Диктаторски гамбит

в. Индипендънт

Илюмжинов играе шах с Кадафи. Снимка: от тв екрана

Това ще се запомни като един от по-странните опити за посредничество в конфликт. Кирсан Илюмжинов, ръководителят на световната шахматна организация ФИДЕ, бивш управник на будистки регион в Русия и самообявил се за отвлечен от извънземни, седна с Муамар Кадафи в Триполи да обсъди либийския конфликт. . . и да изиграе партия шах.

Вчера Илюмжинов заяви, че полковник Кадафи му казал, че няма намерение да напуска Либия. Това станало на продължил два часа разговор на необявено място в Триполи. Партията шах завършила с реми, което Илюмжинов казва, че спортсменски предложил, за да не обиди домакина си. „Разбира се, той беше по-слаб, много по-слаб от мен, но беше интересно. Аз предложих ремито. Нямаше да е дипломатично да го бия“, каза председателят на ФИДЕ пред руското радио „Ехо Москвы“.

Кадафи очевидно бил позабравил да играе и изглежда Илюмжинов на моменти му е подсказвал ходове. Ако обаче либийският лидер сега се запали по играта, той няма да е първият диктатор, който е направил това. Наполеон е изпитвал удоволствие от играта, макар и да се намеква, че един от най-великите военни стратези не е бил особено добър. Прибързаните му ходове на шахматната дъска „можеха да спестят много ядове на Уелингтън“, ако бяха възпроизведени при Ватерло, смята големият автор по въпросите на шаха Израел Алберт Хоровиц.

Ленин е бил едновременно запален и доста талантлив шахматист, стига да се е съсредоточавал върху играта вместо да се разсейва с политически обсъждания. Фидел Кастро е друг фен (макар и засенчен от таланта на Че Гевара, който е бил силен клубен играч). Други не са си падали чак толкова по играта – Иван Грозни я забранил през 16-и век, макар и впоследствие да размислил. Промяната в настроението му била толкова силна, че според някои играел шах, когато паднал мъртъв, може би след като бил отровен от опонента си.

Изненадващо ли е обаче, че такава самотна игра, която изисква аналитичен ум и устременост, може да радва така някой диктатор? Тя най-малкото изисква „решимост и здрави нерви за поддържане на формата под крайно напрежение“, каза кореспондентът на „Индипендънт“ за шаха Джон Спилман. Най-невероятната смесица от шах и политика обаче е постигната от самия Илюмжинов по време на управлението му на сухата степна област Калмикия в южна Русия. Шефът на ФИДЕ въведе задължително изучаване на шаха в училищата (ход, който неотдавна бе последван от Армения) и изгради комплекс „Град на Шаха“ в покрайнините на областната столица.

Вчера Илюмжинов заяви пред руското радио, че правел обиколка на Африка за срещи с официални представители на шахматистки федерации и едва в последния момент се обадил на полковник Кадафи, с когото се познават лично от едно десетилетие. Това посещение напомня визитата на ексцентричния шеф на шаха в Багдад през 2003 г., малко преди градът да бъде бомбардиран от американските сили. Там той седнал на разговор със Саддам Хюсеин и сина му Удай, които считал за приятели.

Главният преговарящ на Русия за Либия Михаил Маргелов заяви, че казал на Илюмжинов да предаде на Кадафи, че „е време за ендшпила му“. Русия остро критикува действията на НАТО в Либия, но през последните седмици постепенно стигна до идеята, че Кадафи трябва да си върви. Марелов бе в Бенгази миналата седмица за срещи с бунтовниците и е очакван в Триполи в близките дни. Не изглежда обаче председателят на ФИДЕ да е взел предвид молбата на Маргелов. „За мен е голяма чест да съм тук, да видя, че изглеждате в много добро здраве, защото много хора имат погрешна информация“, казал Илюмжинов на либийския лидер.

Кадафи носеше слънчеви очила, а Илюмжинов бе с характерната си момчешка усмивка, докато двама играеха партията си шах на дъска от шлифован кристал под портрет на либийския лидер. Малцина държавници биха могли да влязат на среща с Кадафи и да изглеждат най-ексцентрични в стаята, но Илюмжинов задминава либийския лидер по отношение на абсурдността. В интервю за „Индипендънт“ през есента той повтори твърдението си, че през 1997 г. бил отвлечен от извънземни, които го отвели в космоса. Той също така настоя, че шахът е дадена ни от извънземни същества „космическа игра“.

Посещението на Илюмжинов в Триполи не е първият път, в който той залага на „шахматната дипломация“. Миналата година той писа на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и му предложи инициатива за изграждане на Световен шахматен център на Кота Нула, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център.В бъдеще „единствените битки между Изтока и Запада ще стават на шахматна дъска“, каза той навремето.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.