Сеизмичната бомба на брега на Дунав и сивият кардинал Манчев

Едвин Сугарев

Официален доклад, представен пред Държавния съвет на Руската федерация, е извадил на показ проблемите на руската ядрена енергетика. Не е известно дали в миналото е имало други доклади, изразяващи критично мнение към индустрията, сътворила Чернобил; във всеки случай това е първият подобен доклад, информация за който се появява в медиите – и първият официален документ, който третира тази проблематика след ядрената катастрофа във Фукушима.

Немският в. „Тагесцайтунг“, цитиран от Медиапул, се спира върху един от много специфичните проблеми, визирани в няколкото критични раздела от този доклад. Става дума не за друго, а за липсата на системи, които осигуряват надеждна защита на руските ядрени цетрали при земетресения. Докладът посочва, че не рядко в тях няма дори елементарни системи за аварийно изключване.

Тези данни са изключително важни за страната ни, която се кани да строи руска ядрена централа в област с доказана сеизмична активност. Рисковете, произтичащи от абсурдното решение да се строи “втора атомна” именно в Белене (взето на юруш от комунистическото политбюро – без каквито и да било надеждни анализи за сеизмичната сигурност), са регистрирани от експертен екип на БАН още през 1991 г. – и са една от основните причини за замразяване на проекта.

Идеята той да бъде размразен и продължен точно на тази площадка е, меко казано, цинична. Цинична е, тъй като в отдалечения само на няколко километра Свищов през 1977 г. стана земетресение, което разруши девететажен блок и отне живота на стотици хора.

Нека напомня: решението за размразяване на проекта беше взето от правителството на Симеон Сакскобурггатски, при което беше много добре известно, че сивият кардинал на българската енергетика се казва Богомил Манчев. Днес той е основният енергиен олигарх в страната ни – и пак той има най-голям интерес от реализацията на проекта – най-малкото в битността си на подизпълнител на “Риск инженеринг” е подизпълнител на “Парсънс Иендиси Юръп Лимитед” която е консултант на проекта. Според един случайно видял бял свят одит на финансовото министерство, сключеният на 31.01.2005 г. договор с “Парсънс” предвижда цена за консултантските услуги в размер на 16.8 млн. евро, а в крайна сметка до 2009 година по него, чрез различни анекси, са платени общо 69.8 милиона евро – при това без консултантите да си свършат работата.

Разликата от 53 милиона евро – харизани от българските данъкоплатци в полза на “Парсънс” и същия този Богомил Манчев, е вероятно сред основните стимули за извършеното под негов натиск “размразяване” на проекта Белене. Нека припомним и още нещо – строим руски реактор на българска територия поради абсурдната презумпция, че сме щели да използваме построената вече площадка, която била годна само за руски реактори. Всъщност цели 115 милиона евро са похарчени, за да се разруши същата тази площадка – и това са също пари, нагло откраднати от джоба на всеки българин.

Плюс тази кражба обаче фалшификацията на търга ни осигури още нещо: сеизмична бомба на брега на Дунава. Вместо да се разрушава старата площадка, можеше просто да се разшири тази на АЕЦ “Козлодуй”, където подобни сеизмични опасности липсват – и където има изградена инфраструктура. Тогава проектът щеше да струва няколко милиарда евро по-евтино – и нямаше да се прави с руски реактори, които освен че са най-несигурните, са и сред най-скъпите в света.

Всичко това обаче няма значение за хора като Манчев и цялото кагебистко войнство, окупирало българската енергетика така здраво, че нито едно правителство по време на  целия преход не успя да промени нищо в тази сфера. Логиката, по която действат тези господа, е проста и ясна: колкото повече пари се харчат, толкова по-големи суми могат да се откраднат.

А българите могат да вървят по дяволите. Те не служат на тях – те служат на Москва. За тях парите, а за Кремъл – зависимостта, сигурните юзди, нахлузени над българското бъдеще.

Виж още текстове в сайта на Едвин Сугарев svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.