Новият лидер трудно ще възроди Ал Каида

в. Гардиън

Какво значение има това, че Айман аз Зауахири наследява лидерския пост в Ал Каида? Изкушавам се да отговоря: „Не много голямо“. Истински разтърсващата промяна в развитието на Ал Каида е загубата на харизматичния и изключително добре познат Осама бин Ладен. След такова събитие избирането на приемник е сравнително банално действие.

Но трябва да се отбележат някои неща. Първо, фактът, че Зауахири пое ръководството, показва, че вътрешните структури на организацията, основана в пакистанския град Пешавар през 1988 г., все още действат. Зауахири е египетски боец ветеран, който е бил близък съратник на Бин Ладен почти 20 години, и е очевидният претендент за негов наследник.

Не знаем подробности, но избирането на Зауахири трябва да е било одобрено от шура, или съвета от командири. Те може да са се събрали на едно място, но това би било крайно опасно и е малко вероятно. Може да са използвали някакъв друг, не толкова опасен начин за съвещаване или поне за обявавена на становището си. Както и да са действали, системата изглежда е проработила. Ядрото на Ал Каида може да се разцепи в идните години – това е почти сигурно, но моментът още не е дошъл.

Второ, избирането на Зауахири показва, че различните регионални фракции на Ал Каида продължават да са важни за централното й ръководство. Ядрото от 30-40 командири, които най-вероятно се укриват в Западен Пакистан, повече отвсякога се нуждае от разпръснатата „мрежа на мрежите“ на Ал Каида, особено след като Бин Ладен вече го няма. Наистина, то има нужда от клоновете в Ирак, Йемен и на други места повече, отколкото те имат нужда от него.

Много скоро след смъртта на своя лидер няколко от тези „филиала“ се обявиха за това Зауахири да стане емир на Ал Каида. Фактът, че Зауахири беше предпочетен пред по-млади хора като египтянина Сейф ал Адел или либиеца Атия Абд ал Рахман (за когото се предполага, че се е установил в Пакистан), отчасти отразява нарасналото им влияние върху центъра.

Трето, избирането на Зауахири едва ли ще допринесе кой знае колко за засилване на незначителната народна подкрепа за Ал Каида в ислямския свят. Той е стар – тази неделя ще навърши 60 години,- а това няма да е плюс в арабския свят, където авторитетът на по-възрастните поколения се поставя под въпрос, както никога досега. Той е египтянин, а това може да задълбочи съществуващите разцепления в ръководството между либийската и други фракции и тази от неговата родина. Той е сприхав и склонен към спорове, а това няма да му помогне да привлече нови бойци или да спечели симпатиите на старите.

Човек не може да се закълне във вярност на организацията Ал Каида: клетвата, или баят, се дава единствено на конкретна личност. Това означава, че личната преданост на последователите на Бин Ладен не се прехвърля автоматично към Зауахири. За кандидат джихадистите, независимо дали са в Джеда, Манчестър или Лахор, да бъдеш последовател на Зауахири е много по-малко привлекателно от това да си последовател на Бин Ладен.

Зауахири е опитен, макар че му липсва легендарността и известността на Бин Ладен. Той е бил изтезаван от египетските служби за сигурност в началото на 80-те години на 20 век след убийството на президента Садат. Знае се, че е сравнително прагматичен. Евентуалната нова стратегия вероятно ще се стреми да намери някаква роля за Ал Каида в сегашните промени в арабския и ислямския свят. Съпътстващата я пропаганда ще настоява, че случилото се досега е стъпка в правилната посока, но че за да се извърви пътят докрай, са нужни различни и включващи насилие тактики.

Затова Зауахири ще трябва да се опита да неутрализира или поне да замаскира репутацията на Ал Каида като групировка, която извършва безразборни убийства и убива свои събратя мюсюлмани. Това няма да е лесно, като се имат предвид зверствата от последните години. Зауахири едва ли е човекът, който ще изведе оглавяваната сега от него организация от позицията й на маргинална сила в ислямския свят в географско, идеологическо, културно и социално отношение – дори ако успее да остане жив достатъчно дълго, за да се опита.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.