Оцветеният паметник в София – гняв и смях в руския интернет

„Оцветеният“ паметник на съветската армия. Снимка: Булфото

Оцветеният паметник на съветската армия в София стана световна новина, снимките му попаднаха в множество големи медии и естествено стигнаха и до руските потребители на интернет, където предизвикаха разнопосочни чувства. Предлагаме част от дискусията в един от най-известните и посещавани социални сайтове в Русия – dirty.ru

Лила: Не е добра новина.

dl2kq: Това не е просто поредната снимка, а плюене, може да се каже, в нашата посока.

WacesRedky: Не съм сигурен, че това е плюене в определена посока. За пример – Гьоте през очите на немски тийнейджъри.

BladeRunner: Паметници не се поставят за това, а за да се почита паметта. А такова нещо може да се допусне само при безотговорно отношение на народа и правителството на България.

Garkin: Странно чувство. На очите им харесва, а разумът искрено протестира. Мозъкът се отнася към това сякаш малкото ми дете е намерило снимка на дядо си и я е оцветило с маркери. Хем трябва да го напляскаш, хем осъзнаваш, че детето е искало ярки цветове.
kapelan: Направили са го големи „деца“, заради майтапа … Лично на моите очи не им харесва. Това е направо вандализъм. За голямо съжаление започваме да губим и войната за „миналото“. Ами ако в България решат да изрисуват и „Альоша“ като Супермен?

Pogonshik_Tumana: Първо помислете защо са го направили, какво искат да внушат на зрителя. Казват, че има намерения този паметник да бъде съборен.

3_rublya: Отначало помислете, защо се поставят паметници – като почит към тези, за които са поставени, или за да се гаврят с тях по някакъв начин.

Pogonshik_Tumana: Там е въпросът, че явно вече не ги почитат. Прочетете надписа.

justified: А ако е обратното? Струва ми се, че надписът е изпълнен с тъжен сарказъм.

3_rublya: На българите им е домъчняло за фашизма. Така смятам …

filin47: Според мен са обикновени графити, дори е малко забавно… Не е нужно да търсите във всяка глупост плюене, приятели, така наистина ще започнат да ни плюят…

ex_dimdimych: Обяснете, моля как точно един акт на вандализъм е „малко забавен“? С какво точно ви забавлява?

Паметник на Гьоте, украсен от немски тийнейджъри

filin47: Не изпитвам голям пиетет към повечето паметници, мисля, че те са предмет на архитектурата, извинете. Така че, ако изрисуват красиво с графити някой Кремъл, защо да не отбележим, че този обществено осъдителен акт е извършен забавно?

Scaevola_taccada: Тук няма за какво да се говори. Разбитите надгробни плочи на братската могила и паметника на Ленин с пробит задник на Финландската гара – са абсолютно противоположни неща в емоционално отношение. С паметника на воините освободители не са постъпили по най-красивия начин, но лично аз не виждам в това същата гавра, като нарисуваните с черен спрей свастики на гробовете на героите от войната. Разбирам гнева ви, но за този паметник (на воините-освободители) той не е съвсем на място, простете. Това е по-скоро несполучлива шега, отколкото желание да се погази паметта на загиналите герои.

kapelan: По този начин всичко може да бъде сведено до „несполучлива шега“ и „особено чувство за хумор.“ Всяко човешко деяние.

filin47: По същия начин и всяка шега може да бъде сведена до светотатство!

Scaevola_taccada: Виждате ли, става дума и за неискрените железобетонни истукани, които сме разпръснали в големи количества на територията на нашата и съседните страни.

kapelan: Тогава напишете каква е разликата. Защо един акт на вандализъм е забавен, а друг – по някаква причина не е. Защо този паметник може да се обезобразява… Говорите също като руските правозащитници.

ex_dimdimych: Какво има да се спори? Да ви обясня ли на пръсти защо не може да се рисува по паметниците на военна слава? Защо мемориалите не са просто „готини“ скулптури, място, където можете да си направите купон, да нащракате ефектни снимчици. Това е културен обект, знак на почит към жертвите и героизма на войниците. Кой, на какъв имбецил може да му се вдигне ръката, за да го изрисува? До каква степен човек трябва да бъде изрод и морален дегенерат, измет и гад? И какъв човек може да го одобри? Ще ме извините, но не ми го побира главата.

filin47: Т.е., вие наистина не разбирате, че именно хора с вашите възгледи са довели до появата на тези паметници?

