Обама съкращава войските, сменя екипа за афганистанската война

Асошиейтед прес

Барак Обама поздравява американски войници в Афганистан. Снимка: Белия дом

Дългоочакваното решение на президента Барак Обама колко войници да върне това лято от Афганистан засенчва предстоящи промени, които са не по-маловажни за хода на войната: и във Вашингтон, и в Кабул постовете си напускат висши американски ръководители с дългогодишен опит в управлението на конфликта.

Идната седмица се оттегля министърът на отбраната Робърт Гейтс, който от повече от 4 години ръководеше войните в Афганистан и Ирак. Двама от висшите американски генерали в Кабул – Дейвид Петреъс и Дейвид Родригес – ще напуснат постовете си в началото на юли. През юли от Кабул си заминава и о.з. генерал-лейтенант Карл Айкънбъри, посланикът на САЩ, който през 2006-2007 бе главнокомандващ американските сили в Афганистан.

Те ще бъдат сменени с хора, работили във военната област и в сферата на националната сигурност, но с по-малък пряк опит в Афганистан. Целта на тази смяна на караула не е промяна на курса в политиката на администрацията за афганистанската война. Но новото попълнение може да даде нови съвети на Белия дом за това как да уталожи продължаващия от десет години конфликт в страната, предоставила убежище на Ал Каида преди терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Промените съвпадат с решението, което се очаква Обама да обяви днес – как ще изпълни обещанието си да започне през юли да изтегля американски войници. Той пое този ангажимент през декември 2009 г., когато обяви, че е наредил още 30 000 войници да заминат за Афганистан, за да се опитат да пречупят талибанския бунт.

Остава в сила и целта до края на 2014 г. да се предаде на афганистанците отговорността за поддържането на сигурността. До тогава всички американски и други чужди войски трябва да са напуснали страната. Този месец, когато бе в Афганистан, Гейтс каза, че още е твърде рано да се променя стратегията, дори вземайки предвид последиците от убийството в Пакистан на 2 май на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен.

Гейтс предупреди също да се внимава с бързото изтегляне на американските войски. Той изтъкна, че е необходимо повече време, за да се нанесе такъв удар по талибаните, че лидерите им да се почувстват принудени да се включат в сериозни мирни преговори. От друга страна, администрацията знае, че американците са уморени от войната – и от жертвите, и от похарчените пари. Така че, планът за съществено изтегляне, който Обама ще представи, може да му осигури политическа подкрепа преди изборите догодина.

Лион Панета, директорът на ЦРУ, който бе одобрен от Сената да наследи от 1 юли Гейтс като шеф на Пентагона, не е много словоохотлив за възгледите си за Афганистан. Като шеф на разузнавателната агенция Панета ще бъде сменен от Петреъс, който ще напусне армията, за да заеме този пост, ако бъде утвърден от Сената.

Гейтс, Петреъс и адмирал Майк Мълън, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, който ще се оттегли на 1 октомври, бяха сред най-убедените защитници на тезата за „интензивния подход“ – че войната трябва да се води с масирано участие на войски. След като те напуснат постовете си, може да се промени разположението на силите при хората, които съветват президента за войната, казва Стивън Бидъл, анализатор по въпросите на отбраната в Съвета за външна политика, който периодично е съветвал американските командващи в Кабул и в Багдад.

„Сменяте хора, които имаха съвсем ясни възгледи и ефикасно ги защитаваха“, казва Бидъл в телефонно интервю, взето в понеделник. Малко е вероятно, смята той, идващият екип – начело с Панета – да бъде също толкова единен в схващанията си или също толкова ефикасен в налагането им. „Има основания да се очаква, че съкращаването на числеността на войските ще бъде по-бързо и по-сериозно, отколкото щеше да е „, ако Гейтс и другите бяха останали, казва Бидъл.

Постът на Петреъс като главнокомандващ всички американски и натовски войски в Афганистан ще поеме генерал-лейтенантът от морската пехота Джон Р. Алън, ако бъде утвърден от Сената. Той не е служил в Афганистан, но добре познава конфликта, той като от близо три години е заместник -командващ на Централното командване на САЩ, което отговаря за войната.

Родригес, генерал-лейтенант от Сухопътните сили, който е вторият по ранг командващ в Афганистан, се връща през лятото в САЩ, за да поеме пост като генерал с четири звезди. Няма друг американски генерал, който да е прекарал повече време от него в Афганистан. Смята се, че през последните 18 месеца той е прилагал ефикасна антиталибанска офанзива. В Кабул той ще бъде сменен от генерал-лейтенанта от Сухопътните сили Къртис М. Скапароти, който командваше американските сили в Източен Афганистан през 2009-2010, а напоследък бе командващ Първи корпус на Сухопътните сили.

Бидъл е на мнение, че новите лица ще дадат възможност да се подобрят почти прекъснатите отношения с президента Хамид Карзай, който неведнъж и публично е упреквал САЩ, че имат прекалено силов подход към войната. В неотдавнашните си речи Карзай каза, че има опасност САЩ да се превърнат в окупационна сила и заплаши да предприеме неуточнени „едностранни действия“ срещу международните сили, които нанасят въздушни удари.

Айкънбъри е в особено трудни отношения с афганистанския президент. В неделя посланикът публично разкритикува Карзай, че представя американските войски като окупатори и врагове. Райън Крокър, който ще поеме поста от Айкънбъри, познава Карзай: той бе човекът, който откри отново американското посолство в Кабул през 2001 г. след свалянето на талибанския режим.

„Фактът, че целият персонал (на САЩ) се сменя почти по едно и също време ни дава добра възможност да направим опит да променим начина си на взаимодействие с Карзай“, казва Бидъл.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.