Социалните мрежи поставят в шах режима на Лукашенко

в. Новая газета

Флашмоб в Минск. Снимка: свабода.орг

Хиляди граждани на Беларус, организирали се чрез социалните мрежи, излязоха по улиците, за да похапнат в мълчание сладолед. Служителите от ОМОН (Отряд на милицията със специално предназначение) хващаха всички наред, но дълго ли може да се бориш с абсурда? Тези акции ще се провеждат всяка сряда.

Социалните мрежи и живите списания възраждат протестното движение в Беларус. Организацията на уличните прояви изцяло преминава в Интернет. А самите прояви придобиват характера на мирните игрови „флашмоб“, на които въобще не се изказват политически искания. Всичко това е привлекателно за младите хора и за онези, които преди се опасяваха да попаднат под натиска на КГБ.

Новото явление в протестното движение се появи едновременно с началото на валутната криза, която породи рязко поскъпване на стоките и енергията. Първите флашмобове направиха автомобилистите, които започнаха да карат из Минск с включени аварийни светлини и като натискаха клаксоните. После по централните улици на градовете излязоха тропащи в такт с крака хора. Друг път те пляскаха с ръце. А последния път се опитаха организирано да изядат по един сладолед.

И всеки път властта бе сварвана неподготвена. Сякаш тя не знаеше как да се отнася с хората: няма за какво да бъдат бити, а още повече да бъдат арестувани. На автомобилистите съставяха актове за дребни нарушения. Уличните демонстранти биваха арестувани за ругатни на обществено място. Някого си даже вкараха за 10 денонощия. Но общо взето това са дреболии в сравнение с реакцията на режима на декемврийските протести през 2010 г., когато участниците биваха уволнявани от работа, изключвани от висшите учебни заведения, а на организаторите бяха наложени реални срокове затвор.

Сега журналистите в Минск казват, че беларусите все повече се вдъхновяват от новите начини на протест. Акцията под надслов „Революция чрез социалната мрежа“ сега се провежда всяка сряда. На всеки нов флашмоб протест в страната излизат все повече хора. Сценарият и детайлите се обсъждат във „Фейсбук“ и руската социална мрежа „ВКонтакт“. Известният изследовател на байнета (беларуския сектор на Интернет) Павел Биковски твърди, че потенциалната аудитория на общността достига 10 на сто от населението на страната, тоест една трета от всички беларуски потребители на Интернет. Засега участниците наброяват 200 хиляди души.

На последната акция в Минск са се събрали около 3000 души. В определен момент е трябвало те да започнат да пляскат ръце, а преди това – да ядат сладолед. Но бойци от спецчастите започнали да арестуват хората, откарвайки ги в милиционерски автомобили. В резултат в столицата са били задържани 200 участници, в това число и четирима журналисти, а още 250 човека са били арестувани при акции в други градове.

Спецслужбите в страната се опитват да действат превантивно. Върху организаторите на протестните флашмобове – ръководителите на общността „Движение на бъдещето“ – оказват натиск оперативни работници от КГБ. Например на живеещия в Краков Вячеслав Дианов анонимни лица се обаждали по мобилния телефон и го предупреждавали да спре агитацията или в противен случай ще последват неприятности за родителите му, които живеят в Беларус.

Персоналният натиск е привичен метод на работа на КГБ. Той обаче е станал достъпен за спецслужбите поради наивността на потребителите, които посочвали в открит текст своите истински имена, адреси и телефони. Такъв е и случаят с Дианов, който разказва, че агентите на КГБ пускат в мрежата т. нар. фишингова страница, която е точно копие на истинската страница за социален контакт. Така тайните служби успяват да проследят участниците в протестите, които спецчастите не са могли лично да арестуват.

Дианов твърди, че тази кражба е върхът на възможностите на беларуското КГБ, което не може да проникна в страниците на потребителите, нито в сървърите. Според него по-лесният подход е временно да блокират достъпа до социалните мрежи, което са направили тази сряда. Но според него да се прави това всяка седмица е опасно.

Павел Биковски е съгласен, че властите могат тъпо да закрият Интернета, но така ще предизвикат раздразнението на останалите потребители, които са неутрални към настоящата политическа ситуация. „От друга страна редовите потребители у нас са доста по-грамотни от оперативните работници на КГБ и могат да преодолеят всички техни блокировки и препятствия с лекота“, казва той.

Необходимо е да добавим, че „закриването на Интернет“ е днес една от най-обсъжданите теми в байнета. Страхът пред непонятната тропаща пляскаща ядяща сладолед тълпа и неспособността да се надделее над нея, както смятат в чат стаите, ще принуди Лукашенко да вземе много просто решение.

„Разбира се тези флашмобове няма да предизвикат революция“, каза Биковски. „Но те ще изведат на улицата младите хора, които ще покажат на всички останали, че не е страшно да се протестира, че недоволните стават все повече. Че за пляскания с ръце няма да те вкарат в затвора. И тогава към младите ще се присъединят възрастните и ситуацията рязко ще се промени“, предрича той. * * *

Вчера по време на работна обиколка из селата в Брестката област президентът Александър Лукашенко заяви, че истинските организатори на флашмобовете са опозиционни политици, които се стремят към властта. По думите му опозиционните политици подстрекават младежите, чакат движението им да набере „критична маса“, след което да ги пуснат напред като „пушечно месо“ и по гърбовете им да скочат във властта „Ние прекрасно виждаме и разбираме това. Затова няма да им дадем да оседлаят този кон“, заяви Лукашенко. БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.