Борбата с интернет троловете

Интернет трол – илюстрация от Уикипедия.

Вчера някакъв форумен идиот с ник Джак Удушвача беше описал под редакционния коментар на e-vestnik как лично удушил 28-годишната Яна в парка, след рок концерта. С най-големи подробности. След няколко дни издебнал и удушил още една жена и я хвърлил в Перловска река, недалеч от първото лобно място, че да си помислят, че има сериен убиец. Особеното е, че въпросният пише от Великобритания. И друг път се е заяждал във форума от същия IP адрес и е говорил от позицията на емигрант (или гурбетчия).

Почти 2 години наред друг подобен, който най-вероятно се нуждае от психиатрична помощ, пишеше с разни псевдоними – Патонатом, Герасимов и др. пространни обяснения за аутопсии и за педофилски изнасилвания. Мине се не мине, той слага линкове към статии за педофили без никакъв повод, примерно под политически анализи.

Намесва се в някоя дискусия и започва да обяснява как изнасилил детенце, как бил възпитател в Детска педагогическа стая и какво правел с децата. Пише нарочно с граматически грешки. Читателите може да не са забелязали, защото повечето от тези постинги сме ги изтривали. Или влиза с другата си самоличност и почва да описва с най-големи подробности как направил аутопсия на поредния убит, за който са съобщили в новините.

Освен такива перверзници има и по-леки случаи. Други пък пействат пространни разсъждения или цитати от книги и др. статии, които нямат нищо общо с темата, по която спорят във форума. Или пишат едно и също месеци и години наред, повтарят постоянно някакви свои мисли, които смятат за ценни, може би с надежда, че с често повторение някой ще ги възприеме. Трети се възбуждат от определени автори. Например като пуснем коментар от Иво Инджев, един негов „почитател“ от Щатите веднага започва да пейства едно и също за автора, без никаква връзка със статията. Обсебени от определени автори има много, могат да се дадат и други примери.
Общото между всички тези е, че те са интернет тролове.

Да, има такова понятие. Взето е от скандинавските легенди и детски приказки, в които се описват такива същества тролове – пакостливи, зли и т. н. Но с появата на интернет думата се използва с ново значение. В Уикипедия има подробно обяснение на явлението и понятието “интернет трол”. Българският текст повтаря почти изцяло английския.

В жаргонната терминология на интернет тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или не по темата съобщения в интернет-общности като дискусионни форуми, стените във Фейсбук, стаи за разговори (chat rooms), блогове и др., с основна цел да провокира или тормози другите потребители, както и с цел да му отговорят по-емоционално или да попречи на нормалния тон на дискусията.

Често троловете имат за цел отклоняване на вниманието от основната тема и превръщането на конструктивното обсъждане в дрязга. Един от основните използвани методи е нападателният – агресивното подмятане на клевети, компромати, слухове и т. н.

“Не хранете троловете!”

Главната цел на троловете е да внасят разногласие във форумите. Според Уики-то подстрекателското, саркастичното, провокационното или заядливото съдържание на съобщенията на трола са с цел да склонят другите потребители да влязат в безполезна конфронтация със самия него. Колкото по-бурно реагира общността, толкова по-вероятно е тролът да продължи конфронтацията, тъй като тази реакция е знак, че действията му постигат целта му да създаде хаос. Така се е зародила и често използваната в интернет културата мъдрост „Не хранете троловете“.

Правило в по-интелигентните интернет форуми е да не се дава храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря. Ако отговаряш на троловете, това неизбежно води до отклоняване от темата на дискусията, изважда от равновесие наблюдателите и осигурява търсеното от троловете внимание. По-добре мълчание. Тролът, който е игнориран, може доброволно да напусне интернет-форума.

Според Уикипедия най-старият известен пример на “трол” в интернет е от 1991 г. Но думата има и друго значение – произлиза от рибарската техника за използване на блесна. Една от първите срещи на думата „трол“ може да се види във фразата „тролване за новобранци“, популярна в групата в Usenet alt.folklore.urban (AFU). Фразата означава сравнително лек майтап от страна на по-старите потребители, които публикуват въпрос или тема толкова изтъркани, че само нов потребител би се хванал да им отговаря сериозно. Тази първа дефиниция е значително по-тясна от днешното разбиране за понятието и се е смятала за позитивна.

Видове тролове и методи за прогонването им

Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани. Някои читатели пък се държат като тролове с цел собствено развлечение, получавайки удоволствие от собствените си действия. Понякога това са хора, които искат да привлекат вниманието върху своята персона или фанатично вярващи в нещо. Троловете от този вид се наслаждават повече от процеса, отколкото от резултата.

Самите тролове се делят на два вида – прост и сложен. Простите тролове се разпознават от пръв поглед, поведението им е предизвикателно, отправят директни ругатни и целенасочено нарушават правилата. Сложните тролове отлично познават правилата в сайтовете, където се подвизават и го правят на границата на нарушаването им, често карайки администраторите да превишат пълномощията си или да нарушат собствените си правила.

В e-vestnik нямаме време и излишни хора да се занимаваме с троловете във форума, да им забраняваме IP-адресите и да следим постоянно кой какво пише. Затова скоро ще въведем задължителна регистрация за участниците във форума. При нея потребителят пак може да остане анонимен, само с ник, но задължително трябва да има регистриран адрес на поща в интернет. При нарушения може да има обратна връзка с админа и да му бъдат налагани временни ограничения, ако е груб нарушител.

При досегашната практика се принуждавахме да забраняваме ай-пи адреси, които понякога са на цяла група компютри. Например съвсем различни потребители пишеха във форума от адреса на една голяма телевизия. Или ползват един и същ компютър, или системата е такава, че 20 компютъра, примерно, са с един адрес. Като забраниш ай-пи адреса, от него не могат да пишат и други потребители, които не са тролове.

С регистрацията този проблем ще бъде избягнат. В e-vestnik въобще не се притесняваме от опасността да намалее броят на участниците във форума. По-малко, но по-качествени, без тролове. В крайна сметка онлайн вестникът публикува свои статии, а форумът под тях е екстра за читателите. Нямаме възможности да поддържаме тази екстра и за тролове.

–––––––

За пояснение на някои читатели – коментар или статия, подписани с името на изданието, са редакционни, т. нар. editorial, които изразяват мнението на редакцията. 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.