Полицията лъже, Блъсков маже

bluskov.jpgrumen-petkov3.jpg
Какво е общото между Румен Петков и Петьо Блъсков? Двамата са единодушни, че няма бит журналист при инцидента до Съдебната палата, полицаите са невинни, а фоторепортерът се е набил сам.
Румен Петков с официално изявление оневини полицаите. Блъсков чрез вестника си “Монитор”, още преди него разви тезата, че фоторепортерът лъже, че е бит от полицаи.
Какво единодушие между министър и вестник. Един доблестен главен редактор проявява държавническо мислене.
Защо обаче нито авторитетът на Петков, нито на Блъсков, е висок? Защо в случая двамата звучат фалшиво?

Проверката за бития журналист приключи със заключение, че фоторепортерът синините си ги е нанесъл сам, като се търкалял по тротоара и викал “Убиват ме!”.
Военната прокуратурата отказва да образува дело за побой, а двамата полицаи се заканват да съдят фоторепортера. Той сам изтрил снимките, и си дал личната карта, а после ги бил наклеветил.

Пита се – за какво му е на фоторепортера да го прави? Да ги обвинява и да си нанася синини – човек на възраст и с високо кръвно? За да му дадат медал? Да спечели пари?
За полицаите, обаче, е по-вероятно да имат мотив да лъжат, както и за шефовете им да ги прикриват.
Полицаите били разпитани и с детектор на лъжата и имало “голяма степен на вероятност” да говорят истината. Спокойно може да са ги питали пред детектора –“Бихте ли с палка фоторепортера?” и те съвсем убедено да отговорят с ”не”. Защото, примерно, са го били с ритници и нещо друго. А битият винаги може да сбърка с какво са го удряли – нека те проснат долу, пък после кажи с какво точно те удряха.

Заключенията от проверката не бяха никак убедителни, за да застане Петков толкова шумно зад тях. А Блъсков изпревари МВР и излезе със същите заключения седмица по-рано. Тоест окуражи полицейщината да покрие случая.
За последните години е имало неведнъж полицейски фалшификации, които прикриват полицейски побои. Няма кой да свидетелства, проверките ги оневиняват. Имало е и убити при арест цигани, които са имали нещастието да не са журналисти и смъртта им да мине без много шум. Имало е и пропагандни прессъобщения на МВР, които целят да очернят някого. Какъвто беше случаят “Чората” – убитият от полицаи в Благоевград. Имаше бити обвиняеми, разпити по вили, изтръгнати признания и доказателства, които после се провалят в съда.

При целия този авторитет на полицията, как да й повярваш, че полицаите не са били фоторепортера, а той лъже?

Един обаче твърдо вярва – Петьо Блъсков. Дали наистина вярва? Повечето журналисти смятат, че Блъсков просто се нахвърля върху конкурентния си вестник “Експрес”. Стар негов табиет – да воюва с конкуренцията с шумни обвинения. В случая с вестник “Експрес” той е особено мотивиран – почти целият екип на този вестник е съставен от журналисти, напуснали блъсковия “Монитор” по Нова година. Защо? Чорбаджията Блъсков ги наказал, като им удържал заплатите 2 месеца подред (точно преди Коледа, когато обикновено се дават премии). Някои репортери и редактори взели заплата по 60 лв. Само луд може да остане да работи при такъв луд.

В случая това са предполагаемите лични мотиви на уязвения Блъсков. Него го напускат. Няма кой да му пише. Не го обичат. Той е сам, но е силен и ще остане. Сигурно си повтаря тази мантра наум. И се нахвърля като булдог върху бившите си колеги, по случая с фоторепортера.
Вече няма кой да му обръща толкова внимание, защото е омръзнал с истеричните си публикации. И щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. Защото Блъсков е човекът, който издава вестника на Съюза на българските журналисти – “Поглед”. Човек, който е способен да прогони 20 журналисти, като им отреже заплатите. Човек, който защитава МВР в манипулациите му срещу журналистите. И, най-накрая, това е човек, който сам е бил жертва на полицейски фалшификации – когато в зората на демокрацията някой сложи шашка динамит на мерцедеса му и го потроши, МВР излезе със заключение, че едва ли не Блъсков сам си го е гръмнал, да си направи реклама. Тогава Блъсков превърна мерцедеса си в знаме и символ, нарече го “Синята идея” и дълго го навира в носа на хората. Може би още оттогава не го обичат много. Сега той брани заключенията на МВР.

Няма журналистическа солидарност у нас. Винаги ще се намери някой да каже – аре сега, били го. Вярно е, че много медии, също като полицията, се занимават с манипулации и няма как да бъдеш солидарен с тях. Но в едно истински гражданско общество, при случаи като този с фоторепортера всички медии ще бъдат единни. Е, не са. У нас има издатели като Блъсков. Има министри като Петков, които публично защитават една манипулация.

Шегата настрана – оправдаването на полицаите в този случай е страшно. Това ги окуражава да бият. Всеки репортер или обикновен човек, който си е имал работа с тях, знае за какво става дума. Те ритат, удрят, абсолютно безскрупулно. Неотдавна дори ги показаха по телевизията как нагло се държат и блъскат журналистите в коридорите на съда.
При всеки подобен инцидент в последните години замазваха положението. Сега го замазват пак. Полицаите се чувстват недосегаеми. Утре ще набият друг журналист. Ще убият още някой при арест и ще го обявят за престъпник.
И всички гледат някак безучастно какво става. А Блъсков маже.

(Виж тук фотогалерията от полицейски мутри и изпрати снимка на ченгета)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.