Ген. Колев не е агент на САЩ, а на Гоцэ

Поредна разсекретена грама на американското посолство показва, че ген. Никола Колев, по времето, когато е бил началник на генералния щаб на армията, е предал на американското посолство някакъв таен доклад за корупция във военното министерство.

И някои вестниците гръмнаха – “Генерал Колев – US агент”. Голяма глупост. Аха българските вестници да заприличат с тези на Запад – скандал, шпионин, афера… Само че у нас е буря в чаша вода. Менте. Праскаш големи заглавия, а то – кьорфишек. Ако някой се чуди защо българските вестници така го закъсаха, то е заради този подход години наред.

Генерал Колев е един от най-верните хора на президента Първанов и на цялото президентско войнство зад него. Ако някой помни, когато беше шеф на генералния щаб, през 2004 г. той изведнъж се изежи на министъра си (по онова време Свинаров). Каза, че не знаел къде е, нямало диалог между тях. И обяви драматично, че държавата се разпада и армията не може да стои безучастна. Чужди дипломати се стреснаха – шефът на генщаба намеква за военен преврат?

Този спектакъл не е бил солова акция на ген. Колев. Той очевидно е бил организиран от не кой да е, а от т. нар. Гоцэ (както пишат по форумите с руска буква прякора на президента Първанов) и неговото войнство. В онзи момент страната беше стабилна, никакви драми нямаше. През 4-те години на кабинета Симеон беше най-високият икономически растеж. Гоцэвистите не можеха да го понесат. Трябваше някаква интрига. И изведнъж – държавата се тресе, армията не може да стои безучастна. И другата глупост – шефът на генщаба обяснява пред журналисти, че не знаел къде е министъра (да беше попитал поне разузнаването). Представете си, шефът на съвета на началник щабовете на САЩ да обяви, че не знае къде е министъра и между тях нямало диалог. И да намеква за намеса на армията. Ще го уволнят за 24 часа, а дори може и в психиатрия да го вкарат.

Тук ген. Колев не го уволниха, оставиха го да се прави на голям военен професионал. А после Гоцэ го направи шеф на своя кабинет. Той обича да събира такива военни.

А за доклада, предаден на американското посолство – това със сигурност е интрига, която е целяла да натопи тогавашния министър Свинаров и др. Защото в този доклад, сигурно писан от други гоцэвисти, топят Свинаров и т. н. Не че няма за какво. Но генерал Колев – US-агент е велика глупост. Информациите от агентите не присъстват в грами на дипломати, а на други служби.

А „жестът“ на ген. Колев към американците може и да е измислен в шаба на гоцэвистите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.