Меркел се сближава със Зелените, възможно е общо управление

ДПА

Партията на зелените, за която мнозина прогнозират, че ще спечели място във властта на следващите парламентарни избори, видимо се укроти, след като излъчи своя първи министър-председател на провинция преди два месеца. Премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман трябваше не само да изостави много от по-идеалистичните си политики, но сега дава и признаци, че има много общи неща с десноцентристката канцлерка Ангела Меркел.

Нито една от страните няма да го потвърди, но според коментатори това може да е началото на бавен танц към възможна коалиция на Меркел със Зелените, които възникнаха като насочена срещу върхушката партия през 80-те години на ХХ век. Преди година Зелените бяха начело на гневни летни демонстрации в столицата на Баден-Вюртемберг Щутгарт срещу проект за преместване на жп линии и главна гара под земята.

Природозащитната партия иска парите да отидат за други неща. Но тази година Зелените станаха част от върхушката. Във вторник полицията отведе 100 от 300 протестиращи срещу проекта, а премиерът Кречман не можа да направи нищо друго, освен да се оплаче, че извършваните от германската национална железопътна компания строителни работи са „неетични“.

Неговото правителство, представляващо коалиция със социалдемократите, официално заема неутрална позиция към железопътния проект и иска да свика референдум по въпроса. Проучвания на общественото мнение предполагат, че избирателите в провинцията вероятно биха гласували работата да продължи, преценявайки, че противоречивият проект е преминал точката, след която нещата не могат да се върнат назад.

Това навява на мисълта, че Зелените вероятно биха действали по-кротко, ако наистина отново влязат в управлението на най-голямата страна в Европейския съюз след следващите парламентарни избори през есента на 2013 г. Зелените се превръщат от лудите глави, които бяха едно време, в прагматици. Те бяха по-малък партньор на социалдемократите във федералното правителство от 1998 до 2005 г. и изненадаха чуждите съюзници на Германия със своята проевропейска и проамериканска външна политика.

Бившият пацифист Йошка Фишер, който беше външен министър от Зелените, а сега се е оттеглил от активната политика, даже подкрепи изпращането на германски военен контингент срещу талибаните в Афганистан. Зелените се оплакват напоследък, че Меркел е реагирала твърде пасивно на пролетните арабски бунтове.

През изминалата година тяхната партия удвои средната си популярност до около една четвърт от германските избиратели, водейки сериозна кампания срещу ядрената енергетика. Социологическите проучвания показват, че много избиратели се възхищават на борбата на Зелените за възобновяема енергия на всяка цена, смятайки я за истинска.

Мнозина разглеждат неотдавнашното решение на Меркел за затваряне на атомните електроцентрали до десет години като по-скоро опортюнистично, отколкото искрено. То разочарова много поддръжници в нейния Християндемократически съюз (ХДС), който последователно печели около една трета от гласовете в Германия. Този контраст прави похвалата, изказана от Кречман в интервю за вестник, още по-забележителна. „Всеки може да каже нещо критично за реакцията на канцлера. Но независимо от това Ангела Меркел заслужава голямо уважение за това решение“, каза той пред берлинския в. „Тагесшпигел“.

Предишната политика на Меркел за удължаване на законовия срок за експлоатация на атомните електроцентрали беше „отворил непоправима празнина (между нас), която сега се затваря отново“, добави той, хвалейки Меркел, която е физик, като учен, основаващ решенията си на факти. Социологически проучвания показват, че Зелените сега имат ясни шансове да излъчат втори министър-председател на провинция, този път в Берлин.

Кандидатът на Зелените за поста Ренате Кюнаст може да бъде изправена пред труден избор след вота в провинцията през септември. Тя може да стане заместник на местния премиер от социалдемократите и кмет на града Клаус Воверайт, но е възможно и да получи достатъчна подкрепа, за да претендира за кметския пост, а ХДС, който вероятно ще спечели едва 20 процента от гласовете в Берлин, да стане по-малък партньор. Кюнаст запази отворени възможностите си, като каза в интервю за ДПА във вторник, че „никога“ не е изключвала коалиции с ХДС, и призна, че двете страни „обмислят начални маневри“.

Тази развиваща се връзка между Меркел и Зелените започва да тревожи малката пробизнес ориентирана Свободна демократическа партия – либерали (СвДП), която в момента е коалиционен партньор на ХДС във федералното правителство. В Берлин се носят слухове, че ХДС се отнася покровителствено към по-малката партия, която наскоро замени на лидерския си пост заядливия външен министър Гидо Вестервеле с министъра на икономиката Филип Рьослер.

В. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ описа някои от тези предполагаеми обиди към мекия по характер Рьослер, включително случай, при който Меркел казала, че когато била млад министър в правителството, установявала, че никой не я приема много сериозно. Това изглежда обидило Рьослер, който е само на 38 години.

В друга разпространявана история се твърди, че по време на разговор с Меркел по сложна тема Рьослер поискал да извика чиновник, който да ги посъветва. Говори се, че Меркел го скастрила, като отвърнала, че „само министри имат думата тук, не чиновници“. СвДП може да се изправи пред кошмар на парламентарните избори след две години: ако спечели по-малко от 5 процента от гласовете в национален мащаб – а в момента подкрепата й е под тази цифра,- тя би останала без места в парламента съгласно германското законодателство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.