясняваше, че ако оцелеят той и двамата му приятели, също US летци, свалени в българското небе, те ще получат Ордена на орела. Наричаха го The Ruptured Duck Badge – значката на пресечената патка, понеже на този орден US орелът е диагонално пресечен от лента, на която пише „За храброст“.

Георги Чапкънов направи българския герб с лъвове с корони като емблемата на една марка цигари. Що с корони бе, Чапе, питаха го. Ако не искате лъвове с корони, аз и с каскети мога да ги направя, каза Чапа. Той умее да се майтапи.

От в. „Сега“, виж тук целия текст.Оригиналното заглавие е „Зелени човечета“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.