Франс прес: Параноична операция за разкрасяване на Скопие

Франс прес

Паметникът на Александър Велики в Скопие е висок 22 метра. Снимка: комитата

Мостове, триумфална арка и сега гигантска статуя на Александър Велики – град Скопие е предприел параноична операция за разкрасяване, която предизвиква критики и подигравки в Македония, но и в съседна Гърция, бясна от присвояването на нейния герой от античността.

Жителите на македонската столица могат да се любуват от вторник на големия площад в центъра на града на бронзова статуя, висока 22 метра заедно с постамента, представляваща „воин на кон“, както дискретно я наричат властите. Но това не заблуждава никого в Скопие, тъй като чертите на прочутия конник приличат напълно на тези, с които обикновено е представян  Александър III (356-323 пр.Хр.) – основател на огромна империя, простираща се до бреговете на Индия, който умира във Вавилон на 32-годишна възраст, след като може би е бил отровен.

Присмивайки се на стойността на проекта  – „10 милиона евро“, за да бъде отдадена почет на един „велик гръцки завоевател“, гръцкото министерство на външните работи призова миналата седмица македонския премиер Никола Груевски да не „залага европейското бъдеще на своите съграждани“.

Вярно е, че този грандиозен паметник изобщо не може да уреди отношенията между Скопие и Атина, които са много чувствителни след провъзгласяването на независимостта на Македония през 1991 г. Гърция разглежда името Македония като част от националното си историческо наследство и блокира международното
признаване на съседната страна под това име и присъединяването й към ЕС.

Също така и Атина, и Скопие смятат, че Александър Велики, който е син на Филип Македонски и е роден в Пела, в днешна Гърция, принадлежи на тяхното национално наследство. Атина, която се дразни от македонските претенции, вече много зле понесе това, че Скопие начере наскоро своето летище „Александър Велики“.

Но оспорваната статуя на конник е само един от елементите на грандиозен проект, обявен миналата година от властите – „Скопие-2014″. Той има амбицията да промени напълно центъра на македонската столица и предизвиква изумлението на много хора.“Не съм виждал подобно нещо след Букурещ на Чаушеску“,
споделя жител на района.

Центърът на града се превърна в голяма строителна площадка и много улици са забранени за движение заради строежа на нови сгради в неокласически или бароков стил. Появиха се и повече от тридесет чисто нови бронзови статуи на прославени македонци. Предвидена е също и прекомерно голяма триумфална арка,
която провокира остри забележки от страна на много македонци.

„Много хоре не знаят дори как да оцелеят в този град, но ние ще имаме нашата триумфална арка: триумф на бедността и на хаоса“,  отбелязва с горчивина интернет потребител на страница във Фейсбук, посветена на проекта.

Проектът „Скопие-2014“ бе предприет от общината в центъра на столицата и е подкрепен от правителството. Общата му стойност се смята, че възлиза на 200 милиона евро, макар че никаква официална сума не е публикувана по този въпрос. Той трябва да бъде завършен през 2014 г.

Архитектурният проект се възприема от някои като помпозен и старомоден със залитането си към неокласически или необароков стил. Вярно е, че след земетресението от 1963 г., което разруши 80 процента от града, досега Скопие бе една по-скоро безлична агломерация със своите жилищни сгради и постройки,
типични за социалистическата епоха.

„Скопие-2014“ ще направи от македонската столица истинска „метрополия“, уверява Владимир Тодорович от общината в
центъра на Скопие.“Обикновено новите архитектурни проекти се стремят да се интегрират сред по-старите сгради. Сега тези сгради ще трябва да се приспособят към новите“, отбелязва смаяна Ивана Кръстевска, млада архитектка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.