Европейска заплаха за азиатския износ

Агенция Блумбърг

Европейската дългова криза и забавянето на растежа на САЩ намаляват търсенето на износни стоки от Азия, което пък дава основание на централните банки да забавят вдигането на водещите лихви въпреки опасността инфлацията да подкопае вътрешните разходи. Растежът на износа на Южна Корея, Индия и Тайланд се забави, сочат данни, обявени този месец. Китайските доставки за чужбина могат да останат в застой това лято заради слабия растеж на американската икономика, посочи Credit Suisse Group AG.

Хората, които определят политиката, могат да бъдат принудени да забавят по-нататъшното вдигане на лихвите, за да подкрепят икономиките си, печалбите от разликите във валутните курсове и за да защитят регионалния износ, който през 2009 година възлизаше на 35 процента от износа в света. Това може да пришпори инфлацията, която в Китай се ускори до най-бързото си темпо от 2008 година, във Виетнам достигна почти 20% миналия месец, а в Индия предизвика протести.

„Ако данните за западните икономики продължат да се влошават, има опасност азиатските централни банки да се откажат от затягане (на паричната политика – бел. ред.),“ посочи Фредерик Нойман, един от ръководителите на отдела за азиатски икономически изследвания в Хонконг към HSBC Holdings Plc. „В крайна сметка мислим, че това само ще насърчи инфлацията още повече.“

Австралийската централна банка (The Reserve Bank of Australia RBA), която запази лихвата си по овърнайт кредитите на равнище 4,75 % след седем увеличения от октомври 2009 до ноември 2010 година, посочи, че ще съпостави европейската дългова криза и увеличението на вътрешния растеж и инфлацията, когато решава дали да увеличи лихвата си, е записано в протокола от срещата на 7 юни, оповестен тази седмица.

„Рискове за спадове“

Потокът от данни през миналия месец не направи спешна необходимостта от промени в политиката, сочи протоколът на RBA. „Рисковете за спадове в международната икономика станаха малко по-големи.“

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу спечели вота на доверие тази седмица, като увеличи шансовете на новото си правителство да осигури допълнителна финансова помощ. Следващата седмица той ще се опита да спечели парламентарна подкрепа за бюджетни съкращения на стойност 78 милиарда евро (112 милиарда долара), за да предотврати заплахата от дефолт. Европейските финансови министри посочиха тази седмица, че ще забавят одобрението на изплащането на транша от 12 милиарда евро, който беше обещан за юли, докато не бъде приет планът за намаляване на дефицита, продажба на държавни активи и налагане на „Кризисен налог“ на заплатите.

Търсене на дългови ценни книжа

Опасността Гърция да не може да изплаща задълженията по облигациите си и забавянето в растежа на САЩ вече подкрепи търсенето на държавни облигации като признак, че инвеститорите имат по-малки очаквания за по-високи равнища на водещите лихви.

Двугодишните австралийски облигации отбелязаха най-продължителния си период на силно търсене след фалита на Lehman Brothers Holdings Inc, като лихвите спаднаха с 25 базисни пункта след 31 март до 4,67 % тази седмица на фона на засилените опасения, че европейската дългова криза ще възпрепятства най-бързия растеж на страната от десетилетие. Едногодишните облигации на Индия започнаха да се търсят активно и лихвата се понижи от 8,27 % на 13 юни до 8,06 % тази седмица, според данните на Bloomberg.

„Ако азиатските централни банки не променят ситуацията, но останат ангажирани с едно затягане (на кредитирането – бел. ред.), това би дало сигнал за по-голямо търсене на краткосрочни облигации,“ посочи специалистът по стратегии по лихвените равнища на нововъзникващите пазарни икономики към Credit Suisseа в Сингапур Ашиш Агравал.

Десетседмичната пауза при вдигането на лихвените равнища в Китай е най-дългата, откакто започнаха увеличенията през октомври. Членът на съвета на южнокорейската централна банка Кхан Мюн Хун посочи на 16 юни, че може да се наложи забавяне на темпото на затягане на националната парична политика, ако се „задълбочи несигурността“ в световната икономика.

Зависимостта на региона

Индийската централна банка даде сигнал миналата седмица, че може да забави най-агресивното парично затягане сред големите азиатски икономики, като посочи, че степента на действие трябва да балансира неблагоприятните тенденции в инфлацията и случващото се напоследък в световен мащаб. Този месец тя вдигна репо лихвата си от 7,25 % на 7,50 %.

Тази предпазливостта отразява зависимостта на региона от американското и европейското търсене на азиатски стоки въпреки усилията на страните от Г-20 да ребалансират световната икономика, така че световният растеж да зависи по-малко от тази връзка и повече от вътрешното търсене.

През 2009 година азиатските икономики представляваха 35% от световния износ спрямо 25% десетилетие по-рано, според Международния валутен фонд (МВФ). Износът бе 15 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония през 2010 година. В Южна Корея той е около половината от икономиката. Доставките в чужбина са около 60 % от тайландския БВП, около две трети от тайвандската икономика и около една пета от австралийската.

Китайският износ

Китайският износ може да остане в застой това лято, тъй като американската икономика остава „слаба“, посочи тази седмица Тао Дуна, главен икономист в Credit Suisse за региона на Азия, без Япония. Тайландските доставки за чужбина се увеличиха със 17,6 % през май на годишна основа, докато през април растежът бе 24,6 %. Индийският износ нарасна с 34,4 % през април спрямо 43,9 % предходния месец.

„Големият риск тук е, че те се въздържат от затягане и позволяват инфлационният натиск да продължи да се задълбочава, а балонът на активите да расте,“ посочи Нойман. Растежът на продажбите на дребно в Китай се забави до 16,9 % през май, тъй като цените на храните скочиха с 12 % на годишна основа, подкопавайки покупателната способност на китайските домакинства. Спестяванията също бяха засегнати, като лихвата по едногодишните депозити е 3,25 %, а това е с над 2 процентни пункта по-малко от годишното темпо на инфлация от 5,5 %.

Китай и Филипините предпочетоха да вдигнат равнищата на задължителните банкови резерви, не да повишат основните лихви този месец, като дадоха сигнал, че възможностите за увеличаване на лихвите вероятно са намалели. МВФ понижи прогнозата си за растежа на САЩ през 2011 година миналата седмица за втори път в рамките на два месеца, като предупреди, че допълнителните пречки за възстановяването са нарастваща опасност за световната икономика наред с потенциалната зараза на европейската дългова криза.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.