Насилие опорочава испанския протест

ДПА

Протестите на пл. Пуерта дел Сол. Снимка: АФП/БТА

От дни в Испания все по-силно се усеща безпокойство, предизвикано от завоя към насилие, който направи протестното движение, издигнало искания за демократични реформи. Насилието е „много опасна смесица от действия срещу системата и антидемократичния радикализъм“, заяви министърът към правителствената канцелария Рамон Жауреги Атондо след сблъсъците в Барселона, при които бяха ранени над 40 души. Досега на протестното движение се гледаше благосклонно.

В сряда демонстранти в Барселона се опитваха да попречат на депутатите в регионалния парламент да влязат в сградата за заседание във връзка със съкращенията в социалните разходи. Протестиращите крещяха обиди по адрес на депутатите, заплашваха ги със смърт, бутаха ги, напръскаха някои от тях с боя и дори се опитаха да откраднат кучето водач на сляп депутат. Насилието принуди няколко депутати да пристигнат с вертолети, които кацнаха пред зданието на регионалния парламент. Полицията атакува протестиращите и шестима от тях бяха арестувани.

Политическите партии, както и мнозина от поддръжниците на протестното движение, единодушно осъдиха насилието. Протестното движение върви „в откровено антидемократична посока“, писа всекидневникът „Ел паис“ в уводна статия, а в коментар във вестник „Ел мундо“ протестиращите, участвали в безредиците, бяха наречени „фашисти“.

„Това е идеологическа и политическа, а не физическа битка“, заяви един от демонстрантите, който обясни инцидентите в сряда с „поведението на няколко от по-буйните“ участници. Движението, наричано 15-М, бе създадено от млади активисти на 15 май – една седмица преди местните и регионалните избори в Испания. Десетки хиляди хора излязоха по улиците, за да настояват за мерки срещу безработицата (която в Испания достигна 20 на сто), корупцията и властта на финансовите пазари над политиката.

Впоследствие протестиращите окупираха централните площади в десетки големи и малки градове. Повечето от лагерите на протестиращите бяха разтурени, след като движението се преориентира към улични протести и квартални събрания. Мнозина испанци се отнасяха със симпатия към движението. Неотдавнашно проучване на общественото мнение показа, че близо 90 на сто от испанците са съгласни с исканията политическите партии да променят начина си на действие.

Социалистическото правителство на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро се отнасяше много внимателно с демонстрантите и не се опита да разпръсне протестите на мадридския площад „Пуерта дел сол“ въпреки призивите на местни търговци и възраженията на консерваторите. След това обаче, към края на май, в Барселона избухнаха сблъсъци, при които пострадаха близо 120 души. Безредици имаше и във Валенсия в началото на юни.

С безредиците, станали в сряда в Барселона, сякаш бе пресечена „червената линия“, а движението 15-М бе дискредитирано. Сега бъдещето му зависи от способността му да овладее тенденциите към насилие, писа всекидневникът „Ел периодико“. Вчера демонстрации имаше във Валенсия в източната част на страната. Около стотина души организираха седящ протест срещу встъпването в длъжност като регионален премиер Франсиско Кампс, който е разследван за корупция. Протестът премина мирно при строги мерки за сигурност, за разлика от събитията в Барселона в сряда.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.