Ха сега – сталинисти в НСС!

Може ли да се сравнява Георги Константинов с Осама Бен Ладен?

ivan-bakalov.jpgПредложиха терорист да отваря досиетата – възмути се пред журналисти Иван Драшков, зам.-директор на Национална служба “Сигурност” (НСС). Така шефът от тайните служби нарече предложения от ОДС за член на комисията по досиетата Георги Константинов.
Какво е провинението на Константинов? През 1953 г., 18-годишен гръмнал динамит пред бюст-паметник на Сталин. После прекарал дълги години в затвора и през 1973 г. избягал във Франция.
По повод на това деяние шефът от НСС Драшков казва: “Стриктно се придържаме към закона и считаме, че едно взривяване по принцип представлява терористичен акт – независимо дали взривяват паметника на Сталин, Хитлер или някой друг.”
Много принципно и патетично звучи тази декларация. Само че нещо мирише на мухъл и на стари папки на тодорживковата ДС. Защо?
Деянието на Константинов е с повече от 50-годишна давност. Както е известно в правото има срокове на давност. През 1992 г. Върховният съд го е оправдал. Ако човекът от НСС беше казал – има законови пречки за Константинов, предложеният от ОДС член на комисията не може да получи достъп – това щеше да се смята за принципно и политически неангажирано изявление. Но Драшков казва – НСС е събрала повече от 20 тома документация за дейността на Константинов, които го уличават не само в тероризъм, но и в анархизъм.
Това вече е прекалено. Защото не НСС, а ДС на Тодор Живков е събрала тези томове. С това зам.-началникът Драшков поставя знак за равенство между НСС и ДС.
И някак тъпо звучи – тероризъм – за това, че някакъв младеж, без да нарани някого или да застраши нечий живот, гътнал със самоделна бомба бюст на Сталин преди половин век. Ами в парламента и в ръководството на ДПС има истински терористи, участвали в организиране на терористични действия по време на преименуването на българските турци през 80-те години.

И може ли да се сравнява Георги Константинов с Осама Бен Ладен?
Според Драшков кандидатите за членове на комисията по досиетата са проучвани от служители на НСС, назначени след 2000 г. и не можело да ги упрекнат в симпатии към бившата Държавна сигурност. Защо тогава ползват старите нейни папки от 50-те години?
Да не би в днешната българска НСС да има сталинисти?
Няколко медии пригласят на сталинисткия тон на НСС с тезата “Предложиха терорист да отваря досиетата”.
Не стига, че България отваря своите досиета с 5-10 и 15 години закъснение от други източноевропейски страни, ами, по неясно каква логика и законови хватки, тайните служби ще решават кой да ги отваря.

Друг е въпросът дали Константинов е най-подходящият човек, който ОДС можеше да предложи за тази работа. Може би някой по-млад и достатъчно квалифициран щеше да бъде по-полезен.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.