Нова мода в гей протестите – замеряй политици с лъскави конфети

Асошиейтед прес

Атака срещу Нют Гингрич с лъскави конфети. Снимка: от тв екрана

Много важни персони са били замеряни с торта в лицето от протестиращи: например Бил Гейтс или Анита Браянт години по-рано. Президентът Джордж Буш ловко избегна запратена към него обувка. Тази година предпочетената от някои либерални активисти „партизанска“ тактика е дъжд от блестящи конфети, хвърлени от близко разстояние.

Досега трима претенденти за републиканската президентска кандидатура – Нют Гингрич, Тим Поленти и Мишел Бакман – са ставали мишена на т.нар. „глитерати“ (от glitter – „блестящи конфети“), най-вече заради притовопоставянето им на различни каузи, свързани с правата на хомосексуалистите

Сред обществеността възникнаха оживени интернет-дебати дали тази тактика е нещо ново, свежо и ефективно или е детинска и примитивна и дори по-лошо. Някои критици поискаха извършителите да бъдат малтретирани, да им се приложи електрошок и да бъдат хвърлени в затвора.

Въпросът, коментиран сред гей-общността, е дали кампанията с конфетите да се разшири или да се прекрати.

„Смятам, че малко лъскави конфети могат да внесат известна магия в полемиката. Това обаче трябва да се прави със стратегически подход и да е подкрепено от сполучливи послания“, казва Майкъл Мичъл от Демократи от Стоунуол – мрежа от гей- и лесбийски клубове на Демократическата партия (по името на бара „Стоунуол“ в Ню Йорк, където се заражда първото движение в защита на сексуалните малцинства през 60-те години на миналия век).

Защо конфети, а не торти или други алтернативни летящи обекти? Защитниците на правата на хомосексуалните избраха блестящите частички, използвани в тези случаи като провокативен цветен символ на движението си, което през годините извоюва място на знамената с цветовете на дъгата и обсипаните с пайети травестити.

Хронология на инцидентите до момента:

– На 17 май Гингрич и съпругата му Калиста бяха посипани с конфети при представянето на книга в Минесота. Извършител беше активистът и политически майтапчия Ник Еспиноза, който се провикна към бившия председател на Камарата на представителите: „Спрете омразата. Спрете антихомосексуалната политика“.

– На 16 юни активисти от лявата организация „КоудПинк“ изсипа конфети върху Поленти, докато разписваше книги по време на конференция по здравно застраховане в Сан Франциско. Преди да бъдат отведени, активистите упрекнаха бившия губернатор на Минесота за консервативните му разбирания за правата на гейовете и за абортите.

– На 18 юни активистка хвърли конфети към Бакман точно след като представителката на Минесота в Конгреса завърши речта си пред конференция на консерваторите в Минеаполис. Активистката Рейчъл Ланг след това заяви, че протестирала „срещу антигей риториката на омразата“ на Бакман.

Във всеки от случаите взетите на прицел кандидати и техните екипи не успаха да кажат публично кой знае какво за акциите. Гингрич се усмихна, изтупвайки с ръка конфетите от себе си и отбеляза: „Хубаво е да живееш в свободна страна“.

Мненията дали инцидентите могат да се определят като нападение са противоречиви, така че досега на никого от „конфетаджиите“ не е повдигнато обвинение.

„Те не искат да говорят за това, то ги притеснява. Ако бяха настояли за обвинения, това щеше да ги направи лоши в очите на хората“, казва Еспиноза. Той предели хвърлянето на конфети като „глупаво и шеговито действие, зад което стои сериозно послание“.

Преди сблъсъка си с Бакман Ланг получила известна стратегическа и логистична подкрепа от групата „Гет икуъл“ (букв. „Да станем равноправни“) – организация за защита на правата на хомосексуалните, която акцентира върху преките действия – протести, шествия и други тактики за оказване на натиск, които дори някои съюзници на гей-правозащитниците разкритикуваха.

Управляващият директор на „Гет икуъл“ Хедър Кронк каза, че въпросът дали организацията ще участва в нови „конфетни“ акции остава открит, но изтъкна, че над 100 души в страната са се записали в интернет като потенциални доброволци в евентуални нови акции.

„Предвиждат ли се нови конфетни акции? Не. Бихме ли изключили възможността да се организират? Не,“ каза Кронк.

Няколко активисти заявиха, че тактиката с конфетите е стара традиция на американската политическа сцена, цитирайки случаи от бостънското Чаено парти до ефектния трик през 1991 г. на анти-СПИН активисти, които „опаковаха“ в огромен презерватив дома на сенатора консерватор Джес Хелмс.

Движението в защита на правата на хомосексуалистите има дълга и доста творческа история в акциите за привличане на общественото внимание, казва Риа Кери, изпълнителен директор на Националните гей- и лесбийски специални части. „Според мен хвърлянето на конфети е нова версия на тортите“.

Някои гей-активисти твърдят, че конфетните изпълнения имат обратен ефект – излъскват имиджа на мишените сред консерваторите и могат да отблъснат избирателите, които се колебаят за кого да гласуват.

Джак Гудман от организацията Queer Rising – базирана в Ню Йорк група, защитаваща правата на хомосексуалните – възхвали акциите с конфетите като „ненасилствен подход да покажем по фрапиращ начин осъдителното си отношение“ към политическите противници.

В тях присъства елементът на провокация, който много често е част от гей-културата. Това е начин да засрамим публично тези нарушители, каза той.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.