САЩ затягат режима за студенти на бригада, особено от България, Русия и Беларус

Български студенти на Ниагарския водопад. Снимки: личен архив

Държавният департамент затяга режима за летни студентски бригади в САЩ. Занапред България ще бъде „под лупа“, заедно с Русия и Беларус, защото тези държави са „източник на определени видове престъпна дейност“, се казва в документ на Държавният департамент.

Студентите са използвани за пране на пари, откраднати от американски банки, а жените, пристигащи с визи J-1 и принуждавани да работят в секс индустрията, често идват от Източна Европа – това е заключението от проучване на досегашната практика.


Държавният департамент приема официални коментари за проекта за новите си правила до 27 юни включително (виж тук – visa.state.gov)

В e-vestnik сме публикували досега десетина истории на български студенти в САЩ в рубриката Иstorии:

Как станах управител на ресторант в Манхатън

Три лета в Аляска ми помогнаха за малък бизнес в България

Кирил от Атлантик Сити: Защо в Америка няма нито един компир, дето да „държи“ Лас Вегас?!

На бригада в САЩ – Work & Travel или Work & Work?

Готови сме да публикуваме още.
Сайтът на българите в Калифорния – BulgariCa.com кани български студенти да разкажат своите неволи в сайта и да ги изпратят на имейла bulgarica@gmail.com).
Държавният департамент на САЩ официално признава, че една от най-популярните му програми за обмен прави чуждестранните студенти уязвими за експлоатация, но не е ясно дали новите разпоредби, които подготвя, ще бъдат достатъчни, за да спрат злоупотребите. Така започва силно критичен материал под заглавие „Студентската визова програма – нови правила – стари проблеми“ в „Ню Йорк Таймс“ от 20 юни, като се цитира изследване направено от Асошиейтед Прес (АП).

Следва текстът на Асошиейтед Прес:

Студентски визи за САЩ: нови правила, същите проблеми

Държавният департамент официално признава, че една от най-популярните му програми за обмен прави чуждестранните студенти уязвими за експлоатация, но не е ясно дали новите разпоредби, които подготвя ведомството, ще бъдат достатъчни, за да спрат злоупотребите.Ревизираните правила имат за цел да прехвърлят повече отговорности върху 53-те субекта, определени от департамента като официални спонсори в Лятната програма за работа и пътуване Джей-1. По традиция много спонсори отстъпват тези задължения на трети страни, което според предложените от Държавния департамент нови правила, публикувани тази пролет във Федералния регистър, прави спонсорите „просто доставчици на визи Джей-1“.

Федерални ревизори критикуват департамента от години за това, че зависи от спонсори, които да следят за изпълнението на програмата и да разследват оплаквания. Някои от тези спонсори правят милиони долари от студенти, пристигащи с визи Джей-1. Новите разпоредби обаче биха изисквали малък или никакъв пряк надзор от служители на Държавния департамент, давайки възможност на спонсорите да продължат да контролират себе си и своите партньори.

Промените ще влязат в сила от 15 юли, прекалено късно за хилядите студенти, които вече са в страната за още един сезон, през който ще работят като чистачи в хотели, сервитьори и касиери в магазини.

Студентски купон в квартирата в Атлантик сити.

Лятната програма за работа и пътуване позволява на чуждестранни студенти да живеят и работят в САЩ четири месеца. Само миналата година тя доведе над 130 000 мъже и жени в САЩ.

Студентите, пристигащи с визи Джей-1, са идеалните жертви, тъй като са тук временно и може да не знаят как да потърсят помощ. Асошиейтед прес публикува преди шест месеца разследване, което установи, че много участници плащат хиляди долари, за да дойдат в САЩ, след което разбират, че обещаните им работни места не съществуват. Някои са принудени да спят в препълнени къщи или апартаменти и да плащат толкова много за жилище и транспорт, че се прибират у дома без пари. Други се насочват към секс индустрията, а някои търсят помощ в приюти за бездомни.

При представянето на предлаганите нови правила служителите на Държавния департамент изложиха проблеми, които до голяма степен отразяваха разкритията на АП, после хвърлиха вината върху липсата на контрол от страна на спонсорите и изразиха увереност, че промените ще помогнат за изчистване на програмата, отчасти чрез изискването спонсорите да удостоверяват, че студентите имат работа и че работодателите са легитимни.

Преглед на новите разпоредби обаче показва, че те не предлагат кой знае какви възможности за контрол. Промените обясняват как спонсорите следва да проверяват посредниците, които са трета страна, и колко често да контактуват с гостуващите студенти, но правилата не дават особена яснота по въпроса колко стриктно Държавният департамент ще проверява дали тези задължения се изпълняват.

