Какво показа Джордж Майкъл с надуваемия Буш в София

25 000 гледаха концерт с гей клипове и подигравки с британския премиер

Огромният надуваeм Джордж Буш и надуваемото кученце Блеър, което прави свирка на американския президент. Джордж Майкъл страшно се забавлавяше, докато двете надуваеми кукли се движеха по сцената. Снимка: Булфото

Какво би станало, ако Васко Кеца направи концерт на стадион и покаже огромен надуваем Путин, пред който е коленичило надуваемото куче Първанов с българското знаме и прави свирка на руския президент? Може само да се предполага, че скандалът ще е огромен, ще има изялвения, че това е подигравка с държавния глава и флага, в телевизорите ще изпълзят важни политици да обясняват, че такива гаври са недопустими. Самият Васко Кеца ще остене без спонсори и ще бъде оплют.

Но световната звезда Джордж Майкъл се появи в София и показа на сцената точно това – огромен надуваем Буш, на когото кученцето Блеър прави свирка. Не се е чуло Майкъл да остане без спонсори или някой да го е заклеймил.

Но концертът му започна, без някой да предполага политическата сатира.

„Хайде, Гошо, хайде Гошо!“ така група ентусиасти привикваха Джордж Майкъл да излезе на сцената, в понеделник вечерта на стадион „Локомотив“ в квартал „Надежда“ в София.

Уникалната сценична конструкция на шоуто на Джордж Майкъл сменя постоянно цветовете си. Всяко следващо парче има свои светлинни ефекти и образ на огромните екрани. Снимка: Жокер медиа

Уникалната сценична конструкция на шоуто на Джордж Майкъл сменя постоянно цветовете си. Всяко следващо парче има свои светлинни ефекти и образ на огромните екрани. Снимка: Жокер медиаОгромният надуваeм Джордж Буш и надуваемото кученце Блеър, което прави свирка на американския президент. Джордж Майкъл страшно се забавлавяше, докато двете надуваеми кукли се движеха по сцената. Снимка: БулфотоДжордж Макъл пристига на летище София часове преди концерта.
Снимка: Жокер медиаСнимка: БулфотоСнимка: БулфотоСнимка: БулфотоПо време на песента "Фрийдъм", посветена на българските сестри в Либия, на двата светлинни екрана излизаха думите "Свобода" на английски. Снимка: Жокер медиаДжордж Майкъл в т. нар. Circle of Faith, наричан още "Кръга на Джордж". Това е група от около 1000 зрители, оградени с част от сценичната конструкция, които можеха да гледат певеца от близо срещу билет от 150 лв. Снимка: БулфотоДжордж Майкъл изпълнява Too Funky. Снимка: БулфотоМайкъл демонстрираше възможностите на сценичната конструкция и осветлението с всяко изпълнение. Снимка: Жокер медиа

Оказа се, че поппевецът има в България към 25 хиляди почитатели, които бяха напълнили стадиона и не подозираха какво политическо шоу предстои.
То бе обявено за 20 часа от организаторите „Жокер медиа“, но феновете започнаха да се събират още в 17. Концертът в София бил „извънреден“ и не е бил предвиден в турнето „25 Live Tour” на певеца от гръцки произход. Той обаче се съгласил да се „отклони“ от предварително начертания план, за да стане лице на кампанията „Не сте сами“, в подкрепа на българските медицински сестри в Либия. За това при влизане в стадиона всеки от зрителите получи по флагче от кампанията. Голяма част от феновете обаче използваха флагчетата да почистят мокрите и мръсни седалки от семки и кал.

Джордж Майкъл се появи чак към 21.30. Преди това екипът на шоуто близо 30 минути попива с хавлиени кърпи водата, която се бе стекла след дъжда върху сцената. Преди Майкъл подгряваха Мария Илиева и Влади Ампов – Графа. Графа пак направи сгафи, обявявайки: „Свобода за българските либийски сестри“, след което се извини.

