Сколково – руската Силициева долина?

в. Файненшъл таймс

Дмитрий Медведев в иновационния център „Сколково“. Снимка: официален сайт

През отминалия уикенд руският президент Дмитрий Медведев произнесе въодушевяваща реч на Петербургския икономически форум, но на конференцията присъстваха още две звезди – Аркадий Волож и Юрий Милнер, гиганти на руския интернет.

Чрез своите интернет компании – съответно Yandex.ru и Mail.ru – двамата бизнесмени успешно доказаха, че руските интернет компании могат да разчитат на многомилиардни първични предлагания на акции на световните борси и че в страната има алтернативи на природните ресурси. Сега въпросът е как Кремъл може използва Yandex.ru и Mail.ru, за да постигне успех и да даде гарантира, че такива компании и техният талант ще останат в Русия.

Руските ръководители дадоха отговор на този въпрос, създавайки Сколково, руската версия на американската Силициева долина с цел да се диверсифицира икономиката, а и да се подпомогне създаването на ново поколение руски предприемачи като Волож и Милнер.

Както заяви Медведев преди дни на един от форумите, на които говориха Волож и Милнер, Русия трябва не просто да стане богата страна на енергоресурси, но и да се превърне в органична част от цифровото пространство.

За това Кремъл се е обърнал за помощ към чуждестранни групи като Cisco и към Масачузетския технологичен институт (MIT), които се съгласиха да инвестират в Сколково на миналогодишния форум, а през отминалия уикенд потвърдиха своите намерения.

По-специално представители на MIT заявиха, че планират да си сътрудничат с ръководството на Сколково за създаването на Научен и технологически институт „Сколково“ – тригодишен съвместен проект, който ще помогне на руските учени да работят в сътрудничество с чуждестранни колеги.

На теория това е прекрасна идея. Само че както отбеляза Жорес Алфьоров, лауреат на Нобелова награда за физика 2000 година и ректор на Руската академия на науките на един от тези форуми, групи като MIT и Cisco трябва точно да знаят, че инвестират в проект, а не просто се опитват да печелят на гърба на новото поколение руски учени и технологични експерти.

„Успехът на Сколково зависи от едно нещо: да работим заедно. Нашите чуждестранни партньори трябва да осъзнаят, че са тук, не за да направят големи пари или да извлекат предимство от нашия национален талант“, заявил Алфьоров срещата, на която присъства Джон Чембърс, президент на Cisco.

По време на Съветския съюз редовите учени и академичните среди бяха високо уважавани и заплатени. През последните две десетилетия обаче положението им рязко се влоши, отбеляза Алфьоров. В интервю вчера за „Файненшъл таймс“ руският президент Медведев заяви, че прекалено много млади хора избират държавната служба за кариера и правят това, ръководейки се не от „правилни причини“.

Постоянният интерес към Сколково дава известна надежда, според известния в русия телевизионен водещ Владимир Соловьов, „че страната ни има добри примери“. Правителството трябва да убеди новото поколение, че Русия има не само славно минало, но и славно бъдеще, отбеляза Соловьов.

Според него главна задача на правителството е да постигне конкретни цели като споразумение с MIT, което ще покаже и на руснаците, и международните инвеститори какво на практика представлява Сколково и как напредва проектът за развитието му.

„Хората не разбират какво означава Сколково и за какво се водят разговори“, отбеляза телевизионният водещ. Задача и на правителството, и на успешните предприемачи е това да се промени.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.