Гневни гърци окупират площадите

В центъра на гневните протести в Гърция срещу болезнените икономически реформи е разнообразна група от демонстранти, разположени в палатки на площада пред парламента, които са обединени от ненавистта си към политиците, които обвиняват за това, че тласкат държавата към разруха.

Въпреки че гневът им, подобно на този на много други гърци, е дълбок, постоянният протест като цяло е мирен. Само миналата сряда имаше насилие, когато финансовият министър бе атакуван със запалителна бомба по време на сблъсъци с органите на реда.

Зад протестите се крие мнението, че западните сили принуждават гърците да преглътнат лекарство, което е толкова горчиво, че може да убие пациента и че тези капиталисти политици и милионери са се измъкнали от болката и са натъпкали портфейлите си, докато Гърция се е устремила към краха си.

„Защо трябва аз да плащам? Не съм направил нищо нередно. Не мога да си позволя яхта или басейн като тях“, заяви 50-годишният автомобилен механик Панайотис Каридас, който в миналото е гласувал и за двете водещи партии.

„Ако дължа десет евро на данъчните, те идват при мен. Защо не преследват политиците?“, попита той от лагера на протестиращите на централния площад „Синтагма“.

Гърция може да стане в първата фалирала държава от еврозоната, ако премиерът Георгиос Папандреу не успее да прокара неодобряваните мерки за икономии в замяна на международна финансова помощ.

Площадът пред затворената сграда на парламента представлява сцена на постоянен протест, украсена с плакати и изпълнена с малки палатки, в които спят демонстрантите.

Сред протестиращите има студенти, представители на гръцката армия от безработни, пенсионери, чиито спестявания се изпариха, работници, професори и икономисти от всички страни на политическия спектър.

Всяка вечер тълпата, която първоначално е от няколкостотин души, а след това често достига до няколко хиляди, ритмично показва отворени длани в посока към парламента, което представлява много обиден жест в Гърция, и скандира обидни лозунги, в които сравнява народните представители с обикновените престъпници.

През деня на площада се събират малко хора, облети в пот от лятната жега, за да организират събитията за вечерта. Вечерта обаче се състои „обществено събрание“ на всички, които имат желание да участват, което определя дневния ред на дискусията, като гласуването е чрез вдигане на ръце.

„Координиращ комитет“ от доброволци, чиито членове редовно се сменят, след това раздава малки листчета с номера на тези, които искат да вземат думата в стила на гръцкото народно събрание от древността.

Всеки оратор има по две минути за изказването си по въпроса, който е избрал, а някои дори пеят. Когато на слушателите палците са надолу, това означава, че посланието на оратора е отхвърлено; когато размахват пръсти, значи одобряват, а когато въртят ръцете се искат да кажат, че това за тях не е нещо ново. Резултатите от гласуването се качват на интернет страницата: www.real-democracy.gr.

„Това, което харесвам на този площад е, че хората дискутират нещата, те се изказват, без да ги е страх“, заяви 18-годишната студентка Ставрула Коловеру, която е дошла от южния град Пиргос за протеста в Атина.

„Ние искаме системата да се промени и всички традиционни политици да се оттеглят. Ние искаме младите хора, които страдат от тази система и все още имат мечти, да заемат тяхното място“.

След гласуването се определят екипи със специфични задължения като събиране на боклука, оказване на първа помощ, общуване, превеждане, предаване на послания и „хладнокръвния екип“, който отговаря за бързото разрешаване на конфликти.

Освен съставените от обикновените хора екипи няколко организирани групи също се присъединиха към протестите на площада, включително движението „Няма да плащам“, което отхвърля пътните такси и билетите за обществения транспорт.

Групата „300 гърци“, назована на легендарната спартанска войска, която се е сражавала срещу персийската армия в древността, събира подписи за организиране на референдум за отпуснатия от Европейския съюз и Международния валутен фонд спасителен заем в размер на 110 милиарда евро, който предотврати фалита на Гърция през миналата година, в замяна на прилагането на мерки за икономии.

Друга група на икономисти и учени, проучват как Гърция е задлъжняла с 350 милиарда евро и кой е виновен за това.

На плакатите, поставени сред 50-те или повече палатки, точно срещу някои от най-луксозните хотели в града от другата страна на площада, се четат надписи „Оставете ни на мира“, „Реконструкцията също е измама“ и „Не принадлежа на нито една партия!“

Протестиращите насочват силна зелена лазерна светлина към прозорците на парламента, финансовото министерство, хотелите и офисите.

Осъществено в неделя проучване на общественото мнение показва, че повечето хора на площада са на възраст между 25 и 50 години и на изборите са подкрепили или управляващите социалисти, или нито една партия. Данните от анкетата на Капа рисърч показват още, че техните първи три водещи ценности са демокрацията, човешките права и върховенството на закона.

Около 24 процента работят в частния сектор, 15 процента са пенсионери, а по 14 процента са държавни служители, безработни или студенти.

„Те не просто представляват гръцкия народ, те са народът“, заяви Питър Брацис, преподавател по политология в британски университет.

„Те показват липсата на връзка между тези, които привидно представляват народа, и това, което самите хора искат всъщност. Определено има нещо ново. То е извън контрола на политическите партии и е нещо различно. Правителството ще бъде принудено да реагира“.

Демонстрантите се зарекоха, че ще останат на площада докато правителството се опитва да прокара неодобряваните реформи и ще лазят по нервите на политиците, които се опасяват от евентуална поредна проява на насилие.

Въпреки липсата на връзки с традиционните партии и профсъюзите, площадът вече успя да разтърси гръцката политическа сцена.

Папандреу се обърна към тях в своите речи и обяви референдум по големите политически въпроси в желанието си да успокои протестиращите.

„Разбирам, че „стрелите“ от площада често несправедливо се прицелват в парламента, но те ще са напълно основателни, ако парламентът не успее да продължи с големите промени в политическата система“, посочи той пред депутатите по време на дебата за вота на доверие.

Площадът отговори бързо, като публикува на своята интернет страница: „Нашият избор е „не“ на вота на доверие – тези, които създадоха проблема, не могат да го разрешат“.

Седейки пред парламента, 38-годишният сервитьор Янис Калцис, заявява, че в миналото е гласувал и за двете партии, но при последните избори не е гласувал.

„Не мога да понасям да ме мамят. Обещах си да гласувам отново едва, когато свалят имунитета на политиците. Те се измъкват от всичко“, заяви той.

Калцис бе особено ядосан на Папандреу, защото не е спазил обещанието си да се справи с корупцията сред политиците.

„Преди да бъде избран, този човек каза, че ние имаме достатъчно пари, той обеща да вкара в затвора тези, които са направили пари на наш гръб, както и да свали имунитета на политиците“.

„Е, ако беше изпълнил обещанията си, това нямаше да се случи. Хората нямаше да излязат на улицата. Той дори щеше да се превърне в герой, но изпусна шанса си“.

И докато протестите са изключително сериозни, явно все още има време за развлечение. „Моля ви, пазете тишина, правим секс“, пише на една от палатките в края на площада.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.