Партийните барони контраатакуват

Зад димната завеса на внезапно засилилия се национализъм, административната териториална реорганизация започва да утихва бавно и тъжно, спасена от отвратителния междупартиен съюз на бароните.До момента темата бе сериозно отровена. Реорганизацията вече касае не бюрокрацията, бароните, клиентелата и използването на румънски и европейски обществени пари. Не, реорганизацията стана за румънците и унгарците, които унгарци искали да си направят малка Унгария в сърцето на Румъния с ясното намерение да я хвърлят през границата с прашка, за която всички щели да дарят ластика от гащите си. Но ако не успеят да получат ценния снаряд, добре слепен със слюнка от картата на съседите, са готови да взривят управляващата коалиция.

Не е тайна, че за Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) областта Секуйеск е много важна от избирателна гледна точка. Ако досега не са направили нещо значимо за джобовете и стомасите на мнозинството унгарци в два от най-бедните окръга на Румъния, тогава поне да зарадват националната им гордост, да ги държат гладни на изборите, докато бароните от ДСУР, както и тези на останалите партии, ограбват бюджета. Дори управляващата Демократично-либерална партия (ДЛП) не преговаря до кръв, така както би преговаряла да кажем за министерски кресла или постове в децентрализацията. Всичко изглежда по-скоро като игра от типа: „надбягай ме, за да се спъна“.

Даже не бяха започнали както трябва дискусиите в коалицията и вече започнаха да се появяват и пригодявания. Осемте региона биха станали 12, поемането на отговорност от страна на правителството по проекта за реорганизация изглежда вече изоставено, че дори се чува, че няма да бъдат разформировани окръзите. На екрана на румънската обществена телевизия бе изписана с жълто водещата новина „ЛДП се предаде пред ДСУР“, за да се разтрепери от наранена гордост позеленелия румънец. Никой не слуша аргументите на кметовете, включително на тези от опозицията, които подкрепят реорганизацията, задушени от мафиите на Окръжните съвети и на префектурите. Слушат само оплакванията на бароните и на техните хора.

Резултатът е точно този, който се търси – компрометиране на идеята за административно териториална реорганизация. Така че вместо да обсъждаме колко ни струват на ден бароните, се занимаваме до припадък с мисълта за цената на реорганизацията. Вместо да плачем за парите, ограбени от всякакви видове клиентела, жално плачем за функционерите, които ги чака безработица, забравяйки че сметката за бюрокрацията пак я плащаме ние. Вместо да говорим за проектите, от които никой не разбира нищо и които са подготвени само, за да се изразходят напразно някакви пари в интерес на някой частен джоб, обсъждаме караниците на онези, които вече няма да живеят в главния град на някой окръг.

Тези отровени теми бяха добре насадени от страна на всички партии, които се страхуват от тази реорганизация като от дявола, тъкмо за да объркат румънците и да им отвлекат вниманието от това, което е наистина важно. Унгарците само хвърлиха спасителния пояс, към който ДЛП се хвана здраво по пътя към спасителната лодка, пусната във водата от опозиционния Социал-либерален съюз.

Така в коалицията бе създадена политическа комисия, която да хармонизира гледните точки в определен момент. Но когато този момент дойде (ако това изобщо стане), проектът ще влезе в парламентарна процедура, за да бъде убит чрез комисии, липса на кворум и отлагания до куково лято. Евентуално ще направим един референдум, на който румънецът да си защити окръга и своята столица, и барона, тоест да направи това, което си знае най-добре, да си открадне сам шапката.

И ето изборите наближават, а не можем да ги организираме другояче, освен по настоящата структура, бароните отново застават начело на Окръжните съвети, финансират кампанията за парламентарните избори, инсталират свои хора в законодателния орган и се застраховат, че реорганизацията е била един кошмар, който обаче може да се превърне в красивия сън на осемте региона, разположени върху сегашните окръзи, за повече постове, предназначени за клиентелата, и повече бюрокрация, и повече власт.

Реорганизация, направена бързо чрез поемане на отговорност от страна на правителството е рискована, може да има скрити дефекти като всяко решение, взето на колене. Но без да поемем този риск, нямаме никакъв шанс да се отървем от феодалния рак, който мъчи Румъния. И ако изпуснем този момент, ако самата идея за реорганизацията бъде компрометирана, както искат бароните, следващата възможност може да бъде много отдалечена. Както и шансът за истинско европеизиране на Румъния.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.