По повод катастрофата: Автобуси с антирадари; Ченгета си наливат вода с патрулната…

Автобусът. Снимки: Блог на Иво Мирчев

…Централна автогара – София. От сектор 7 се готви да отпътува автобус Grup plus, по редовна линия София-В.Търново-Варна от 0:30. Аз съм там случайно – изпращаме сестрата на близък приятел. В един момент той забеляза странно устройство, поставено на таблото на автобуса. Любопитно го оглеждаме – антирадар (или по-точно радар-детектор) от доста популярната в България марка Cobra.

В България използването на радар-детектори не е забранено

Антирадарът си седи съвсем официално пред шофьора. Снимки: Блог на Иво Мирчев

от Закона, за разлика от използването на активни антирадари, които смущават полицейските уреди за засичане на джигити по пътищата. Да поставиш, обаче подобно устройство на междуградски автобус, пълен с пътници е нагло и тотално безотговорно. След кратка консултация с човек „от бранша“ научих, че ги използват само нощно време, когато нямат възможност един друг да си посочват къде има полицаи по пътя…
Прословутите правителствени мерки за контрол над автопревозвачите, тахошайби и т. н. си остават едно добро намерение. Естествено

Антирадарът е марка „Кобра“. Снимки: Блог на Иво Мирчев

всички ще се сетим пак за това при следващата трагедия с автобус, летящ със 120км/час по разбитите родни пътища…
Искрено се надявам за компанията Grup plus това да е някакъв прецедент и да вземат мерки, колкото и да не е в техен интерес… защото очевидно е – държавата не прави нищо по въпроса… (описаната от блогъра случка е отпреди 3 години, но предсказва точно сегашната трагедия).

Полицейска жажда (от 4 юни 2011 г.)

Между 4:30 и 6:00 часа  е идеалният момент да си напълните истинска минерална вода от един от най-добрите извори в София – този в Горна баня. През останалото време са опашки от хора, таксиджии с по 20-30 „галончета“ и сърдити лелки…

Снимки: Блог на Иво Мирчев

Снимки: Блог на Иво МирчевСнимки: Блог на Иво МирчевСнимки: Блог на Иво МирчевСнимки: Блог на Иво Мирчев

04.06.2011 г. 5:55 часа, извор N1 в Горна баня. Полицейски автомобил (предполагам на 6-то РПУ) е спрял и полицаите пълнят туби топла минерална вода. Веднага се сетих как един полицай от същото РПУ ми се бе оплакал, че имат на разположение само две патрулки за целия район. За район с около 150 000 жители – два патрулни автомобила… И дежурните в единия от тях се отбиват да си напълнят тубите с вода.

Бях виждал полицаи с патрулните коли да водят децата си на училище, да държат на задната си седалка зарзават и какво ли още не (виж тук случката със зарзавата). Но горнобанска минерална вода да зареждат виждам за първи път. Чудя се в каква част от работното си време реално се занимават с дейности, включващи служебните им задължения?

Виж още в блога на Иво Мирчев

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.