Предлаганите правила призовават спонсорите да изготвят доклади, включително проверки на досегашната дейност, за чуждестранните посредници, които са връзката между тях и студентите, и да предават тези доклади на американските консулства. Департаментът също така ще извършва проверки на място на най-големите спонсори.

Но ведомството има едва няколко служители, които се занимават с тази и други програми за чуждестранен обмен, в които участват повече от 300 000 души, сочат данни на Института за икономическа политика – непартиен изследователски център, който планира да публикува доклад за програмата.

Държавният департамент призна, че настаняването и жизнените условия са проблем, но в новите разпоредби няма нищо, което да се занимава с контрола по тези въпроси. В ревизираните политики също така не се споменава за наказания, ако бъде установено, че спонсорите не вършат работата си както трябва.

Говорителят на Държавния департамент Джон Флеминг каза, че правилата, които вече са готови, позволяват санкции, вариращи от писмени порицания до изваждане от списъка на спонсорите.

Но департаментът също така призна, че досега нито един спонсор не е бил изваждан от Лятната програма за работа и пътуване заради отношението му към студентите, въпреки че според документи, до които е получила достъп АП, от години има оплаквания за експлоатация и поставяне в мизерни условия за живот и работа. А според Държавния департамент малцина спонсори са били порицавани някога.

Български студенти се возят на количка преди пазаруването в местния МОЛ.

„Може да имате всички правила и разпоредби на света, но ако нямате система, която да следи за изпълнението им, правилата са безполезни. Не си струва да хабите хартия, за да ги пишете“, заяви шерифският инспектор от окръг Окалуза в щата Флорида Джордж Колинс, който от 10 години се оплаква пред Държавния департамент за проблемите.

Подтикната отчасти от разследването на АП и от оплакванията на гостуващи студенти, подкомисията по имиграция на комисията по правосъдие към Камарата на представителите планираше за сряда изслушване по програмата, но го отложи.

През последното десетилетие участието в лятната програма за работа се увеличава, но същото важи за проблемите. При един от най-тежките случаи, разкрити от АП, най-малко две студентки от Украйна, пристигнали с визи Джей-1, били бити и насила накарани да работят в стриптийз клубове в Детройт. Едната каза, че била изнасилена от своите пленители.

„Това е опасна програма, защото Държавният департамент прехвърля контролната си роля на спонсорите в програмата и на работодателите, които наемат участниците“, заяви анализаторът по имиграционна политика Даниел Коста, който работи по доклада на Института за икономическа политика.

Служителите на Държавния департамент настояват, че „безопасността и благополучието на всички участници в обмена Джей-1 е наш главен приоритет“, и отбелязват, че огромното мнозинство от гостите по разрастващата се програма се радват на престоя си и се връщат у дома без особени неприятности.

Според Федералния регистър новите разпоредби също така обещават по-строго проучване на участниците от някои държави, включително Беларус, България и Русия, които са „известни източници на определени видове престъпна дейност, които Държавният департамент желае да избегне“. Студентите са използвани за пране на пари, откраднати от американски банки, а жените, пристигащи с визи Джей-1 и принуждавани да работят в секс индустрията, често идват от Източна Европа.

Държавният департамент, отново прехвърляйки вината, каза във Федералния регистър, че иска по-скоро да публикува предлаганите промени в правилата, но чака, тъй като спонсори се оплакват, че вече са подписали договори за осигуряване на работници за курорти и други места този сезон.

Български студенти в САЩ се снимат за спомен
Български студенти в САЩ се снимат за спомен на брега на Атлантическия океан – Източното крайбрежие на САЩ. Снимка: Личен архив

„Пропуските в процедурите за проверка и контрол от страна на спонсорите допринасят за потенциално опасни или неприятни ситуации за тези участници. Миналото лято департаментът получи значително по-голям брой оплаквания от чужди правителства, участници в програмата, техни роднини, засегнати американски граждани“, заяви Държавният департамент във Федералния регистър.

Все пак АП установи, че макар правоприлагащите органи и други да са се оплаквали от години пред Държавния департамент за злоупотреби по програмата Джей-1, ведомството е започнало да обръща внимание на жалбите едва миналата година, след като АП поиска достъп до документите съгласно Закона за свобода на информацията. След като ведомството започнало да записва оплакванията, списъкът бързо нараснал до десетки жалби, показват документи, до които АП е получил достъп съгласно Закона за свобода на информацията.

Държавният департамент приема официални коментари за предлаганите промени в правилата до 27 юни включително.

БТА

Информация за студентска виза:
Contacts | J-1 Visa

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.