Самата конструкция за шоуто на Джордж Майкъл е уникална и невиждана на концерти у нас. Строена е 4 дни преди самото шоу. Дотук беше превозена с 30 ТИР-а, 11 тур -автобуса и допълнителни коли. В София пристигнаха над 200 души технически и обслужващ персонал. Част от конструкцията е и т. нар. Сurcle of faith (Кръгът на вярата), наричан още „Кръгът на Джордж“ – допълнително пространство към сцената, обособено като кръг, в който се пускат близо 1000 фенове, срещу билети от по 150 лева. Те имат възможността да видят максимално близо любимия си певец и да го снимат с любителски апаратчета, с които бе позволено да се влиза в стадиона.

(Част от снимките тук са правени именно с любителски апаратчета).
Малко преди да се появи на сцената Джордж Майкъл, фенка в сектор В се провикна: „Няма да излезе Джордж Майкъл, а Елтън Джон“ и разсмя зрителите. Уникалното съоръжение, под форма на дъга, освети целия стадион. Джордж започна да пее, без да е излязъл на сцената. Стадионът изригна, след като на светещата платформа се отвори прозорец, през който се появи певецът. „София!“, извика Джордж Майкъл. Той поздрави публиката и каза, че за него е важно да бъде част от кампанията „You are not alone“ („Не сте сами“). Певецът призова всички да покажат своята съпричастност към българките и стадионът се „покри“ с флагчета с надпис „Не сте сами“.

Джордж Майкъл изпя „Fastlove“, „Too Funky“, „Everything she wants“,“ Flawless“, „Star people“, а сцената преливаше от цветове. Всяка песен бе представяна на огромните екрани с височина около 15 метра с визуални ефекти и част от клиповете на певеца. По време на една от песните на екрана се появи мъжка гей-двойка, която си разменяше ласки.

Близо час след началото на шоуто Джордж изпя парчето „Shoot the dog“ от последния си албум „George Michael Twenty Five“. На екраните пък бяха показани кадри от скандалния клип, който описва „послушното поведение“ на британския премиер Тони Блеър към американския президент Джордж Буш. Певецът прикани публиката и всички запяха „Good puppy, good puppy“ (добро кученце), а на екраните се появи Блеър, лежащ с вирнати крака пред Буш. В края на парчето на сцената се появи надуваема кукла на американския президент, с разкопчан панталон и куче с британския флаг, което прави свирка на лидера на Белия дом.

Втората част на шоуто започна с хита от 1987 година „Faith“ („Вяра“). Феновете продължиха танците с „Amazing“, „Spinning the wheel“ и призоваващото към показ наяве на нестандартната сексуална ориентация парче „Outside“ („Навънън“). Уникалното изпълнение на „Jesus to a child“ превъзбуди още повече публиката. Певецът показа завидна енергичност и танцуваше по време на цялото шоу, въпреки проблемите му с наркотиците и предстоящия процес срещу него, заради това, че заспал с канабис на волана, докато шофирал в Лондон.

След близо час от втората част на концерта, Джордж Майкъл благодари и каза неубедително „Довиждане“ на публиката, която бе сигурно, че ще има още. След няколкоминутни викове от страна на зрителите, певецът се върна и изпя сърцераздирателното парче „Careless Whisper“ и отново се прибра. 25 -те хиляди на стадиона обаче бяха решили, че няма да си тръгнат, докато не чуят „Freedom“ („Свобода“) – песента, която Джордж Майкъл обяви, че посвещава на българските сестри в Либия. Певецът излезе отново и едва се чуваше от виковете на феновете, които изпяха песента заедно с него.

Концертът приключи след полунощ, а измъкването от стадиона и квартал „Надежда“ се превърна в истинско приключение. Заради дъжда преди концерта около стадиона имаше огромни локви и кал. „Който и да дойде, българинът винаги свършва в калта“, остроумно заключи девойка, която заедно с приятелките си и останалите зрители се опитваха да се измъкнат от задния изход на стадиона.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.