IrvingWashington: Казвате го като че ли е нещо лошо. Трябваше да оставим българите в ръцете на фашистите ли?

filin47: През септември 1944 г. не е имало никакво освобождение на България от фашистко иго или заплаха да бъдат оставени на фашистите, вече става дума за вътрешни политически проблеми на страната, а разногласия са съществували дори в рамките на победилия Отечествен фронт. Учете руски език и история, другарю носител на славянската култура.

seal: А защо не е имало заплаха, а? Защото Червената армия пое основния удар.

filin47: Какъв удар е поела Червената армия в България? Ще ви издам една тайна: СССР и България поддържат дипломатически отношения до момента, в който Съюзът обявява война на България на 5 септември 1944 година.

filin47: Акт на вандализъм е да нарисуваш пенис на мост или преобръщането на милиционерски коли. А тук има съвсем уместна, здрава шега. Ще измият боята, паметникът ще си остане паметник на освободителите. Няма нужда да се истеризира и да се търсят навсякъде козни на враговете :).

Knight_Of_Ni: Според мен са го оцветили отлично. Надписът, както аз го разбирам, означава „Майната му на онова време“ и ясно показва умората от бронзово-каменните следи от съветската окупация. Паметникът е издигнат, предполагам, с постановление на партийния комитет, с пари на партията и всъщност означава „Ние, СССР, завладяхме тази земя и сега ние сме господари тук.“ Рано или късно някой трябваше да отговори, „Вървете на майната си с вашия СССР, тук живеем ние.“

alexvel: Надписът се превежда като „В крак с времето“. Неоцветеният паметник носи напълно различна идея от предположенията ви.

SergeyK: Благодаря за превода! Следващият път ще си помисля, преди да интерпретирам свободно непознат език.

empr: Отличен креатив. Боята ще се измие, паметникът ще си бъде като преди, а хубавите чувства ще останат.

Паметник на Ленин

pikkupoika: Това е илюстрация на активно насажданата сега преоценка на ценностите. Съветските идеали се заменят от забавни супергерои. Обърнете внимание, за кого е предназначен този пърформанс. За младите, за бъдещите поколения.

Darcash: Според мен е готино. Това е паметник на воините освободители. Представени са като супергерои. Не са ги оцапали с глупави графити, както се прави с руските паметници, а по-скоро са ги преобразили оригинално и красиво. Моят дядо се е сражавал и е бил тежко ранен, но чувствата ми не са наранени от тази арт-шега. По-скоро ме развеселява. За какво оскверняване може да се говори? Оскверняване означава принизяване на образа, оскърбление. Какво обидно има, че истинските герои са представени като супергерои?

GeRom: Беше ми на езика. Като цяло, уважаемите читатели на durty забравят, че отношението към войната и съветското наследство е различно във всяка страна. И не само защото навсякъде има врагове и те мразят всичко руско. Просто навсякъде войната е била различна. И хората навсякъде са различни (не лоши и добри, а различни).

ptitzin: Вие сериозно ли не загрявате? Да се описва Червената армия освободителка по хумористичен начин – това нормално ли е според вас? Не разбирате ли какво ще последва? Сталин вече го сравняват с Хитлер, а сега и Червената армия – куп клоуни в чорапогащи. Какво следва? Серат върху вас, мърсят ви душите, а вие искате още. Ама това е свежо, творческо и забавно! Да, израснало е поколение от морално късогледи изроди, за които няма нищо свято.

filin47: Вече разбрахме, че човек без чувство за хумор е много опасен. Току виж започнал да беси и да разстрелва.

funtig: Разбирам, че не е много красиво от моя страна, но… В училище ми набиваха в главата, че Червената армия е освободила България от немско-фашистките завоеватели (на българските ученици също). А изведнъж се оказа, че това не съвсем така. По-скоро – съвсем не е така. Там не е имало никакви кървави битки с фашистите, въобще не е имало битки, Червената армия просто е окупирала територията без съпротива от българската армия, докато не е било сключено примирие. СССР е най-важният външен фактор за победата на Отечествения фронт в България, но той побеждава съвсем не благодарение на съветските щикове. Паметниците в България са символи на онова време и идеология, не повече, няма нужда да се намесват хиляди геройски загинали за свободата на България предци и тяхната поругана чест.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.